Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham) Başkanı Ali Osman Akat, "Amerikan firmaları için Türkiye bulunmaz bir pazar." dedi. Akat, ülkedeki birkaç eyaletle görüşerek, organize sanayi bölgesi kurmayı istediklerini duyurdu.
Ali Osman Akat yaptığı değerlendirmede, 1980'lerde merhum Turgut Özal'ın vizyonu ile Türkiye'ye yoğun bir şekilde gelmeye başlayan Amerikan şirketlerinin ülkedeki yatırımlarının bugün 85-100 milyar dolar seviyesine ulaştığını ifade etti.
"Amerikan firmaları için Türkiye bulunmaz bir pazar" diyen Akat, bu şirketlerin Türkiye'deki olanak ve kazançlarla yatırımlarını artırdıklarını dile getirdi.
Türkiye'de kullanılan şampuanların yüzde 85'ini Amerikan ürünlerinin oluşturduğunu, birçok otel yatırımının da Amerikalılar tarafından yönetildiğini aktaran Akat, şöyle devam etti:
"Bu firmalar elde ettikleri karın bir kısmını vergi olarak, bir kısmını Türkiye'de büyümek için kullanırken, diğer kısmını yasal çerçevede kendi ülkelerindeki ana firmalarına götürüyor. Yani bu firmaların her yıl ortalama yüzde 5-10 karı varsa, bu karın büyük bir kısmını kendi ülkelerine götürüyorlar. Bu mantıkla yola çıktığımız zaman ABD'deki Türkler ne yapıyor? Bakıldığında 'Türk asıllı Amerikan firmalarının değeri 2 milyar doların üzerinde' gibi bir kayıt bulamazsınız. Fakat bireysel olarak bölge bölge araştırdığımız zaman, sahibi Türk olan Amerikan firmaları 20 milyar doların üzerinde ama bunların hepsi 'Biz Amerikan firmasıyız' diyor ve çoğunun sahibi de Green Card veya Amerikan vatandaşlığı almış."
"ABD'de Türk organize sanayi bölgesi kurmayı planlıyoruz"
Akat, ABD'deki Türklerin sivil toplum örgütlerinden kopmuş durumda bulunduğunu belirterek, "ABD'de yaşayan çoğu Türk sivil toplum kuruluşlarında geçirilen zamanı gereksiz görüyor. Çünkü ABD'de vakit çok pahalı. O yüzden kendilerine menfaat sağlayacak bir olgu göremedikleri için yavaş yavaş uzaklaşmışlar." yorumunu yaptı.
Akat, "ABD'deki Türkleri çok kuvvetli bir şemsiyenin altında toplamak kolay değil ama Türk-Amerikan iş adamları olarak oradaki birkaç eyaletle görüşerek Türk organize sanayi bölgesini kurmayı planlıyoruz." diye konuştu.
ABD'de ticaretin Avrupa'ya göre daha yüksek fiyat aralığı ve karlılıkla döndüğünü anlatan Akat, şunları kaydetti:
"Örneğin, perakende olarak Türkiye'de 6 dolara sattığınız parfümü ABD'de rahatlıkla 19 dolara satabiliyorsunuz. Türkiye'de 7-8 dolara sattığınız oda kokusunu ABD'de rahatlıkla 25 dolara satabiliyorsunuz. Biz bu pazar araştırmasını yaptık. Birçok üründe fiyat avantajı, ABD'de daha yüksek, daha karlı. Yüzde 20 civarında vergi ödendikten sonra, geri kalan karla ABD'de büyüme planı hedeflenebilir. Daha fazla para Türkiye'ye getirilir. ABD'de yatırımı iyi yaparsanız, yatırımınıza fon bulabiliyorsunuz."
Allahım adamdaki vizyona bak. Ne güzel piyasa arastirması yapmıs.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.