Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD eski başkanı Clinton’ın parasını nerede sakladığı konusunda “Clinton Cash” isimli bir kitap yazan Peter Schweizer, önceki hafta piyasaya çıkan “Secret Impires (Gizli İmparatorluklar)” isimli kitabında, Amerikan siyasilerinin aileleri ve arkadaşlarını nasıl zengin ettikleri ile yolsuzluklarını nasıl gizlediklerini anlatıyor.
Peter Schweizer, yıllardır yolsuzluklarla savaşıyor ve çoğu iddiasını da ispat ediyor. “Throw Them All Out” isimli kitabında, ABD Kongre üyelerinin nasıl borsada “içeriden öğrenenlerin ticaretine (insider trading)” karışıp, zengin olduklarını anlatmıştı. “Clinton Cash” isimli kitabı ise, FBI soruşturmasında esas alındı.
Yeni taktikler
Schweizer, yeni kitabında milyarlarca doların ABD siyasileri tarafından, dünyanın bulunması imkânsız köşelerine nasıl kaçırıldığını ve saklandığını anlatıyor.
ABD yasaları, Çin’de açılacak bir ABD bankasında, Çinli siyasilerin akraba ve yakınlarının çalıştırılmasını yasaklıyor. Ancak, ABD’de açılacak bir Çin bankası, istediği herkesi çalıştırabiliyor. Bir Çin bankasında çalışanlar, Amerikan politikacılarının aile ve arkadaşlarını kendileriyle çalışmaya ve “kesinlikle kazanılacak (can’t lose deals)” biçimde yatırım yapmaya ikna edebiliyorlar.
Medya şimdiki Başkan Trump ve ailesiyle uğraşırken, eski başkan Barack Obama ve yakın çalışma arkadaşları Joe Biden, John Kerry, Mitch McConnell ve daha az bilinen politikacıların uzun zamandır oyunun içinde olduklarını unutmuşa benziyor.
ABD’de politikacıların ve yakınlarının yolsuzlukları yeni yeni sorgulanmaya başlıyor.
Örnekler
J.P. Morgan, Çin’de açtıkları şubelerde Çinli politikacıların yakınlarını çalıştırmaya başladığı için, ABD hükümeti tarafından 264 milyon dolar ödemeye mahkûm edildi ve ödedi. Ancak şimdi Washington D.C.’deki şubelerinde birçok ABD’li politikacının yakınları çalıştırılıyor.
Virginia Valisi Bob McDonnell, iş adamı Jonny Williams’tan 135.000 dolar tutarındaki Rolex saat ve diğer hediyeleri kabul ettiği için hüküm giydi; ancak ceza üst mahkemece bozuldu.
Amerikan politikacılarının yakınlarının off-shore bankalarda (örneğin, Bank of Belize’de) tuttukları paraları kamuya açıklanmıyor.
Eski başkan Jimmy Carter’ın kardeşi Billy Carter Libyalılardan para kabul etmişti. Eski başkan Bill Clinton’ın kardeşi Roger, Güney Kore’den para almıştı. Eski başkan George W. Bush’un kardeşi Neil, Çinli bir bilgisayar şirketinden, Çin Devlet Başkanı’nın oğlu aracılığıyla menfaat elde etmişti.
Eski başkan yardımcısı Joe Biden’ın oğlu ve Devlet Bakanı John Kerry’nin üvey oğlu, Çin hükümetine bağlı şirketlerle gizli pazarlıklar yaptılar. Bu sırada, Biden ve Kerry Çin’le ilgili milyarlarca doların söz konusu olduğu konular üzerinde çalışıyorlardı.
FBI’a göre, ABD’nin nükleer sırlarını ele geçirmeye çalışan bir Çin Şirketi, Biden ve Kerry’nin yakınlarıyla ilişki içindeydi.
Ve liste uzayıp gidiyor...
ABD’de işini yürütmek isteyen yabancılar, güçlü politikacıların yakınlarını “lobi yapmak” adı altında kiralıyor ve istedikleri önemli kişiye kolayca ulaşıyorlar.
Bişey olmaz yaa. Ortaya iddia, belgeler görüntüler de çıksa, şantaj montaj diyorsun hemen tamam mı, ardından operasyon yapan polislerin önce görev yerini değiştiriyorsun. Sonra hemen savcıları görevden alıyorsun. En son şaibeli bir darbeyle hem görevden aldığın polis ve savcıları hem de henüz görevden alamadığın hakimleri hukuksuzca görevden alıp demin saydığım gruplarla birlikte hepsini hapse atıyorsun. Bonus olarak darbeye karışmamış olsalar bile ordunun da neredeyse yarısını hapse tıkıyorsun. Gerekçe ne gostereceksin peki? Görünürde darbe, peki darbeye karışmış olmaları önemli mi? Hayır. İşte tam o aşamada "e ne alaka ozman niye tıktın bunları hapse" diyenleri de hapse atıyorsun. Soru sormayı engelliyorsun. Anladın mı şimdi? Ondan sonra kimse bir daha soru soramiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.