Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçen ay Twitter'da anket açan Elon Musk, milyonlarca katılımcının yüzde 58'inin oyuyla Tesla hisselerinin yüzde 10'unu satmaya karar verdi. Daha önce 2010 ve 2016'da yalnızca iki kere hisse satan girişmci, bu hamlesiyle beraber bir kez daha vergi ödemek zorunda kaldı.
Dünyanın en zengininin nakit para için bu yola girmesi kimilerini şaşırttı. Zira ABD'deki pek çok zengin, nakit para için hisselerini satmaktansa servetlerini teminat göstererek borç almayı tercih ediyor. Bu sayede vergiden de kurtulmaları eleştirilere neden oluyor. Musk da "Zenginler niye vergi ödemiyor?" eleştirileri karşısında hisse satarak vergi ödeme yoluna gitti.
Normalde bu yolu tercih edenlerden biri olan Musk, Tesla'daki hisselerinin üçte birinden fazlası teminat olarak gösterilmiş durumda.
Forbes'un en zengin 400 Amerikalı'yı sıraladığı listede bu yönteme başvurduğu belirlenen 32 dolar milyarderinden biri olan Musk, Oracle'ın kurucusu Larry Ellison ve Walmart'ın varisi Jim Walton gibi isimlerle aynı yolda.
Kâr amacı gütmeyen gazetecilik kuruluşu ProPublica'ya sızdırılan ve 15 yıldan uzun süreyi kapsayan veriler de bu durumu ortaya koymuştu.
Bu verilere göre, 2014-2018 arasında ABD'deki en zengin 25 kişinin varlıkları toplam 401 milyar dolar arttı. Ancak bu kişiler, bu süreç boyunca yalnızca 13,6 milyar dolar vergi ödedi.
Diğer mükellefler her yıl yıllık gelirlerinin yaklaşık yüzde 14'ünü gelir vergisi olarak federal hükümete öderken 25 kişinin toplam varlık kazanımının sadece yüzde 3,4'ünü vergi olarak hükümete vermesi tepki çekti.
Zenginlerin varlıklarını teminat olarak gösterip kredi çekmesi, harcadıkları paranın gelir değil, borç üzerinden değerlendirilmesini sağlıyor.
Uzmanlar, Amerikalı zenginlerin çoğunun hayat boyunca borçla geçinerek vergiden kaçındığını söylüyor. Bu sayede borç ödemelerini erteliyor ve kredilerin faiz maliyetlerini karşılıyor ancak teminat gösterdikleri varlıkları hiçbir zaman satmıyorlar.
Johnson, yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yaptı
ABD'de zenginler toplamdan daha az vergi ödeyecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.