Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye’den ithal ettiği galvanizli çelik ürünlerine yüzde 8 ila yüzde 11 arasında anti-damping vergisi getirdi. AB, Türkiye’den 2 milyar dolar değerinde yıllık 1,6 milyon ton galvanizli çelik ithal ediyor. Sektör temsilcileri, galvanizli sac ihracatına getirilen anti-damping vergilerinin Türk ürünlerinin rekabet gücünü zayıfl atacağını ve ihracatını ciddi ölçüde etkileyeceğini belirtiyor.
AB’nin kararı, Avrupa Çelik Birliği’nin (EUROFER) başvurusu üzerine yapılan ön soruşturma sonrasında alındı. Türkiye’den AB ülkelerine 10’a yakın firma galvanizli sac ihraç ediyor. Anti-damping kararı, firmalara göre farklı oranlarda uygulanacak. Bu oranlar yüzde 8 ile 11 arasında değişiyor. 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin toplam galvanizli ürün ihracatı içerisinde AB ülkelerinin payının yüzde 56 olduğu belirtiliyor. Türkiye AB’ye 2 milyar dolar tutarında 1,6 milyon ton galvanizli sac ihraç ediyor. Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin yanısıra Rusya menşeli galvanizli sac ürünlerine de yüzde 10 ile 37 aralığında nihai anti-damping önlemleri uygulanmasını kararlaştırdı.
Erkan Çakan'ın Dünya'daki haberinde AB'nin vergi karayıla ilgili değerlendirmelerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, “Karardan ihracatımız ciddi biçimde etkilenecek. Ayrıca rekabet ettiğimiz ülkelere karşı da zorlanacağız. Vietnam, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerle rekabet etme gücümüzü kaybedeceğiz” dedi.
Anti-damping kararı misilleme mi?
Komisyon’un kararının, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) 29 Nisan 2022 tarihinde aldığı, “AB’nin koruma tedbiri uygulamasının, DTÖ kurallarına uygun olmadığı” yönündeki kararı ile aynı zamanlarda açıklanmış olması dikkat çekti. Sektör temsilcileri, AB’nin kararının DTÖ kararının hemen ardından alınmasını “misilleme” olarak değerlendirdi. Soruşturmanın ilk olarak Haziran 2021’de, AB’li üreticilerin başvurusu üzerine başlatıldığı ve Avrupa Komisyonu’nun, soruşturmanın teknik olarak karmaşık olması ve soruşturmanın sonuçlarını belirlemek için zaman gerekeceği için ocak ayında geçici vergi uygulamasını atlama kararı aldığı belirtiliyor. Anti-damping kararının ne zaman uygulanacağı henüz açıklanmadı.
DTÖ'deki çelik davasında Türkiye haklı bulundu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.