BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'nin ilk çeyrekteki reel büyümesi yeterli mi----

ABD'nin ilk çeyrekteki reel büyümesi yeterli mi

ABD'nin ilk çeyrekteki reel büyümesi yeterli mi
03 Mayıs 2017 - 08:40 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, ABD'nin ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. İşte Gökçek'in o yazısı:

Geçtiğimiz günlerde ABD tarafından yapılan açıklamada, ABD ekonomisi son üç yılın en düşük çeyreklik büyümesini 2017'nin ilk çeyreğinde yaşadı. Donald Trump yönetimi ise uzun zamandır, ABD ekonomisini 2017'nin bütününde yüzde 4 büyüteceğini söyleyip duruyordu.

ABD’de GDP, 2017'nin ilk çeyreğinde açıklanan ilk incelemeye göre sadece yüzde 0.7 büyüme yaşamıştı. Halbuki 2016'nın son çeyreğinde ABD yüzde 2.1 büyümüştü. Wall Street tarafından yapılan ilk araştırmaya göre ise ekonominin 2017 ilk çeyrek büyümesi yüzde 1 civarında idi.

Büyümenin yavaşlamasında başta otomotiv satışlarındaki azalma olmak üzere, tüm mal satışlarındaki azalma rol oynamıştı. Ayrıca şirketler stok için üretimi de kısmışlardı. Başkanlığının ilk yüz gününü özetlemeye hazırlanan Trump ise tüketicilere ve şirketlere ve hisse senedi piyasasına işlerin iyi gittiğini açıklamaya hazırlanırken toplam ekonomik aktiviteden gelen düşük büyüme oranı sonucu, daha önce yapılan vergi indirimi, azaltılan regülatif kurallar ve de altyapı projelerinde artış gibi vaatler, bir süre iyimserlik yaratmış olsa da, geçtiğimiz günlerde açıklanan 2017'nin ilk büyüme verileri, Trump’ın yüzüncü gününde yaptığı açıklamaları da zorda bırakmıştı. Halbuki, Ocak 2017 sonundaki Bağımsız Ulusal Federasyon büyüme tahminleri 2004'ten bu yana en iyimser beklenti değerlerini açıklayınca, moraller yükselmişti ama şimdi de moraller bozulmaya başlamış bulunuyor. Özellikle perakende satışların azalmış olması, önemli bir zayıflık işareti vermekte. Açıklanan son üç aylık büyüme verisi, 2009'dan bu yana halk harcamalarında en düşük değerleri içeriyordu. Tabii ileride ilk veriler değişebilir ve daha yüksek bir büyüme verisi ortaya çıkabilir ama tersi de olabilir, büyüme istatistikleri daha da düşebilir. Bu arada ilk çeyrek büyüme verilerinin kış mevsimi nedeniyle sık sık kötümser geldiğini de düşünmek gerek.

İlginçtir ki, İngiltere reel büyümesi de, 2017'nin ilke çeyreğinde, sterlinin değer kaybı ve de fiyatların artması sonucu, son bir yılın en düşük çeyreklik büyüme rakamı olarak ortaya çıkmıştı.

İngiltere reel büyüme oranı 2017'nin ilk çeyreği için ilk büyüme tahmininde sadece yüzde 0.3 olabilmişti. Halbuki 2016'nın son üç çeyreğinde yüzde 0.7 büyüme gerçekleşmişti.

Enflasyonun yükselmesinin etkileri ve de sterlinin gidişatı sonucu, eskiden genelde G7 ülkeleri arasında büyümede ilk ikide bulunan ve istihdamda da uzun zamandır iyi istatistikler üreten İngiltere, 2017 ilk çeyreğinde frenlemiş bulunuyor. Kötümserler yüksek ithalat fiyatlarının perakende fiyatlarını da hırpaladığını vurgulamakta.

İngiltere’de ilk çeyrek büyüme tahmini sadece yüzde 40 oranında bir veri kullanılarak yapılıyor. Bu nedenle de ilk çeyrek verilerinde revizyon yapılması büyük olasılık olarak görülmekte. Bakalım ikinci çeyrek ABD ve de UK için daha iyimser veriler içerecek mi, yoksa durgunluk devam mı edecek!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)