BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAB'den ortak BDDK----

AB'den ortak BDDK

AB'den ortak BDDK
05 Haziran 2012 - 07:49 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği, tüm üyeleri kapsayacak ortak bankacılık denetleme kurulu üzerinde çalışıyor

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği liderleri zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaşanan krizin ardından Brüksel'deki yetkililerin yeni bir plan üzerinde çalıştıkları öğrenildi. Haziran sonundaki zirveye yetişmesi beklenen "Para, siyaset, banka ve reformlar" başlıklı dört aşamalı planı AB'ye ortak bir disiplini dayatacak. Almanya'nın önde gelen haftalık gazetelerinden Die Welt am Sonntag'ın son sayısı "Yeni Avrupa için gizli bir plan" manşetiyle çıktı. Gazete, henüz taslak aşamasında olan planın Avrupa Konseyi Başkanı Herman van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi tarafından hazırlandığını duyurdu. Haziran sonunda düzenlenecek 6 aylık dönem zirvesi öncesi 23 Mayıs'ta gündem dışı bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri ortak bir noktada buluşamamışlardı. Fransa'nın yeni sosyalist cumhurbaşkanı Hollande ortak tahvil "Eurobondlar konusunu dayatırken, muhafazakar Alman başbakanı Angele Merkel bütçe disiplini ve tasarruf önlemlerinin artırılmasında ısrarcı olmuştu.
YENİ YOL HARİTASI
27 üyeli birliği bölme aşamasına getiren krizden çıkmak ve AB içindeki birliği güçlendirmek amacıyla hazırlanan yeni planın ise farklı görüşler dikkate alınarak hazırlandığı belirtildi. Planın ilk ipuçlarını Merkel, "Birliğin önümüzdeki 5 veya 10 yıl içinde nasıl gelişeceği üzerinde çalışmalıyız" diyerek açıklamıştı. Avrupa'nın "yeni yol haritası" olarak adlandırılan planın, özellikle 17 üyeliği Euro Bölgesi ile geri kalan 10 ülke arasında sıkıntıya yol açabileceği endişesi var. Planın uygulanması halinde AB anayasasının değiştirilmesi bile gündeme gelebilir. Plan euro üyesi olan ve olmayan ülkeler arasında farklı politikalar dayatıyor. Plan üzerinde çalışan AB yetkilileri ise özellikle Euro Bölgesi'ni stabilize etmek için birliği ortak para birimi çatısı altında toplama niyetinde. "Para, siyaset, banka ve reformlar" konulu dört aşamalı planın ana başlıkları ise şöyle:
PARA: Ulusal bütçeler üzerindeki Avrupa iktidarı güçlendirilecek. Bu durum Alman hükümetini sevindirecek. Fakat mali birlik sağlanırken devlet borçları konusu henüz açığa kavuşturulmuş değil. Bu konudaki görüş çatışmasının daha uzun bir dönem sürmesi bekleniyor.
POLİTİKA: Maliye, vergi, dış işleri ile güvenlik politikalarında Avrupa'nın daha fazla ortak hareket etmesi hedeflenecek. En önemlisi de AB'nin demokratikleşmesi için Avrupa Parlamentosu'na daha fazla inisiyatif verilecek. Fakat bu durumun ulusal devletlerin egemenliğini tehlikeye sokmasından endişe ediliyor.
REFORMLAR: Avrupa geleceğini güvenlik altına almak için sosyal devlet sisteminden vazgeçilecek. Bunun için de Almanya'nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder'in hazırladığı "Ajanda 2010" programı örnek alınıyor. 2003'te Schröder, işsizlik parası ile sosyal yardım birleştirmiş, Almanya'nın sosyal devlet anlayışını baltalamıştı.
BANKALAR: Bankacılık sistemi üzerinde daha fazla kontrol sağlanmak için ortak bir bankalar denetleme kurulu oluşturulacak. Amaç ise bankaların vergilerini Avrupa'nın tasarruf korumu fonlarına aktarmak. Ancak bunu sadece Euro Bölgesi ülkelerinin gerçekleştirmesi işe yaramayacak, bütün AB üyelerinin hemfikir olması gerekecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)