BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKulisAçıklama ateşi Merkez'e düştü----

Açıklama ateşi Merkez'e düştü

Açıklama ateşi Merkez'e düştü
02 Eylül 2013 - 00:41 www.finansgundem.com

Erdem Başçı'nın doların değerinin Türk lirası karşısında hızla değer kazanmasına karşın yaptığı açıklamanın ateşi PPK'ya düştüğü öğrenildi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, piyasalarda doların TL karşısında hızla değer kazanmasına karşı piyasaları rahatlatmak için yaptığı açıklamaları bir üyesi olduğu Para Politikası Kurulu üyeleri ile görüşmeden yaptığı anlaşıldı. Gazeteport'un haberine göre Merkez Bankasını Dolar ve faiz karşısında böylesine bir taahhüde sokması Para Piyasası Kurulu üyeleri tarafından tepki ile karşılandığı gelen bilgiler arasında.
Merkez Bankası Başkanı Para Piyasası kurulunun bir üyesi ve Lira ile ilgili alacağı bir kararı mutlaka bu kurula danışması ve kuruldan onay alması gerekiyor..
BAŞKAN PPK'NIN SADECE BİR ÜYESİ
Gerek mevcut başkan Başçı, gerek önceki başkan Durmuş Yılmaz, bu tür kritik evrelerde, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu başkanı değil, bir oy sahibi olduklarının altını çizmişlerdi. 

Başçı yakın zamanda "MB Başkanı olarak benim bir basın açıklaması yapmadan önce, bir sinyal vermeden önce iznini ve onayını almam gereken tek bir merci vardır; o da Para Politikası Kurulu üyeleridir" demişti. 
 KURUL ÜYELERİ BAŞÇI'YA TEPKİ GÖSTERDİ
Açıklamadan sonra Para Politikası Kurulu üyelerinin Erdem Başçı'ya "Para Politikası Kurulu’nun yılsonuna dek toplantı takvimi bellidir. Ancak yaptığınız açıklamalarla bu toplantıları anlamsızlaştırdınız. Kurulun objektifliğini siyasi ve tartışılır hale getirdiniz" şeklinde tepki gösterdikleri öğrenildi.
 Para Politikası üyelerinin 'bütün dünyada Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları yayınlanır. Ancak Türkiye'de bu yayınlanmıyor. Üyelerin önerileri ve muhalif kaldıkları noktalar o toplantıda kalıyor. Kurulda neyin nasıl tartışılıp hangi kriterler gözetilerek kararlar alınıyor piyasanın bunları öğrenmeye hakkı vardır" dedikleri belirtildi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BANKER02 Eylül 2013 03:21

    Dolar çıktı diye fazla paniğe gerek yok, doların hafif 2 lira stu işlem görmesi ekonomide bazı dengeler için olumlu tarafları daha çok. 2.00 ile 2.05 lira arasına sabitlenmeli kesinlikle.