Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TMSF’nin yeniden satışa çıkardığı Adabank’a Bahreyn’in önemli finans kurumlarından Gulf Finance House talip oldu. GFC bankayı alabilirse İslami prensiplerle çalışan bir katılım bankasına dönüştürecek.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarılan Adabank’a İsrailli Bank Hapoalim’in ardından Bahreyn’in önde gelen bankalarından Gulf Finance House (GFC) da talip oldu. 1 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip GFC’nin Adabank’ı İslami bankacılık prensipleriyle çalışan bir bankaya yani katılım bankasına dönüştürmek istediği öğrenildi. Eğer grup bankayı satın alabilirse halen dört olan katılım bankası sayısı beşe yükselmiş olacak.
Beşinci kez satışa çıkarılan Adabank’a Körfez Bölgesinden talip çıktı. TMSF’nin 75 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı bankayı yakın izlemeye alan Arap yatırımcılar, 29 Temmuz’a kadar uzatılan ihaleye katılmaya hazırlanıyor. TMSF kaynakları Bahreynli grubun Fonu ziyaret ettiğini doğrularken, konu hakkında daha fazla yorum yapmak istemedi.
Hedefimde Türkiye var
GFC’nin internet sitesinde yer alan sunumlarda bankanın odaklandığı bölgeler arasında Türkiye’nin de yer aldığı görülüyor. Kasım 2010 tarihli yatırımcı sunumunda , “Hızlı büyüyen ekonomisi ve İslami ürünlere duyulan iştah nedeniyle” Türkiye yatırım yapılması planlanan ülkeler arasında gösterilmişti. GFH açısından Türkiye’yi önemli kılan bir diğer faktör de bankanın saldırgan bir şekilde büyümeyi planladığı enerji, inşaat, telekomünikasyon, tabii kaynaklar ve İslami ürünler konusunda Türkiye’nin taşıdığı büyük potansiyel...
2010 sonu itibarıyla 1 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip Gulf Finance House’un toplam özkaynakları ise 900 milyon dolar seviyesinde. Banka, 2008 yılında patlak veren küresel ekonomik kriz ve hemen ardından medyana gelen Dubai Krizi’nde büyük yara alsa da kayıplarını kısa zamanda kapatmayı başardı. 2010 yılını 349 milyon dolar zarar ile kapatan GFH, bu yılın ilk çeyreğinde ise uzun bir aradan sonra ilk kez kâr açıkladı. Banka, Mart sonu itibarıyla 11.9 milyon dolar kâr elde ettiğini açıklarken, yıla hızlı başlayan bankanın hisseleri Bahreyn, Kuveyt, BAE ve Londra Borsası’nda da işlem görüyor.
Beşinci kez satışta
Adabank, 1984’te Uzan ailesi tarafından kuruldu. Kurumsal bankacılık alanında hizmet veren bankaya 2003 yılında patlak veren İmar Bankası Skandalı sırasında el konuldu. Adabank’ın yerli ve yabancı yatırımcılardan ilgi göreceğini düşünen TMSF yönetimi, Haziran 2006’da 60 milyon lira muhammen bedelle (50 milyon dolar) bankayı satışa çıkardı. Ancak şartname alan sekiz gruptan hiçbirisi ihaleye girmeyince ihale iptal edildi. Temmuz ayında yenilenen ihaleye ise sadece Kuveytli The International Investor (TII) katıldı. 45.1 milyon liraya (30.5 milyon dolar) bankayı satın alan Kuveytlilerin sevinci kısa sürdü. Çünkü BDDK yaklaşık bir yıl süren incelemeleri sonrasında ardından grubun mali yapısının yeterince güçlü olmadığına hükmederek satışı veto etti. TMSF de bu karara uyarak ihaleyi iptal etti ve bankayı yeniden satışa çıkardı. Eylül 2008’de gerçekleştirilen üçüncü ihaleyi ise Sinpaş Grubu 57.1 milyon liraya (45.6 milyon dolar) kazandı. Ancak şirketin ortaklık yapısında yaşanan değişimleri gerekçe gösteren BDDK satışı tam 21 ay sonra veto etti. Fon, Kasım 2010’da Adabank’ı dördüncü kez satışa koydu. Üç grubun şartname aldığı ihaleye tek somut teklif İsrailli Bank Pozitif’ten geldi. İsraillerin teklifi muhammen bedelin oldukça altında kalınca Fon Kurulu, ihaleyi iptal ettiğini açıkladı.
UFUK ŞANLI - VATAN
Türkiye finans ve Bankasyada yönetim değişiyor.Bu süreç bankasyada biraz daha hızlı işliyormuş gibi gözüksede toparlanma ve büyüme stratejislerinin hayata geçişi en az 2 yıl.Kuveyttürk büyüme için hızlandı bu aralar onlarında hızı kesildi.Albaraka bildiğimiz albaraka hep beklenti var ama vizyonunda 1 numaralı katılım bankası olma gibi bir hayel yok.Dolayısı ile dört katılım bankasında da farklı sorunlar var.Yeniden yapılanma,sağlıksız kredileri,destekçilerinin belirli bir cemaate bağlı kişiler olması(herkeze hitap edememe),orta kademeli personel eksikliği veya ikinci adamların çok olması bunun yanında 1.adamların eski bankacılık teamüllerinden ödün vermeden gayretsiz ve heyacansız tutumlarına rağmen arkasında duran üst yönetim, aslında sektör gelişmeye son derece elverişli ancak kiminde tat yok kiminde tuz yok. Bu aşamada sektöre gelecek yeni bir katılım bankası aşırıya kaçmadan iyi bir çatı ile birlikte kurulacak iskelette heyacanlı, çalışkan ve ortaya net birşeyler koyabilecek genç ve dinamik bir ekip kurması durumunda 3-4 yılda inanılamayacak bir noktaya gelebilir.Belkide bu sayede diğerleride biraz disipline olur.Yoksa türkiye gerçeğine göre hareket edilmezse diğerlerinde olduğu gibi vitrine oynayalım veya yakın ekipçilikle bu işler ancak mevcut halinde kalır sadece diğerlerinden biraz pay alır, hepsi o kadar.Ama sektör için sevindirici,bakalım süreç nasıl devam edecek.
1 milyar dolar aktif büyüklük ile Türkiyede banka almaya kalkılır mı? Bence TMSF bu satışı onaylamaz. Gurubun büyüklüğü Türkiyedeki operasyonları kaldırmaz. Kuveyt Türk'ün Ortağı KFH nin aktif büyüklüğü 50 milyar USD. buradan mukayese edin.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.