Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çinli yapay zeka geliştiricileri, gelişmiş Amerikan çiplerini Çin'e getirmeden kullanmanın bir yolunu bulmuş gibi gözüküyor.
Wall Street Journal’ın haberine göre Çinli yazılım mühendisleri okyanusun ötesindeki bilgi işlem gücüne erişebilmek için brokerlarla birlikte çalışıyorlar. Hatta bazı durumlarda kripto para birimi dünyasının tekniklerini kullanarak kimliklerini maskeliyorlar.
Çinli teknoloji firmalarının kullandığı bu taktikler ABD merkezli Nvidia tarafından geliştirilen yapay zeka çiplerinin ABD’den doğrudan ithal edilmesini engelleyen ABD’nin ihracat sınırlamalarına yanıt olarak geldi. Çinli kullanıcıların gri borsa satıcılarından oluşan bir ağa girerek Nvidia’nın çiplerinin fiziksel olarak Çin’e getirmeleri hâlâ mümkün. Üstelik bu süreç hantal ilerliyor ve büyük kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Habere göre Çinli şirketlerin ihracat engellerini aşmasına yardımcı olan bir girişimci de eski bir Bitcoin madencisi olan Derek Aw. Girişimci Dubai ve ABD’deki yatırımcılar Nvidia’nın güçlü H100 çiplerini içeren yapay zeka sunucularının satın alınmasını finanse etmeye ikna etti.
Aw’ın şirketi haziran ayında Avustralya’nın Brisbane kendinde bir veri merkezine çiplerle birlikte 300’den fazla sunucu yükledi. Üç hafta sonra sunucular Pekin menşeili bir şirket için yapay zeka algoritmaları işlemeye başladı.
Aw konuyla ilgili açıklamasında, “Talep var. Kâr var. Doğal olarak birileri arzı da sağlayacak” ifadelerine yer verdi.
Bilgi işlem gücünü uzaktan kiralamak yeni bir yöntem değil. Üstelik Google Cloud, Microsoft Azure ve Amazon Web Services gibi birçok küresel şirket ABD şirketlerinin hizmetlerini kullanarak dünya çapında bilgi işlem hizmeti veriyor. Bununla birlikte bankalar gibi bu şirketlerin de bazı Çinli müşterilerin bilgi işlem gücünü elde etmesini zorlaştırabilecek ‘müşteri tanıma’ politikaları bulunuyor.
ABD yaptırımlarına aşina olan avukatlar, bilgi işlem gücünün alıcıları ve satıcıları ile bunları birbirine bağlayan aracıların herhangi bir yasayı çiğnemediğini söylüyor. Washington, gelişmiş çip, ekipman ve teknoloji ihracatını hedef aldı. Ancak uzmanlar ihracat kurallarının Çinli şirketlerin veya diğer yabancı bağlı kuruluşlarının Nvidia çiplerinin kullanılmasıyla ABD bulut yazılım hizmetlerine erişmesinin kısıtlanmadığını söylüyor.
ABD Ticaret Bakanlığı, ocak ayında, yabancı kuruluşların büyük yapay zeka modellerinin eğitimi de dahil olmak üzere ‘kötü niyetli’ faaliyetler için ABD bulut bilişim hizmetlerini kullanmasını önlemeyi amaçlayan bir yasa önerdi. ABD'li bulut şirketleri, yasanın kötüye kullanımı önlemeyeceğini ve bunun yerine müşteri güveninin zedelenebileceğini ve şirketlerin rekabet güçlerini zayıflatabileceğini savunuyor.
Rus oligarklar ile X arasındaki ilişki merak uyandırdı
Çin basını, Çin MB'nin tahvil piyasasına müdahale ettiği iddilarına karşı çıktı
Çin'in çip üretim cihazı ithalatında rekor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.