Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son on yılda bankacılığın değişimleri yavaş benimseyen bir sektör olarak algısı değişiyor. Elbette dijital ödemeler ve mobil bankacılıktaki hızlı değişimle dönüşüyor. Şimdilerde şubelerde yapılan ödemelerden sanal bankacılık işlemlerine geçişi benimsedik ancak açık bankacılık, bu anlayışı bir kez daha değiştiriyor.
Çoklu bankacılığın yükselişi
Son yıllarda neo ve girişimcilerin kurduğu bankaların yükselişi, hesap provizyonlarının ve finans pazarındaki mevcut hizmetlerin artmasına neden oldu. Banka müşterilerinin krediler, kredi kartları ve mortgage kredileri için farklı bankacılık ilişkilerinin olması oldukça alışıldık bir durum.
Banka müşterileri para transferleri ve günlük harcamaları için farklı sağlayıcılarda çok sayıda hesap sahibi olmayı kabul edebiliyor. Aslına bakılacak olursa finteklerin artan sayısı sayesinde bankacılık hizmetlerinin ‘dağılması’ hızlandı. Zira fintek şirketleri dijital çözümler sunarak bankacılık hizmetlerinin, gerçek bir banka şubesi kurmadan yürütülebilmesini mümkün kılıyor.
Finextra’nın haberine göre, yeni bankacılık hizmetleri sunabilmek için giriş bariyeri düşerken, aynı zamanda tüketicilerin geleneksel olamayan sağlayıcıların yeni hizmetlerini ‘deneme’ isteği de yükseldi.
MoneyHub’a göre, finans yönetimi platformu kullanıcılarının %42’si şimdi birden fazla banka hesabına sahip. Yeni ortaya çıkan dijital bankaların müşterilerinin %65’i ise mevcut geleneksel bankalarıyla ilişkilerini sürdürüyor. Bu değişime pandemi sürecindeki e-ticaret patlaması da eklendiğinde, konsolidasyon hizmetlerinin büyük bir fırsata sahip olduğu görülüyor.
Ödemeler sadeleşiyor
Bu aşamada açık bankacılık devreye giriyor. 2018 yılında başlatılan yeni Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2) düzenlemeleriyle birlikte açık bankacılık, kullanıcıların onay vermesi halinde üçüncü parti geliştiricilerin finansal verilere erişmesine imkan tanıyor.
Finans sektörü dışındaki kurumların var olan bankacılık altyapısı çevresinde yazılım programlama arayüzleri geliştirmesine imkan tanıyarak, inovatif yeni hizmetler ve uygulamalar şimdi müşteri deneyimini geliştiriyor.
Bu ‘evrensel mobil uygulamalar’ çeşitli hesaplardan tek bir, kolay kullanım imkanı sunan platforma veri toplayıp aktararak müşterilere harcamalarının 360 derecelik bir görünümünü sağlıyor. Aynı zamanda, günlük hayatımızda karşı karşıya kaldığımız birçok finansal temas noktalarını sadeleştiriyor.
Bu şekilde açık bankacılık yalnızca harcamalarımızı anlamamıza ve takip etmemize değil, finansal hizmetler sağlayan bir bankaya dönüşme gücüne sahip.
Sigorta şirketleri Brexit’e çare arıyor
Goldman Sachs: ESG fonları tercih olmaktan çıktı
Libor skandalı yeniden alevleniyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.