Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği’nde (AB) asgari ücretler son on yılda önemli oranda arttı. Eurostat’ın güncel verilerine göre, 2015 ile 2025 yılları arasında Romanya, Litvanya, Bulgaristan ve Polonya, yıllık ortalama en yüksek asgari ücret artış oranlarını kaydetti. Bu ülkelerdeki artış oranı yüzde 10 ile yüzde 14 arasında değişiyor.
Öte yandan, AB genelinde en düşük yıllık ortalama artış Fransa’da yüzde 2,1, Malta’da ise yüzde 2,9 olarak belirlendi. AB’ye üye 27 ülkeden 22’sinde ulusal düzeyde belirlenmiş bir asgari ücret uygulanıyor. Ancak, Danimarka, İtalya, Avusturya, Finlandiya ve İsveç’te merkezi bir asgari ücret uygulaması bulunmuyor.
Birlik genelinde asgari ücret seviyeleri arasında da ciddi farklılıklar dikkat çekiyor. Lüksemburg, İrlanda, Hollanda, Almanya, Belçika ve Fransa’da aylık asgari ücret 1.500 euronun üzerinde seyrediyor. Bu ülkelerde asgari ücret, Fransa’da 1.802 euro seviyesindeyken, Lüksemburg’da 2.638 euro ile zirvede yer alıyor.
Diğer yandan, Hırvatistan, Yunanistan, Malta, Estonya, Çekya, Slovakya, Romanya, Letonya, Macaristan ve Bulgaristan aylık 1.000 euro'nun altında kalan en düşük asgari ücrete sahip ülkeler. Bu ülkelerin asgari ücretleri Bulgaristan'da 551 euro ile Hırvatistan'da 970 euro arasında değişiyor.
Neye göre derecelendiriliyor?
Euronews'in haberine göre, belirli malların fiyatını ölçen satın alma gücü standardı (PPS), başta konut giderleri olmak üzere yaşam maliyetlerinin Avrupa ülkeleri arasında önemli farklılıklar gösterdiği göz önüne alındığında daha adil bir karşılaştırma sağlayabilir.
AB ülkelerinde, fiyat seviyelerindeki farklılıklar ayarlandıktan sonra asgari ücretlerdeki eşitsizlikler önemli ölçüde azalmaktadır. Eurostat AB ülkelerini üç gruba ayırmıştır: PPS 1.500'ün üstü, PPS 1.000 ile PPS 1.500'ün altı ve PPS 1.000'in altı.
Almanya, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, İrlanda, Fransa ve Polonya PPS 1.500'ün üzerindeki grupta yer alan yedi üye ülke. Slovakya, Çekya, Estonya, Bulgaristan ve Letonya ise PPS 1.000'in altındaki altı ülkedir.
Bununla birlikte, daha düşük mutlak asgari ücrete sahip ülkeler, daha düşük yaşam maliyetleri nedeniyle daha zengin ülkelere kıyasla benzer satın alma gücü sunabilir.
Örneğin Polonya, satın alma gücü standardına göre ayarlandığında en üst kademeye çıkmaktadır, bu da asgari ücretinin yaşam maliyetine kıyasla güçlü bir satın alma gücüne sahip olduğunu göstermektedir.
Bakan Şimşek'ten asgari ücret değerlendirmesi: Enflasyonun üzerinde artıyor
Özgür Özel'den asgari ücret açıklaması: Geçim olmazsa seçim olur!
Mansur Yavaş duyurdu: Asgari ücret desteği başvuruları başladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.