Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupalı şirketler, Moskova'nın talebini nasıl karşılayabileceklerini ve Rusya'nın merkez bankasına uygulanan yaptırımları ihlal etmeden hayati gaz akışını nasıl sürdürebileceklerini bulmak için haftalardır uğraşıyorlar. Putin 31 Mart'ta ödemelerin ruble olarak yapılmaması halinde gaz ihracatının durdurulacağını söyledi. Avrupa, evleri ve enerji endüstrisini ısıtmak için büyük ölçüde Rus yakıtına bağımlı.
Başlangıçta AB, Putin'in talep ettiği ödeme mekanizmasının Moskova'ya sürecin tam kontrolünü verdiğini, sözleşmeleri ihlal ettiğini ve - en önemlisi - bloğun yaptırımlarını ihlal ettiğini değerlendirmişti.
Komisyon cuma günü yaptığı kapalı toplantıda üye ülkelere, güncel rehberin, şirketlerin Kremlin'in talimatıyla Gazprombank'ta euro veya dolar cinsinden hesap açabileceklerini netleştireceğini söyledi. toplantı özeldi.
Bloomberght'te yer alan habere göre, AB'nin yürütme kolu, Rus kararnamesinde yer alan bir adım olan ruble cinsinden bir hesabın da AB düzenlemeleriyle uyumlu olup olmadığını söylemedi. Daha önce yetkililer, yazılı olmasa da böyle bir hesap açmanın yaptırımları ihlal edeceğini belirtmişti.
Gaz akışı kesilmesi gündemde
Birçok firmanın ödeme tarihleri bu ay doluyor ve ödemezlerse gaz akışı kesilmesi gündemde. Polonya ve Bulgaristan, Rusya'nın taleplerine uymadığı için arzlarının kesildiğini gördü.
Putin'in ruble cinsinden ödeme talepleri AB üye ülkelerini bölerek bazı ülkelerin Rus ithalatına bağımlılığını ortaya koydu. İtalya Başbakanı Mario Draghi, bu hafta başlarında Avrupalı şirketlerin yaptırımları ihlal etmeden doğalgazı ruble olarak ödeyebileceklerini söyledi.
Cuma günü yapılan toplantıda hükümet temsilcileri de ikiye bölündü. Almanya, Macaristan, İtalya ve Fransa komisyonun planını geniş çapta desteklerken, Polonya yasal netlik sağlamadığını ve konunun AB büyükelçileri tarafından tartışılması çağrısında bulundu.
Almanya çözüm arayışında
Almanya, toplantıda teklifle ilgili şirketlerine danıştığını ve olumlu geri dönüşler aldığını söyledi. Ayrıca, AB yaptırımlarının Gazprombank'ta birden fazla hesap açılmasını yasaklamadığını açıklayarak tavsiyelerde ince ayar yapmaya çalıştı.
Putin'in kararnamesi, şirketlere Gazprombank'ta biri euro ve biri ruble olmak üzere iki hesap açma çağrısında bulundu ve gaz ödemelerinin euronun rubleye dönüştürülmesine kadar ödenmemesini şart koşuyordu.
Gazprom, Yamal-Avrupa doğalgaz hattının Polonya kısmını kullanmayacak
Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 13,5 arttı
Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz akışını durdurdu
Gazprom'un Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatı yüzde 25 azaldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.