Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de yüzde 31.1 olan kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı Avrupa Birliği’nde yüzde 83’ü geçti. Birlik üyesi ülkelerin toplam kamu borcu 13.7 trilyona ulaşırken, bütçe açığı yüzde 3.2’ye yükseldi
Avrupa'da, üye ülkelerin kamu borçlarının gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 60'ı geçmemesi gerektiği yönündeki Avrupa Birliği (AB) kurallarına rağmen, borçluluk krizi derinleşiyor. Sabah'tan Merve Bilkay'ın haberine göre; özellikle pandemi sonrası başlayan yüksek borçlanma, son dönemde faizlerdeki rekor artışın maliyetleri de yükseltmesiyle, Avrupa ülkelerinde kamu borçluluğunu kritik eşiğe yaklaştırdı. Toplam kamu borcu Euro Bölgesi'nde 12 trilyon 604 milyar euro, AB'de ise 13 trilyon 676 milyar euro seviyesini buldu.
YUNANİSTAN ZİRVEDE
Avrupa İstatistik Ofisi Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi'nin kamu borcu ve bütçe açığı verilerini açıkladı. Euro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı, ikinci çeyrekte yüzde 90.3 oldu. AB'de ise söz konusu oran yüzde 83.1 seviyesinde belirlendi. AB üyesi ülkeler arasında 2023 yılının ikinci çeyreğinde kamu borcunun GSYH'ye oranının en fazla olduğu ülke yüzde 166.5 ile Yunanistan oldu.
Kamu borcunun GSYH'ye oranının en az olduğu ülke yüzde 18.5 ile Estonya oldu. AB kurallarına göre, üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Türkiye, maliyeti 104 milyar dolara ulaşan asrın felaketinin yaralarını sarma çalışmalarına rağmen, kamu borçluluğunu düşük tutmaya devam ediyor. Türkiye'de kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 31.1 seviyesinde bulunuyor. Geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2.7 olan Euro Bölgesi'nde de bütçe açığının GSYH'ye oranı, üçüncü çeyrekte yüzde 3.3'e yükseldi. AB'de ise yüzde 2.3'ten 3.2'ye çıktı.
ALMANYA'NIN TAHVİL FAİZİNDE REKOR ARTIŞ
Yaklaşık 2 yıl önce başlayan parasal sıkılaşma adımları sonucu dünya genelinde politika faizleri son yılların en yükseğine çıkarken, devam eden enflasyon endişeleri de tahvil piyasalarında satış baskısının sürmesine neden oluyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 5'e ulaşarak 17 Temmuz 2007'den bu yana en seviyeye çıktı. Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2.94 ile son 12 yılın, İngiltere'nin 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 4.68 ile son 15 yılın zirvesine yakın seyrediyor.
Güney Kore ve Suudi Arabistan'dan dev anlaşma
New York borsası karışık seyirle kapandı
Avrupa borsaları günü karışık seyirle kapadı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.