<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de şirketler 385 bin işçi alacak----

ABD'de şirketler 385 bin işçi alacak

ABD'de şirketler 385 bin işçi alacak
24 Mart 2020 - 18:14 www.finansingundemi.com

ABD'de korona virüs sebebiyle işçi çıkarmalar devam ederken birçok sektöre de beklenmedik işçi ihtiyacı ortaya çıktı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de birçok çalışan korona virüs tedbirleri kapsamında işyerlerinde çalışmanın durması ihtimaliyle işsiz kalmayı bekliyor. Aynı zamanda birçok farklı sektörde de iş alımı artmış durumda.

Geçen hafta 70 bin Amerikalı işsizlik getirilerinden faydalanmak için form doldurdu ki bu ABD’de bir haftada ulaşılan en yüksek istatistiklerden. Daha fazla Amerikalının korona virüsle mücadele kapsamında sosyal mesafe kuralına uymasıyla perakende satışlarda, yiyecek ve içecek sektörlerinde ve diğer hizmete dayalı sektörlerde yaya trafiğine güvenen işletmeler işçi çıkarıyorlar.

İyi haber şu ki işten çıkarmalar tüm sektörleri kapsamıyor. Hatta bazı sektörlerde benzeri görülmemiş çalışan alımları gerçekleşiyor.

ABD merkezli market zinciri Walmart geçen hafta 150 bin yeni çalışan işe almayı planladığını açıkladı. Perakende şirketi aynı zamanda 2 Nisan tarihinde tam zamanlı çalışan her işçisine 300 dolarlık bonus vereceğini ve yarı zamanlı saatlik çalışanlarına da 150 dolar bonus vereceğini açıkladı. Şirketin açıklamasına göre Walmart başta geçici bir iş olsa da birçok çalışan için kalıcı roller üstlenmek mümkün.

Daha fazla Amerikalının evde kalmasıyla birlikte e-ticaret şirketi Amazon teslimatlarını tamamlayabilmek için 100 bin yeni çalışan işe almayı planladığını açıkladı. Şirketin ABD’de Amazon Go, Whole Food gibi alanlarının yanında, ulaşım ve kargo bölümleri ve sipariş karşılama kısımlarında iş alımı yapmaya devam ediyor. Amazon sözcüsü yaptığı açıklamada, "İşe alımların çoğu en az Nisan ayına kadar şirkette kalacak olsa da yeni çalışanların Amazon'da daha uzun süre çalışma veya kalıcı bir rol bulma fırsatları olacağını tahmin ediyoruz" denildi.

Amazon ve Walmart’ın dışında iş alımları başka sektörlerde de devam ediyor.

Marketler yağmalamaları işçi ihtiyacına sebep oluyor

Amerikalılar marketleri adeta yağmalamaya devam ettikçe Kroger, Safeway ve Trader Joe gibi market zincirleri de stoklarını düzenlemek için yeni çalışan arıyor ya da çalışanlarına bonus veriyor. Uluslararası market zinciri 7-Eleven 70 bin biriminde 20 bin yeni çalışan işe alacak. 7-Eleven CEO’su ve başkanı Joe DePinto yaptığı açıklamada, “Bu hamle birçok kişiye iş fırsatı yaratacak ve 7-Eleven birimlerinin temiz bir şekilde stoklarındaki ürünlerle bu kritik zamanlarda hizmet vermesini sağlayacak” ifadelerinde bulundu. Şirket işe alım için pek çok kişinin market alışverişi için kullandığı 7NOW uygulamasından form doldurması gerektiğini ifade ediyor.

ABD genelindeki perakende mağazaları, üretim tesisleri ve dağıtım merkezleriyle hizmet veren bir başka büyük şirket, Kroger, 10 bin yeni çalışan işe alacağını açıkladı. Şirket işçi alımını internet üzerinden yapacak ve ortalama 15 dolar saatlik ücret ödeyecek.

Safeway de 2 bin çalışanla yeni işçi alımı yapacak şirketlerden. Trader Joe ise çalışanlarına virüs süreci boyunca çalışanlarına bonus vermeyi taahhüt ediyor.

Teslimat için çalışan aranıyor

Ticaretin virüs nedeniyle internete odaklanmasıyla lojistik ve e ticaret şirketlerinde de yüksek bir alım söz konusu. Alımların çoğunluğu tır şoförlüğü ve teslimat şoförlüğü alanında. Bu tür işler başkalarıyla yüz yüze iletişimi sınırlamaya çalışan kişiler için daha az çekici olsa da, uzaktan yapılabilecek tedarik zinciri analizi işleri ve teslimat gönderim işleri de mevcut.

New York merkezli sabit gelirli menkul kıymetler aracılık firması Amherst Pierpont'un baş ekonomisti Stephen Stanley, "Sağlık hizmetlerinde açıkça yüksek talep var." dedi. "Ama bu sokaktan kimsenin yapabileceği bir şey değil." Stanley, restoran çalışanlarının teslimat rollerini üstleneceklerini öngörüyor.

CvS Health'ten Pazartesi günü yapılan açıklamada, şirketin 50 bin tam zamanlı, yarı zamanlı ve geçici işçi eklemeyi planladığı bildirildi. Otel zincirlerinden izinli işçileri alarak doğrudan müşterilerinin iş gücüne girmeye karar verdi. Şirket son zamanlarda reçeteler için eve teslim ücretleri feragat edildiği ve daha fazla sürücü kiralamak için arandığını söylendi.

ABD'de sadece paket, teslimat ve arabada yemek üzerine eğilen birçok restoran ve hızlı servis zincirleri şirketlerinde olduğu gibi popüler pizza zincirlerinde de işçi talebinde bir artış yaşanıyor.

Yum Brands holdingin sahibi olduğu Pizza Hut, 30.000 çalışanı kalıcı iş açıklıkları doldurmak istediğini açıkladı. Yine bir pizza markası olan Papa John da 20 bin işçi alacak. Bir başka pizza markası Domino's da sayı belirtmese de işçi alımı yapacak şirketlerden.

İnternet altyapısını zorlayan süreç iş alımı demek 

Milyonlarca Amerikalı evden çalışamazken, internet altyapısı şirketleri evlerdeki yoğunluğu karşılayabilmek için işçi alımı yapıyor. İnternet sağlayıcı şirketi Sonic’ten yapılan açıklamaya göre artan talebi karşılayabilmek için 520 kişi olan ekiplerine ayda 15 kişilik bir alım yapabileceklerini söyledi.

Hayatî malzemenin üretmek için kapasite arttırımı

Ventilatörler gibi solunum ekipmanları için ABD'de artan talep üretim de işe bir dalgalanmaya neden olabilir.

Amherst Pierpont'tan Stanley, "Bir noktada bazı üreticiler, daha fazla vantilatör yapabilmek için işe alımları artırmak isteyecekler." dedi. "Neredeyse bir savaş operasyonu gibi," diye ekledi. Hastane yatakları ve sağlık profesyonellerinin yanı sıra, bir ventilatör sıkıntısı olabilir. Solunum makineleri ciddi korona virüs vakaları olan hastaların hayatlarını kurtarmak için çok önemlidir.

General Motors ve Ford Motor her ikisi de hayat kurtaran cihazlar COVID-19 salgını nedeniyle ABD'de kıt hale gelebilme korkusuyla hızla üretim yaptıklarını bildirdiler.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)