<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de yerli ilaç için 354 milyon dolarlık hamle----

ABD'de yerli ilaç için 354 milyon dolarlık hamle

ABD'de yerli ilaç için 354 milyon dolarlık hamle
20 Mayıs 2020 - 08:10 www.finansingundemi.com

ABD hükümeti, yerli ilaç firması Phlow ile 354 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

Trump Yönetimi ile Virginia eyaletindeki ilaç firması Phlow ile imzalanan 354 milyon dolarlık anlaşma kapsamında korona virüsü tedavisinde kullanılacak jenerik (eşdeğer) ilaçların ve ilaç bileşenlerinin imal edilmesi planlanıyor. Bu ilaçların büyük kısmı şu anda Hindistan ve Çin’de üretiliyor. Trump yönetimi, ilaç bileşenlerinin üretiminde Çin’e bağımlı olunmaması için imalatı ABD içine çekmek istiyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada özel ilaç firması Phlow ile Corona virüsü tedavisinde kullanılan ilaçlar ile başka ilaç ve bileşenlerinin üretimi için 354 milyon dolar değerinde dört yıl süreli bir sözleşme imzalandığı belirtildi. Ayrıca sözleşme kapsamının 10 yıl için 812 milyon dolara çıkarılacağı kaydedildi.

Phlow adlı firmayla yapılan anlaşma, Trump yönetiminin yurtdışında üretim yapan firmaları yurt içine çekme planının bir parçası. Merkezi başkent Washington’a komşu Virginia eyaletinde bulunan ilaç şirketi Phlow, üretiminin büyük kısmını Hindistan ve Çin gibi ülkelerde yapıyordu.

Başkan Trump’ın ticaret danışmanı Peter Navarro, New York Times gazetesine verdiği röportajda, bunun ABD’nin tedarik zincirlerini ve ilaç üretimini yurtiçine çekme çabalarında bir mihenk taşı olduğunu söyledi.

Reuters haber ajansının rakamlarına göre ABD’de Corona virüsü vakalarının sayısı Pazartesi günü itibariyle 1 milyon 500 bini geçti. Toplam ölüm vakası sayısıysa 90 bini aştı.

ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme İdaresi'nin, Phlow ile 4 yıllık sözleşme imzaladığı haberini ilk olarak New York Times (NYT) gazetesi vermişti.

New York Times, Sağlık Bakanı Alex Azar'ın bu girişimi, ‘‘Kendimizi sağlık tehditlerinden korumak için yerli kapasitemizi geliştirme konusunda önemli bir adım’’ olarak değerlendirdiğini bildirmişti.

New York Times, sözleşme kapsamının 10 yıl için 812 milyon dolara çıkarılması halinde bunun da Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumun şu ana dek verdiği en büyük teşvik olacağını kaydetti.

CEO Dr. Eric Edwards, gazeteye yaptığı açıklamada, Phlow'u, ‘‘kendini sosyal etki yaratmaya adamış bir kamu yararı şirketi’’ olarak tanımlamıştı. Edwards şirketin ayrıca ülkenin ilk ‘‘stratejik, aktif ilaç bileşeni rezervi’’ni kurmayı hedeflediğini aktardı.

Edwards, ‘‘Birçok kişi yıllar içinde Hindistan ve Çin’e kaptırılan kapsamlı ilaç üretimini ABD’ye geri getirmeyi istiyordu. Federal hükümet gibi bir kurumun bunu vurgulaması önemliydi’’ dedi.

Phlow; 2018’de ilaç sıkıntısını gidermesi için ABD hastaneleri tarafından kurulan, kar amacı gütmeyen Civica Rx, ilaç bileşeni üreticisi Ampac Fine Chemicals, Virginia Commonwealth Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin kar amacı gütmeyen kolu Medicines for All Enstitüsü gibi kurumlardan oluşan bir ekibe bu girişimde öncülük edecek.

New York Times’a göre Edward ve ekibi, Corona virüsü nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların tedavisinde kullanılacak ilaçların üretilmesine odaklanacak. Bunlar arasında solunum cihazına bağlanması gereken hastalarda kullanılacak yatıştırıcılar ve ağrı kesicilerle önemli bazı antibiyotikler var. Edward, üretimin Ampac tesisinde başladığını söyledi ve Phlow’un yeni fabrikalar kurma aşamasında olduğunu da ekledi.

Çin, çok kullanılan birçok ilacın ham maddesinin küresel tedarikçisi. Bunlar arasında penisilin gibi antibiyotiklerle ibuprofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler de var.

Son yıllarda birçok uzman, ilaç hammaddesi konusunda Çin’e bağımlı olunduğu ve bunun çeşitli sorunlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Örneğin 2018 yılında tansiyon ilacı valsartan’ın içinde kanserojen madde tespit edilmiş ve ilaç, birçok ülkede piyasadan çekilmişti.

Reuters haber ajansı, dün yayınladığı bir haberindeyse ABD’de Kongre üyelerinin, şirketlerin faaliyetlerini ya da ana tedarikçilerini Çin’den çıkarmaları için yeni öneriler hazırladığını aktarmıştı. Bunlar arasında vergi indirimleri, yeni düzenlemeler ve dikkatle yapılandırılmış sübvansiyon önerilerinin de olduğunu belirtmişti.

Reuters haber ajansının hükümet yetkilileri, sektör yöneticileri ve Kongre üyeleriyle yaptığı bir dizi röportaja göre, bu konuda yürütülen tartışmalar arasında, üretimi yurtiçine çekmeleri için şirketlere 25 milyar dolarlık kaynak sağlanması da olduğu kaydedilmişti.

Başkan Donald Trump, Perşembe günü imzaladığı yeni bir kararnameyle, bağımsız bir hükümet kurumu olan Amerikan Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu'na (DFC) ABD içindeki yatırımcılara destek vermesi için yeni yetkiler tanımıştı. Trump, hedefin, ABD’nin ilaç da dahil her türlü ihtiyacını kendisinin üretmesi ve daha sonra bunları dünyaya ihraç etmesi olduğunu söylemişti.

Ancak şirketlerin doğrudan devlet desteği alması konusu, Trump yönetimi içinde de fikir ayrılıklarına neden oluyor. Bu finansal desteğin, Kongre’nin Corona virüsünün ekonomik maliyetine karşı hazırladığı yeni teşvik paketinde yer alması beklenmiyor. (amerikaninsesi.com)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)