ABD'nin sabrı kalmadı
ABD'den Rusya ve Suriye'ye uyarı: Uzun süre bekleyemeyiz
Suriye, Rusya ve tüm dünyaya kimyasal silah konusunda ABD'yi oyalama çabalarının karşılıksız kalacağı uyarısında bulunan Kerry, "Başkan Obama konuyu etraflıca inceliyor. Ancak plan hızlıca harekete geçmeli, gerçekçi ve kanıtlanabilir olmalı. Oyalama taktiği olmamalı" dedi. Suriye'ye olası bir müdahale konusunda Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde Kerry'nin bugün yaptığı konuşmadan satır başları:
- Esad rejimi bir seçim yaptı ve biz bir cevap vermeliyiz.
- İran, Suriye konusunda bizi izliyor. Eğer tepki vermezsek, ABD'nin kararsız olduğunu düşünecekler.
- Obama'nın önceliği her zaman diplomasiydi. Halen öyle.
- Suriye'deki çatışma İsrail, Ürdün ve Lübnan'ı tehdit ediyor.
RUSYA VE ÇİN'LE ORTAK ÇALIŞMA
Beyaz Saray yetkilileri Başkan Obama'nın bugün Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İngiltere Başbakanı Cameron ile Suriye konusunda görüşeceğini bildirdi. Yapılan açıklamada ABD, İngiltere ve Fransa'nın Rusya'nın kimyasal silah imha planı ile ilgili Rusya ve Çin'le yakın olarak çalışma konusunda anlaştıklarını bildirdi.
İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin, ABD ve Fransa ile birlikte Suriye'nin kimyasal silahları teslim etmesiyle ilgili bugün BM Güvenlik Konseyi'ne karar tasarısı sunacağını söyledi.
ERTELEME TAKTİĞİ OLMADIĞINA EMİN OLMALIYIZ
Savunma Bakanı Hagel de Rusya'nın teklifiyle ilgili olarak "Hepimiz, bu seçeneğin krize gerçek bir çözüm olabileceği noktasında umutluyuz ama keskin görüşlü olmalıyız ve bunun Suriye'nin ve destekçisi Rusya'nın erteleme taktiği olmadığından emin olmalıyız" dedi.
Obama'nın askeri eylem kararının bu yeni diplomatik yolun açılmasına neden olduğunu belirten Hagel, bu nedenle bu diplomatik seçeneğin başarı şansının olması için de ABD'nin gerçek ve ciddi askeri eylem tehdidinin devam etmesi gerektiğini kaydetti.
Hagel, "Esad'ın sorumlu tutulmasına yönelik Kongre'nin desteği bu çabalara daha çok enerji ve aciliyet katacaktır. Dolayısıyla, Kongre'nin Suriye rejimine yönelik askeri güç kullanılması yetkisini tartışmaya devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.
LÜBNAN VE CEZAYİR'DEN DESTEK
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, üniversite mezunlarını kabulünde yaptığı konuşmada, Suriye'deki krizin çözümüne yardımcı olmasını umduğunu belirttiği teklife ilişkin, "Rusya'nın teklifinin bölgede barışı sağlamaya yardımcı olmasını ümit ediyorum" ifadesini kullandı.
Süleyman, Lübnan'ın, Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin izlediği politikanın tarafsız ve barıştan yana olduğunu da vurguladı.
Cezayir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ammar Bellani de yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rusya'nın girişimini olumlu karşıladığını ifade ederek, "Savaşı Suriye'den uzaklaştırmayı hedefleyen tüm girişimleri destekliyoruz. Bu teklifin bölgede yeni bir dinamik oluşmasına katkı sağlayacağını umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
RUSYA ÖNERMİŞ, ŞAM KABUL ETMİŞTİ
İlk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama arasında G20 zirvesinde görüşüldüğü ortaya çıkan Suriye'nin elindeki kimyasal silahların uluslararası denetime açılması teklifini, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün resmen Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'e iletmişti. Şam rejimi de teklifi bugün kabul ettiğini açıklamıştı. Teklifle ilgili olarak dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu "kozmetik" ifadesini kullanmış ve "Esad'ın bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur" demişti.