BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAdalarda 'Elektrikli minibüse tepki' eylemi----

Adalarda 'Elektrikli minibüse tepki' eylemi

Adalarda 'Elektrikli minibüse tepki' eylemi
18 Haziran 2024 - 14:14 www.finansgundem.com

İstanbul'da Adalar sakinleri İBB tarafından gönderilen elektrikli minibüslere tepki için eylem yaptı. Adalar bölgesinin yaya bölgesi olduğunu ifade eden vatandaşlara müdahale yapıldı. Bazı vatandaşlar sinir krizi geçirdi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Adalar'a gönderilen 13 adet elektrikli minibüse tepki gösteren Adalar sakinleri bugün eylem yaptı. Adalar'ın SİT alanı ve 'Yaya Bölgesi' olduğunu belirten vatandaşlar Büyükada'da bulanan Çınar Meydanı'nda ve İETT Garajı'nın bulunduğu Kurşunburnu Mevkii'nde eylem yaptı. Çınar Meydanı'nda yapılan müdahale sırasında bir kişi fenalık geçirdi. Bazı Adalar sakinleri de gözaltına alındı.

İstanbul'da yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği yerlerin başında Adalar geliyor. Faytonların kaldırılmasının ardından Adalar'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 3 kişilik elektrikli taksiler ve 13 kişilik minibüsler ulaşımı sağlıyordu.

ADALARDA 'AZMANBÜS' EYLEMİ

Ancak İBB'nin 20 kişilik elektrikli minibüsleri bölgeye göndermesi Adalar halkının tepkisine neden oldu. Bölgenin SİT alanı ve 'Yaya Bölgesi' olduğu belirten ada sakinleri 'Azmanbüs' adını verdikleri minibüslere karşı bugün eylem yaptı.

Büyükada'da bulunan Çınar Meydanı ve İETT Garajı'nın bulunduğu Kurşunburnu mevkiinde bir araya gelen ada sakinlerine polis müdahale etti. Çınar Meydanı'nda yapılan müdahale sırasında fenalaşan bir kişi hastaneye kaldırıldı. Kurşunburnu mevkiinde bulunan İETT Garajı'nda bulunan 13 minibüsün garajdan çıkışını engellemeye çalışan vatandaşlara da polis müdahale etti. Müdahale sırasında bazı vatandaşlar gözaltına alındı.

İBB TOPU UKOME'YE ATTI

Mevcut tescilsiz araçların UKOME tarafından verilen kulanım izin süresinin 30 Nisan 2024 tarihinde sona erdiği belirtilerek “Bu nedenle yine elektrikli, sessiz ve çevreci olan ancak ilgili mevzuat gereği M sınıfı ve tescilli olması gereken araçların hizmete alınması gerekmiştir” denildi.

''İHALELERE KATILAN ÇIKMADI''

İETT tarafından, Adalar’a özel olarak üretilmesi istenen yeni elektrikli araçlar için açılan ihalelere ulusal ve uluslararası araç üreticilerinin katılım sağlamaması sebebiyle T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile imzalanan işbirliği projesi kapsamında ASELSAN ve KARSAN’ın ortak üretimi olan lisanslı, elektrikli, güvenlik donanımlarına sahip araçların alındığı anlatıldı.

YENİ ARAÇLARIN ÖZELLİKLERİ NASIL OLACAK?

Hizmete alınan yeni, M sınıfı lisanslı araçların özellikleri şöyle sıralandı:

-Sıfır emisyonlu, yüzde 100 elektrikli, engelli erişimine uygun, sessiz, tek şarj ile 150 km menzile sahip olan ve ilave şarja ihtiyaç duymadan Büyükada’da 21 tur hizmet verebilen, 12 kişilik oturma kapasitesine sahip.

FARKLI ÜLKELERDE DE KULLANILIYOR

Adalar ilçesinde hizmete başlayan araçların Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Polonya, Hırvatistan, Japonya, Portekiz, Romanya, İspanya, ABD ve Kanada’da da kullanıldığı kaydedildi.

''TOPLU ULAŞIM OLMAMASI YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL''

Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’dan oluşan Adalar İlçesi’ndeki nüfusun büyük bir bölümünün, faytonların kaldırılmasından ve toplu ulaşımın İBB ve İETT tarafından 2020 yılından bu yana programlı ve ekonomik olarak sağlanmasından memnun olduğunu ifade ettiği aktarıldı. Ancak Ada halkının bir kısmı ise Adalar’da toplu taşıma faaliyetinin olmaması gerektiğini, ulaşımın yürüme ile sağlanabileceğini savunduğu belirtildi. Bir kısmı ise kullanım izin süresi dolan tescilsiz elektrikli araçların devam etmesini, yeni gelen tescilli, güvenli ve elektrikli araçların boyutunun daha büyük olduğu gerekçesiyle yeni araçları istemediğini ifade ettiği anlatıldı.

Adalar İlçesi’nde toplu ulaşım hizmetinin verilmemesinin, yasal olarak mümkün olmadığı gibi gerek Adalar’da yaşayan farklı yaş ve farklı sağlık durumdaki insanların hastane - okul – mezarlık – sahil gibi istedikleri yere ulaşımlarının sağlanabilmesi açısından zaruriyet olduğu vurgulandı. 16 kilometrekare alana sahip olan Adalar ilçesinde, yaz ve kış gibi yılın farklı mevsimlerinde ulaşım tamamen yaya olarak sağlanamayacağı gibi resmi tatil günlerinde ve hafta sonlarında nüfusu 60 bini aşan Adalar’a gelen turistlerin de ulaşımının sağlanması gerektiği belirtildi.

“İBB ZARAR EDEN İETT'Yİ SÜBVANSE EDİYOR''

İETT'nin Adalar’da, İstanbul’un diğer tüm ilçelerinde olduğu gibi toplu ulaşımı bir görev olarak yürüttüğünün de altı çizilerek “İETT’nin gelirlerinin, giderlerini karşılama oranı sadece yüzde 35 seviyesindedir. Toplu ulaşım maliyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından sübvanse edilmektedir” denildi.

Tuzla'da fabrika yangını: Yangın diğer fabrikalara da sıçradı

 

10 yıl önce kaybolan Malezya uçağı ile ilgili yeni gelişme

 

Euro Bölgesi'nde Mayıs ayı yıllık enflasyonu belli oldu

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)