Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ocak ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 3.809.3 TL, yoksulluk sınırı ise 10.939.1 TL olarak belirlendi.
Araştırma verilerine göre Ocak ayında Aralık ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 7.51’lik bir artış yaşandı. Ocak ayında Aralık ayına göze çarpan en büyük artışlar yüzde 54.95 artışla patlıcan, yüzde 54.18 artışla dolmalık biber, yüzde 44.92 artışla kabak, yüzde 39.17 artışla nane, yüzde 38.88 artışla kraker; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 35.77 azalışla muz, yüzde 13.07 azalışla dondurma, yüzde 11.91 azalışla turşu, yüzde 11.41 azalışla portakal, yüzde 11.29 azalışla hazır et yemekleri madde fiyatlarında oldu.
Isınma, barınma ve aydınlanma fiyatlarında artış
Ocak ayında Aralık ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 11.54’lük bir artış gözlendi. Yine Ocak ayında bir önceki aya göre barınma madde fiyatlarında yüzde 3.12’lik bir artış oldu. Aydınlanma madde fiyatında ise Ocak ayında Aralık ayına göre yüzde 69.67’lik bir artış oldu.
Ocak ayında Aralık ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 6.72’lik bir artış belirlendi. Giyim madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 26.03 artışla çorap, yüzde 22.31 artışla gömlek, yüzde 19.47 artışla spor ayakkabı, yüzde 17.88 artışla bebek tulumu madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında yüzde 22.08 azalışla eşarp, yüzde 5.13 azalışla terlik, yüzde 4.78 azalışla kazak maddelerinde düşüş olduğu tespit edildi.
Eğitim ve kültürde artış yüzde 6
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 6.02’lik bir artış kaydedildi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Aralık ayına göre değişimin yüzde 29.17 artışla okul kitapları, yüzde 22.48 artışla televizyon, yüzde 21.06 artışla yazım ve çizim kağıtları madde fiyatlarında olduğu görüldü. Ek olarak eğitim-kültür madde fiyatlarında Aralık ayına göre yüzde 18.5 azalışla bilgisayar ekipmanları, yüzde 6.77 azalışla bilgisayar madde fiyatlarında değişim gözlemlendi.
Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 6.11’lik bir artış kaydedildi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 34.55 artışla bebek bezi, yüzde 25.36 artışla saç bakım ürünleri, yüzde 23.22 azalışla tuvalet ve güzellik sabunu, yüzde 17.98 azalışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi.
Ulaşım ve haberleşme madde fiyatları da arttı
Ocak ayında Aralık ayına göre ulaşım madde fiyatlarında yüzde 9.5’lik bir artış olduğu gözlendi. Aralık ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 55.25 artışla şehirlerarası otobüs ücreti, yüzde 54.21 artışla otoban geçiş ücreti fiyatlarında oldu. Ayrıca ulaşım madde fiyatlarında yüzde 5.62 azalışla uçak bileti ücretinde düşüş oldu.
Ocak ayında Aralık ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 6.19’luk bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 53.67 artışla telefon yedek parçaları, yüzde 2.43 azalışla cep telefonu görüşme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.
Çevre ve su madde fiyatlarında %9'a varan artış
Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 8.87’lik bir artış kayedildi. Çevre ve su madde fiyatlarında Aralık ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 20.47 artışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta, yüzde 20.04 artışla fayans madde fiyatlarında oldu.
Ocak ayında Aralık ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 6.23’lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimler yüzde 23.83 artışla diş dolgu ücreti, yüzde 15.12 azalışla emar ücreti fiyatlarında oldu.
Açlık sınırı asgari ücrete yaklaştı
Dünyada yoksulluk 1990'dan bu yana ilk kez Kovid-19 nedeniyle arttı
Çok övündükleri asgari ücret, açlık sınırının hemen üzerinde. Ülkeyi de halkı da inim inim inletiyorlar.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.