Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kişisel markaların öne çıktığı günümüzde, ülkemizde aynı ad ve soyadı taşıyan bireylerin ad ve soyadları üzerindeki haklarını en etkin şekilde korumak için gereken önlemleri almak artık büyük bir zorunluluk haline geldi.
Ankara Patent Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü M. Kaan Dericioğlu, “Bundan yararlanmak isteyen kötü niyetli kişilerin haksız kazanç elde etmelerini önlemenin en etkin yolu marka tescilidir” dedi.
Markalaşmış ya da gelecekte markalaşacağı düşünülen ad ve soyadları tescil ettirmenin büyük avantajları olduğunu belirten Ankara Patent Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü M. Kaan Dericioğlu, “Belirli bir meslekte ve özellikle sanat alanında öne çıkan, tanınan kişilerin ad ve soyadlarını marka olarak tescil ettirmeleri, bu tanınmışlıktan kötü niyetle yararlanmak isteyenleri engellemek adına alınacak en etkili önlemdir” diye konuştu.
Marka sahibinin izni olmadan tescilli markasını veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanan, taklit olduğunu bildiği halde markayı taşıyan ürünleri satan, dağıtan, ticari amaçla elinde bulunduran, ithalatını ya da ihracatını yapan veya bir hizmetin sunulması sırasında kullanan kişi marka tescilinden doğan haklara tecavüz etmiş sayılacağına değinen Dericioğlu, resmi kurumdan alınan marka tescil belgesi ile kötü niyet sahibi kişilerin hapis ve adli para cezası ile cezalandırılabileceğini, bu suçlardan dolayı cezaya hükmedebilmek için ise markanın Türkiye’de tescilli olmasının şart olduğunu söyledi.
M. Kaan Dericioğlu; üzerinde tescil ettirilmiş ad ve soyadı izinsiz olarak barındıran bir ürünün, gümrükten Türkiye’ye satış amacıyla girişini engellemek için; marka tescil belgesinin gerekli olduğunu, tescil belgesi ile taklit mallar hemen durdurulabilecekken, belgesi olmayan taklit mallar için aynı durumun sözkonusu olmadığını belirtti.
Tescilli bir marka için, dava aşamasında her türlü el koyma ve arama gibi işlemlerin gerçekleşebilmesi için ihtiyati tedbir talebinde bulunulduğunda, 1 gün ila 10 gün içinde değişen sürelerde sonuç alınabileceğini söyleyen Dericioğlu; tescilsiz bir marka söz konusu olduğunda, “Bilirkişi raporuna kadar bekleme kararı çıkmış ise, bu tür tedbirlerin alınabilmesi 8 ila 10 ayı bulmaktadır”dedi.
KİMLER MARKASINI TESCİL ETTİRDİ?
Hülya Avşar, Ebru Gündeş, Azra Akın, Atıl Kutoğlu, Suavi ve farklı sektörlerden daha birçok kişi isimlerini markalaştırmak ve taklitten korunmak için ad ve soyadları üzerindeki haklara sahip çıktılar. Beren Saat yakın geçmişte ad ve soyad tescil başvurusunun başkaları tarafından yapıldığını öğrenerek itirazda bulunmuş, kuyumculuk, yeme-içme, güzellik gibi 16 farklı alanda kendi markasını koruma altına almıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.