Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'nin Çinli teknoloji şirketlerine karşı başlattığı savaş tüm hızıyla sürüyor. Huawei, ByteDance (TikTok) ve WeChat'in ardından hedefte bu kez Çin'in en büyük çip üreticisi Seminconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) var. CNBC'de yer alan habere göre, Trump hükümeti ile Savunma Bakanlığı, SMIC'yi Varlık Listesi'ne almayı planlıyor.
TİCARET SAVAŞINI İYİCE TIRMANDIRACAK
Kara liste olarak da adlandırılan Varlık Listesi'ne giren şirketlere karşı ihracat kısıtlaması getiriliyor. Bu firmaların ABD'de üretilen bazı mallara erişimi zorlaşıyor.
KAPSAMLI ŞEKİLDE İNCELENECEK
Savunma Bakanlığı'ndan bir sözcü konuyla ilgili olarak, “Savunma Bakanlığı şu anda SMIC'nin Ticaret Bakanlığı Varlık Listesi'ne alınmasının gerekli olup olmadığını araştırıyor. Bu gerçekleşirse, SMIC'ye yapılan bütün ihracatlar daha kapsamlı bir şekilde incelenecek” diye konuştu.
ABD'nin bu adımı atması halinde Çin ile giriştiği ticaret savaşını iyice tırmandıracağı yorumları yapılıyor.
SMIC, Çin'in yerel yarı iletken endüstrisini güçlendirme stratejisinin en önemli unsurlarından biri konumunda. Şirketin Varlık Listesi'ne alınması, SMIC'ye yonga üretim teknolojisi satan ABD firmalarını da etkileyecek.
275'TEN FAZLA ÇİNLİ ŞİRKET VARLIK LİSTESİ'NDE
ABD'nin Çin'e karşı başlattığı ticaret savaşı sonrası 275'ten fazla Çinli şirket Varlık Listesi'ne alınmış durumda. ABD kısa bir süre önce, ticaret savaşından en fazla etkilenen firma olan Huawei'ye karşı yaptırımların daha da sıkılaştırılacağını açıklamıştı. Buna göre Huawei’nin özel bir lisans almadan yarı iletkenlere ulaşması engellenecek.
SMIC de Huawei için üretim yapan başlıca şirketlerden biri. ABD, Çin Hükümeti'ne veri sağladığını öne sürerek Huawei'ye karşı casusluk suçlaması yöneltmişti.
Trump, müttefik ülkelere de bu şirketle iş yapmamaları için baskı uyguluyor. Şirketin kurucusunun kızı ve CFO'su olan Ming Vancou, 1 Aralık 2018'de Kanada'nın Vancouver Eyaleti'nde, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla tutuklanmıştı.
SIRA ÇİNLİ BULUT TEKNOLOJİ FİRMALARINA GELEBİLİR
Donald Trump, Huawei'nin ardından geçtiğimiz aylarda Çinli sosyal medya platformu TikTok'un ABD bölümünün ülkesinden bir şirkete satılması için 15 Eylül'e kadar süre vermişti. Trump ayrıca imzaladığı bir kararname ile ByteDance ve WeChat'e yönelik yasak getirmişti. Trump'ın bir sonraki hedefinin ise Çinli bulut teknoloji şirketleri olacağı öne sürülüyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.