Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'de borç limiti tartışmaları devam ederken piyasalarda gündem olası bir temerrüt senaryoları. 2011'de borç tavanının son anda yükseltilmesiyle hükümetin temerrüde düşmesi engellenmiş ancak piyasalara yansımaları olmuştu. Mevcut durumda Kongre'de Demokratlarla çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetlerçiler arasında borç limiti tartışmaları sürmeye devam ediyor. Borç tavanının yükseltilmemesi veya geç kalınması durumunda 2011'deki senaryonun tekrar edileceği tahmin ediliyor.
Evrim Küçük'ün Ekonomim'de yer alan konuyla ilgili haberi şöyle: ABD'de federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31.4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmış bulunuyor. Yani borç tavanı haziran ayına kadar yükseltilmezse, federal hükümetin parası bitebilir, ülke temerrüde düşebilir. Böyle bir senaryonun altına nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Bunun yanıtını bulmak için analistler 2011 yılındaki borç krizine dönüp bakmak lazım diyor.
2011 senaryosunda altın
Bu hafta yayınlanan yeni bir analize göre, Kongre borç tavanını yükseltmemesi halinde ABD'nin büyük olasılıkla yaz ortasında veya sonbaharın başlarında temerrüde düşebileceği uyarısı yapılıyor. Borç tavanı tartışması piyasaları en son Ağustos 2011'de önemli ölçüde etkilemişti. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaşamamış ve limit temerrüde saatler kala yükselmişti. Sonuç olarak, ABD Doları’na yoğun satış gelmiş hisse senetleri zayıflamış, riskli varlıklar olumsuz tepki vermişti.
Benzer bir model tekrarlanabilir
Forex.com kıdemli teknik stratejisti Michael Boutros, altının Haziran ayına yakın yükseleceği ve ardından borç tavanı yükseltildiğinde fiyatların en azından kısa vadede zirve görebileceği benzer bir modelin tekrarlanabileceğini söylüyor.
"Kredi notunun düşmesi veya temerrüde yaklaşılması durumunda altın iyi bir yatırım olacaktır. Ancak bir çözüme ulaşıldığında altında büyük bir satış için dikkatli olunmalı” diye konuşan Boutros, uzun pozisyonlarda hızlı bir tasfiye yaşanabileceğini belirtiyor.
JP Morgan “Altın, Yen, İsviçre Frangı düşünün” diyor
Altın, JPMorgan'ın bu dönemde elde tutulmasını önerdiği varlıklardan biridir. JPMorgan geçen ay bir raporda, "Düzensiz bir borç tavanı dönemi potansiyeli, küresel yatırımcıların ABD'nin varlık sınıflarındaki fazla ağırlıklarını yeniden dengelemesi için başka bir tetikleyici unsur oluşturuyor. Para birimlerini ve Japon Yeni, İsviçre Frangı ve altın gibi değerli metallere yatırım düşünülebilir” demişti.
Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman, "Hükümet harcamaları ne zaman gündeme gelirse, altını daha cazip hale getiriyor çünkü nötr bir varlık” açıklamasında bulunuyor.
Fed altında aşağı yönlü momentumu artırdı
Ons altın fiyatı ABD Doları’ndaki hareketlere yön bulduğu bir hafta geçiriyor. Fed'in son toplantısındaki tutanaklarda enfl asyonun yüzde 2 hedefine düşene kadar faiz artırımlarına devam edileceğine yönelik ortak fikir oluşması altın tarafında düşüş yarattı. Saxo Bank Emtia Stratejisi Başkanı Ole Hansen, Fed’in şahin tavrının güçlendirdiği doların altın üzerinde aşağı yönlü momentum baskısı oluşturduğunu belirtiyor. Dün 1.820 dolara doğru hareket eden ons altında 1.816-1.800 dolar desteklerinin test edilmesi olasılığı sürüyor. Hansen, buranın altına gevşemelerin 1.788 dolara kadar düşüşü tetikleyebileceği uyarısı yapıyor. Analistler 1.840- 1.842 dolar/ons direnci geçilmediği sürece altında zayıf seyrin süreceğini söylüyor.
Sarı maden, 1.910 dolarla rekor kırmıştı
Kriz döneminde altın, Ağustos ve Eylül 2011'de tırmanışa geçerek ilk kez ons başına 1.900 doları aştı ve ons başına 1.910 dolarla seviyeye ulaştı. Bununla birlikte, borç tavanının nihai çözümü, altının zirveden dönmesine neden oldu. Kıymetli metalin ons başına 1.900 doları geçebildiği bir sonraki sefer Temmuz 2020'ydi.
Altının kilogramı 1 milyon 138 bin liraya geriledi
Biden: Borç limiti konusunda pazarlık yapmayacağım
ABD Kongresi Bütçe Ofisinden 'borç limiti' uyarısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.