<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'nin Asya'daki ekonomik etkisi azalacak----

ABD'nin Asya'daki ekonomik etkisi azalacak

ABD'nin Asya'daki ekonomik etkisi azalacak
27 Mart 2015 - 23:30 www.finansingundemi.com

Singapur merkezli JBC Enstitüsü Başkanı Benigni, Asya Altyapı Yatırım Bankasının, ABD'nin bölgedeki ekonomik etkisini azaltacağını savundu.

Singapur merkezli JBC Enstitüsü Başkanı Johannes Benigni, Türkiye'nin de üyelik başvurusu yaptığı  Asya AltyapıYatırım Bankasının, ABD'nin bölgedeki ekonomik etkisini azaltacağını savundu.

Çin'in öncülüğünde kurulma çalışmaları devam eden Asya Altyapı Yatırım Bankası, Türkiye'nin de üyelik başvurusuyla, yeniden gündeme geldi.

Benigni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üye olmak isteyen ülkelerin Batılı bankacılık sektörüne alternatif aramak istediklerini ifade etti.

ABD'nin bu oluşuma karşı lobi faaliyetlerine başlamasına rağmen İngiltere'nin adaylık için başvuruda bulunduğuna dikkati çeken Benigni, "Eğer durduramıyorsan katıl ve sistemin nasıl çalıştığını, altyapılarını öğren ve anla. İngiltere'nin adaylık başvurusunun arkasında da bu sebebin olma ihtimali var" dedi.

Bengini, " Asya AltyapıYatırım Bankası, Asya bölgesindeki ABD doları ve New York bankacılık sektörünün güçlü etkisini azaltacak" ifadesini kullandı.

Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi Strateji Uzmanı Willem Oosterveld da Çin'in söz konusu bankayı kurmasındaki en önemli amaçlarından birinin Asya-Pasifik bölgesinde ABD'nin etkisini azaltmak olduğunu söyledi.

Oosterveld, Asya Altyapı Yatırım Bankasının, ABD egemenliğindeki, Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası ve IMF gibi uluslararası finans kuruluşlarının karşısına farklı bir aktör olarak çıkacağını belirterek, "Çin'in bu oluşma girmesindeki diğer bir faktör de bölgede avro ve dolar dışında Çin kendi para biriminin kullanıldığını görmek istemesidir" diye konuştu.

Türkiye'nin, Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üyelik başvurusuna ilişkin Oosterveld, " Türkiye o bölgelerde ve özellikle Orta Asya'daki ülkelerle ilişkilerini güçlendirmeyi hedeflemiştir. Bunun için de bu oluşumda yer alıp masada bir sandalyesinin olmasıTürkiye açısından önemlidir" şeklinde konuştu.

Kurucu üye olmak için süre bu ay sona eriyor
Bankaya kurucu üye olmak için ülkelerin bu ayın sonuna kadar başvurmaları gerekiyor. Bankanın 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

Asya Altyapı Yatırım Bankasına üye olan ve üyelik başvurusunda bulunan ülke sayısı, 26 Mart itibarıyla 33’ü buldu. Çin'in öncülüğünde kurulacak bankaya, Bangladeş, Burma, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filipinler, Tayland, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, Tacikistan, Özbekistan, Vietnam, Katar ve Ürdün üye oldu.

Avrupa'dan üyelik başvurusunda bulunan ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve Lüksemburg yer aldı. Türkiye de bankanın kurucu sekretaryasına üye olma niyetini bildirdi.

Çin, bankanın kuruluş sermayesinin 50 milyar dolarlık kısmını karşılayacağını taahhüt etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)