Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Vergi ve fatura ödemesi gibi kritik ödemeler finansal hayatınız için kritik derecede önemlidir. Mali açıdan akıllık davranmak içinse acil durum birikimlerinizin ne zaman ve ne kadar harcanması gerektiğini bilmeniz gerekir.
Hangi harcamaların acil olduğunu tanımlamaksa bu noktada oldukça önemlidir. Ünlü bireysel finans uzmanı Dave Ramsey bu ayrımı beklenen ve beklenmeyen harcamalar olarak tanımlıyor. Aylık faturalarınızı, rutin bakım harcamalarınızı veya çocuklarınızın harcamalarını karşılamanız halihazırda beklenebilecek harcamalardır. Peki beklenmeyen harcamalar? Anlık tatiller mi, en son çıkan teknolojik cihaz mı yoksa işinizi kaybetmeniz mi? Wealth of Geeks’in haberinde hangi tür harcamalar için acil durum birikimlerine başvurulması gerektiği tartışılıyor:
1. Yeni teknolojik aletler
Yeni bir model çıktığında telefonunuzu veya tabletinizi en iyi sürümle yükseltmek cazip görünebilir. Ancak gerçek şu ki bu bir acil durum değil. Telefonunuz teklemeye başlasa ve hatta bozulsa dahi en yeni modelini almanız gerektiği anlamına gelmez.
Ramsey para biriktirmek isteyen bireylerin bu tür amaçlar için acil durum fonuna dokunmaması gerektiğini tavsiye ediyor. Bunun yerine yenilenmiş veya daha düşük bir model telefon satın almak tercih edilebilir. Söz konusu telefon en güncel özellikleri sunmayabilir. Ancak halihazırda birçok kullanıcı bu en yeni özellikleri çok az kullanıyor.
2. Aracınızı yenilemek
Belirli bir noktada, arabanızın değiştirilmesi gerektiğini görebilirsiniz. Mevcut aracınızın tamirinin daha pahalıya mal olduğu veya tamirinin imkansız olduğu dönemlerde yeni bir araç almak için acil durum fonunuza başvurmak iyi bir gerekçedir.
Ancak sadece daha yeni ve hızlı bir araba istiyorsunuz diye mevcut iyi durumdaki arabanızı değiştirmek acil durum fonu kullanımı için iyi bir neden değildir.
3. Tatil harcamaları
Aylar veya yıllar boyunca devam eden yorucu bir dönemden sonra tatile çıkmak istiyor olabilirsiniz. Bu gerçekten de önemli bir sorun değil. Ancak Ramsey tatil harcamaları için acil durum fonlarına başvurmayı kesinlikle önermiyor.
Bireyler bunun yerine tatil için ayrıca bir tasarruf hesabı oluşturmayı ve makul bir zaman çizelgesi içerisinde sırf tatil için ayrıca birikim yapmayı tercih edebilir.
4. Düzenli giderler
Temel kural acil durum fonunuzu beklenen harcamalardan uzak tutmaktır. Kira, faturalar, sigorta harcamaları gibi düzenli giderler acil durum olarak kabul edilmez. Arabanızda veya evinizdeki düzenli bakım harcamaları da acil durum fonu kapsamına dahil olmamalı.
Gerçek bir acil durum olan işinizi kaybetme dışında düzenli giderler için acil durum fonuna başvurmamanız gerekiyor.
5. Konser biletleri
Yaptığı müziği çok sevdiğiniz bir sanatçı bölgenizde konser veriyor olabilir. Ancak bu bilet için acil durum fonunuza başvurmanız gerektiği anlamına gelmez.
Konser biletinin miktarı küçük görünüyor olabilir. Ancak gerçek bir acil durum ortaya çıktığında bu bilet için harcanan paraya ihtiyacınız olabilir.
6. Olağanüstü indirimler
Alışveriş yapmak çok dürtüsel bir alışkanlık olabilir. Birçok insan alışveriş için birikimlerinden birkaç dolar harcamayı kafasına takmaz. Ancak aylardır gözünüze kestirdiğiniz bir ürün şu anda indirimde olsa dahi gerçekten bu ürüne ihtiyacınız yoksa satın almamak en iyisidir.
Ramsey bu gibi durumlar için acil durum fonunuza başvurulmaması gerektiği konusunda kesin bir dille uyarıyor.
7. Tatil alışverişi
Yılın en önemli harcamalarından biri de tatil alışverişidir. Bazen insanlar beklediklerinden çok daha fazlasını harcarlar ve geri kalan miktarı tasarruflarıyla karşılamanın önemli olmadığını düşünürler.
Bunun yerine akıllı alışveriş yapmak en doğrusudur. Çocuklarınız, aileniz veya arkadaşlarınız için tam olarak ne satın alacağınızı ana hatlarıyla belirleyin ve bu listeye bağlı kalın. Daha da önemlisi imkanlarınız dahilinde kalın. Zira tatile gidildi diye iflas etmek için hiçbir sebep yoktur.
8. Doktor randevuları
Tıbbi acil durumlar haricindeki doktorlara yapılan rutin ziyaretler plan dahilinde olmalı ve finansal olarak muhasebeleştirilmelidir. Genellikle, sağlık kontrolleri sigorta planları tarafından %100 karşılanır. Elbette bazı planlar randevuları tam olarak karşılamayabilir.
Doktor harcamalarını cebinizden ödememek için elinizden gelenin en iyisini yapın ve sağlık harcamalarında varsa faizsiz bir ödeme planını tercih edin.
9. Okula dönüş alışverişi
Birçok masraf gibi okula dönüş alışverişi de beklenen bir masraf olarak kabul edilir. Çocuklarınızın okula başlayacağını ve kıyafet, okul malzemeleri almanız gerektiğini önceden bilirsiniz. Dolayısıyla bu önceden hazırlıklı olmanız gereken bir harcamadır.
Borç ödeyenler için 9 tasarruf tavsiyesi
Yaşam tarzı enflasyonu birikimlerinizi tüketmesin
Evlenen çiftler finansal hayatlarını nasıl birleştirmeli?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.