BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'deki büyüme rakamları ne diyor----

ABD'deki büyüme rakamları ne diyor

ABD'deki büyüme rakamları ne diyor
02 Ağustos 2017 - 08:00 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, ABD'nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

ABD ekonomisi ikinci çeyrek büyümesi açıklandı. ABD ekonomisi 2017 yılı ilk çeyreğinde yüzde 1.2 (revize edilmiş) büyüme sergilemişti. Geçtiğimiz cuma günü ilan edilen 2017 yılı ikinci çeyreği büyümesi ilk tahmini yüzde 2.6 (yıllık) büyüme değeri sergiledi. İki çeyreklik büyüme değerlerinin ortalaması yüzde ise 1.9 civarında.

En iyi haber ikinci çeyrekte ilk çeyrekte olduğu gibi özel yatırımdaki her üç yatırım kaleminde, yani inşaat, makine ve techizat yatırımı ve entelektüel emtea kalemlerinde artış gerçekleşmiş olması. Bu verilerdeki artış geleceğe dönük özel sektör üretiminde optimizm anlamına geliyor ve de önümüzdeki dönemde devam ettiği taktirde de, önümüzdeki yıllarda hem prodüktivite artışı, hem de ekonomik büyüme müjdesi veriyor.

Çekirdek büyüme, yani stok artışı, uluslararası ticaret ve kamunun alımları hariç reel büyüme ikinci çeyrekte yüzde 2.7 artmış bulunuyor. Bu artış konut inşaatı büyümesinde yüzde 6.8 azalışa rağmen gerçekleşmiş. Son bir yıllık döneme bakılırsa da çekirdek büyüme 2.8 artmış bulunuyor. Bu veriler para politikasının önümüzdeki yılda da pek değiştirilmemesi gerektiği anlamına geliyor.

Nominal GDP (reel büyüme artı enflasyon demek) ikinci çeyrekte yıllık olarak yüzde 3.6 arttı. Son bir yılda ise 3.7 artmış bulunuyor. Son iki yılda ise yüzde 3.1 artmıştı. Bu veriler kısa vadeli faizlerin şimdi olduğu yüzde 1 değerinden daha yüksek olması gerektiğini de işaret ediyor. FED aralık ayında da faiz artışı yapmalı deniyor. FED bilançosunun küçültülmesine de eylül ayından başlanmalı tezi konuşuluyor. Yılın ikinci bölümünde reel GDP büyümesi yüzde 3 civarında olacak gibi.

ABD ekonomisinde önemli bir kalem de doların değerinin değişmeleri. Doların değerinin sürekli olarak diğer paralara göre düşmeye devam etmesi, diğer önemli global para birimlerinin merkez bankalarının da enflasyonu düşürme zorunda kalmasını getiriyor. ICE ABD dolar endeksi (doların altı paraya göre değerini ölçer) son bir yıldaki en düşük değerine, yüzde 0.2 düzeyine geldi. Domestik enflasyonun düşüşü sorun oldu. Dolar kasımdaki seçimden bu yana değer kaybetmekte. Euro ve Avustralya Doları, ABD dolarına karşı yüzde 11 kadar değerlendi. İngiliz Poundu ise yüzde 6.4 değerlendi. Japon Yen’i ise yüzde 5.2 değer artışı yaşadı. Avustralya Doları Mayıs 2015'ten bu yana 80.2 cent ile en yüksek değerinde. Çin Merkez Bankası ise yuanı 18 Ekim'den bu yana dolara karşı en yüksek olan 6.7 dolar değerinde tutuyor.

Doların değer düşüklüğü ise değeri yüksek paralar üzerinden enflasyonu artırıyor. Çünkü ithalat fiyatları yükseliyor. Bu da merkez bankalarını zorluyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)