Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya yönelik dördüncü yaptırım paketini hazırladıklarını söyledi.
Von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'teki Versay Sarayı'nda gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi bitiminde ortak basın toplantısı düzenledi.
AB'nin Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya yönelik yaptırım kararları konusunda hızla harekete geçtiğini belirten von der Leyen, kısa sürede rublenin yüzde 50'den fazla değer kaybettiğini, Rusya'da faiz oranlarının hızla yükseldiğini, enflasyonun arttığını, Rus hazine bonolarının kredi derecesinin çöp seviyesine indiğini ve ülkenin resesyona girdiğini anlattı.
Von der Leyen, Rusya'ya karşı şimdiye kadar 3 güçlü yaptırım paketini uyguladıklarını hatırlatarak, "Dördüncü yaptırım paketini getireceğiz. Bu yaptırımlar Rusya'yı küresel ekonomik sistemden daha da izole edecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalinin maliyetini daha da artıracak." diye konuştu.
Enerji
Avrupalı tüketicilere güvenilir ve uygun fiyatlı enerji tedarik etmekle görevli olduklarını belirten von der Leyen, orta vadede yenilenebilir kaynaklara büyük yatırımlar yapacaklarını, arzı çeşitlendirerek Rus gazına olan bağımlılığımızdan kurtulmak istediklerini ifade etti.
Von der Leyen, yenilenebilir enerjinin Avrupa'da istihdam sağladığını anımsatarak, bunun enerji arz güvenliğine ve bağımsızlığına yapılan "stratejik bir yatırım" olduğunu vurguladı.
AB'nin bu hafta enerji planını açıkladığını hatırlan von der Leyen, "Rus gaz, petrol ve kömürüne olan bağımlılığı 2027'ye kadar sona erdirmek için hazırlayacağımız teklifi mayıs ortasına kadar sunacağız." diye konuştu.
Von der Leyen, toplantıda enerji fiyatlarındaki artışı da görüştüklerine işaret ederek, mayıs ortasına kadar Komisyonun elektrik piyasa tasarımını optimize edecek seçenekleri sunacağını anlattı.
Tüketici ve işletmelerin enerji fiyatları konusunda hemen desteğe ihtiyaç duyduğunu söyleyen von der Leyen, "Bu ayın sonuna kadar Komisyon gaz fiyatlarındaki artışın elektrik fiyatlarına geçiş etkisini sınırlamak için seçenekler sunacak." dedi.
Von der Leyen, daha uzun vadeli bir AB gaz depolama politikası belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, Komisyonun her yıl 1 Ekim'e kadar gaz depolarının en az yüzde 90 doldurulmasına yönelik mevzuat hazırladığını anlattı.
AB'nin Rusya'dan temin ettiği doğal gaz miktarını 1 yıl içinde 3'te 2 azaltma planı hakkında von der Leyen, "Bu yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Von der Leyen, Rusya'dan gaz tedarikini azaltmak için arz çeşitliliğini ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikini artırmak, yenilenebilir yatırımlara yönelmek ve enerji tüketimini düşürmek gerekeceğini söyledi.
Liderlerin, gıda fiyatları ve küresel gıda güvenliğini de ele aldığına dikkati çeken von der Leyen, bu konularda da yasal düzenleme teklifleri hazırlayacaklarını belirtti.
AB "ciddi" savunma yatırımı planlıyor
Von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna saldırısının Avrupa'daki güvenlik ortamını temelden değiştirdiğini belirterek, "Avrupa'yı savunmak için farklı kuvvetlere ve farklı kabiliyetlere ihtiyacımız var. Avrupa'da kayda değer ilave savunma yatırımlarına ihtiyaç olacak." dedi.
Bazı ülkelerin savunma harcamalarını artırma kararına yenilerinin ekleneceğini kaydeden von der Leyen, AB ülkelerinin savunma harcamalarını koordineli yapması gerektiğini vurguladı.
Avrupa ülkelerinin savunma sanayisi ve silahlı kuvvetlerinin operasyonel uyumluluğunun altını çizen Von der Leyen, gelecek haftalarda bu konuya odaklanacakları ve NATO ile koordinasyon içinde olacaklarını aktardı.
BIR ALMAN SİRKETİNİN FAS'TAN MISIR'A KADAR ÇÖLLERDE KURACAĞI GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ 2023 YILINDA FAALİYETE GEÇECEKTİ BİZ BU SISTEME KAYIT OLMADIĞIMIZDAN ELEKTRİK ALAMAYACAĞIZ AMA FAS'TAN MISIR'A KADAR ÜLKELER ÇOK DÜŞÜK FİYATA ELEKTRİK ALACAKLARINDAN ELEKTRİKLİ ARAÇ/GEREÇLERE TALEPLERİ ARTACAKTIR YERLİ OTOMOBİL ÜRETİMİ YILLIK 100 BIN ADETTEN YILLIK 5 MİLYON ADEDE ÇIKARILMALIDIR ÜRETECEĞİMIZ 100 BİN ADET ELEKTRİKLİ OTOMOBİLİN TAMAMINI İHRAÇ ETSEK ÇOK PARA ETMEZLER
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.