<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAçlık ve yoksulluk sınırı geriledi----

Açlık ve yoksulluk sınırı geriledi

Açlık ve yoksulluk sınırı geriledi
26 Temmuz 2013 - 10:46 www.finansingundemi.com

Temmuz ayında dört kişilik bir ailenin yeterli ve dengeli beslenmesi için yapması gereken harcama tutarı geriledi

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.011,84 lira oldu. Bir önceki ay açlık sınırı 1.021,67 TL olarak gerçekleşmişti.
TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının 2013 Temmuz ayı sonuçlarına göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.295,89 lira oldu. Yoksulluk sınırı bir önceki ay 3.327,91 TL seviyesindeydi.
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin "gıda için" yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,96 oranında geriledi. Yılın ilk yedi aylık dönemi itibariyle artış oranı yüzde 2,72 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 10,04 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,21 olarak hesaplandı.
Aynı ayda bir işçi için belirlenen yaşama maliyeti bu ay 1.134,12 lira olarak belirlendi. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
"Dört kişilik ailenin yaşam maliyeti bir önceki aya göre 32 lira azalmasına rağmen yılbaşına göre 87,41 lira artış göstermiştir. Gıda harcaması tutarına yedi ayın sonunda gelen ek yük ise 26,84 lira olmuştur. Ancak, Ramazan ayında yerel yönetimler ile hayırsever vatandaşlarca yapılan 'gıda yardımları' ve kurulan 'iftar sofraları' yoksulların karnını doyurmasında -bir nebze de olsa- katkıda bulunmuştur.    
Temmuz ayında gıda harcaması tutarı, özellikle tarla ürünlerinin pazarda yaygınlaşması nedeniyle sebze fiyatlarının düşmesi nedeniyle azalmıştır. Ancak kıyma et fiyatındaki artış azalmanın tutarını olumsuz etkilemiştir. 
TÜRK-İŞ ve TÜİK gıda endeksindeki değişim izlendiğinde, son on iki ay itibariyle fiyatlardaki değişimin paralel olduğu, ancak son 3-4 aydır baz yılın etkisiyle yükselen fiyatların bu ay azalma yönünde bir gelişme gösterdiği görülmektedir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)