BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAB'de mali kurallarda yapılacak reformda uzlaşı sağlandı----

AB'de mali kurallarda yapılacak reformda uzlaşı sağlandı

AB'de mali kurallarda yapılacak reformda uzlaşı sağlandı
14 Mart 2023 - 22:04 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Birlik mali kurallarında yapılacak reformun temel ilkeleri konusunda uzlaşı sağladı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye 27 ülkenin maliye bakanlarının Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantı bitiminde açıklama yayımladı.

Açıklamada, AB anlaşmaları çerçevesinde üye ülkelerin ekonomi ve maliye politikalarını ortak bir konu olarak gördükleri ve koordine edecekleri anımsatıldı.

Üye ülkelerin mali çerçeve reformuna ilişkin temel yönelimleri kabul ettiklerine dikkati çekilen açıklamada, AB anlaşmalarında yer alan üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ü, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi referans değerlerinin değiştirilmeyeceği vurgulandı.

Açıklamada, yeni ekonomik yönetişim çerçevesinin, söz konusu referans değerlere daha etkili, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde uyulmasını sağlayacağı kaydedildi.

Reformun ardından bütün üye ülkelerin ulusal orta vadeli mali yapısal planlar sunacağına işaret edilen açıklamada, planların maliye politikası, reformlar ve yatırımları kapsayacağı bildirildi.

Açıklamada, mevcut kurallardaki yüzde 3'lük bütçe açığı kriterinin ihlali halinde ortaya çıkan süreçlerin de değiştirilmeyeceği belirtildi.

Kamu borcunun GSYH'ya oranı yüzde 60'ın üzerinde olan ülkelerin, ulusal orta vadeli planlarının bu borç oranın yeterli ölçüde düşürmeyi sağlaması gerektiğine işaret edilen açıklamada, borç kriterinin ihlali durumunda aşırı açık prosedürüne başlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, düşük kamu borcu bulunan ülkelerin de bütçe açığını sürekli olarak yüzde 3'ün altında tutmaya yönelik mali yol izleyeceği belirtilerek, üye ülkelerin büyümeyi artıran, kamu maliyesini güçlendiren, yeşil ve dijital dönüşüme katkı sağlayan veya savunma kabiliyetini artıran stratejik önceliklere yatırımlar söz konusu olduğunda kamu borcunu düşürmek için daha fazla süre kullanabileceği bildirildi.

Yeni mali kuralların bütün detayları henüz belirlenmedi. Üye ülkeler arasında mali kurallar konusunda görüşmeler devam edecek.

AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ünü, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu'na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması gerekiyor.

Ancak AB üyesi ülkeler, 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle söz konusu kuralları askıya alma kararı almış, bütçe açıkları ve kamu harcamalarını hızla yükseltmişti. Bu uygulama, Rusya-Ukrayna savaşı ve yaşanan enerji kriziyle de devam etmişti.

AB üyesi ülkeler arasında kamu borcunun GSYH'ye oranının en fazla olduğu ülkeler yüzde 178,2 ile Yunanistan, yüzde 147,3 ile İtalya, yüzde 120,1 ile Portekiz, yüzde 115,6 ile İspanya, yüzde 113,4 ile Fransa ve yüzde 106,3 ile Belçika durumunda. Bu oran Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da bile yüzde 66,6 ile AB sınırlarının üzerinde seyrediyor.

Nijerya'daki genel seçimlerde 12,9 milyondan fazla siber saldırı düzenlendi

 

Karadeniz'de gergin anlar! Rusya, ABD İHA'sını düşürdü

 

AB elektrik piyasası için reform teklifi verildi

 

AB, 2028'den itibaren yeni binalarda sıfır emisyon hedefliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)