BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de haftalık işsizlik rakamları ne kadar güvenilir?----

ABD'de haftalık işsizlik rakamları ne kadar güvenilir?

ABD'de haftalık işsizlik rakamları ne kadar güvenilir?
12 Ağustos 2022 - 18:06 www.finansgundem.com

ABD’de her Perşembe günü açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları piyasaların yakından takip ettiği göstergeler arasında. Ancak Goldman Sachs’a göre bu göstergeler yatırımcıları yanıltıyor olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yeni işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta dokuz ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Söz konusu yükselişte artan sayıda firmanın işten çıkarma duyurusu yapması da etkili oldu. Ancak analistler, işgücü piyasasındaki görünüşte hızlı bozulmanın daha geniş çaplı bir soruna işaret edebileceğinden emin değil.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Cumartesi günü sona eren haftada 262 bin kişi ilk işsizlik başvurusunda bulundu. Perşembe günü açıklanan veriler ekonomistlerin tahminleriyle de uyumlu. Ancak rakamlar başvurularda bir önceki haftaya göre 14 bin artışın olduğunu ve işsizlik başvurularının Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye tırmandığını gösteriyor.

CEO’ların karamsarlık ne kadar doğru?

Forbes’un haberine göre rakamlardaki son artış, Microsoft, Walmart ve Robinhood gibi dev şirketlerin bu yaz işten çıkarma hamlelerini artırmasıyla gerçekleşti. CEO’lar uzun bir süre devam edebilecek enflasyonun ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğinden endişe ediyordu.

Perşembe günkü rapordan sonra, Navy Federal Credit Union Ekonomisti Robert Frick konuyla ilgili açıklamada her ne kadar büyük şirketler nihai bir resesyona hazırlanıyor olsa da bunun genel işgücü piyasasındaki zayıflığın güvenilir bir ölçütü olmadığını söyledi.

Goldman Sachs: Haftalık veriler yanıltıcı

Goldman Sachs Baş Ekonomisti Jan Hatzius, Çarşamba günkü bir notunda, ilk işsizlik başvurularının Mart ayındaki en düşük seviyesi olan 166.000'den bu yana yaklaşık 100.000 arttığına dikkat çekti. Hatzius söz konusu verilerin işgücü piyasasındaki diğer göstergelerden daha hızlı hareket ettiğine, bazı uzmanları piyasada beklenenden daha hızlı bir bozulmaya ikna olabileceğine işaret etti.

Ancak Goldman Sachs, artan işsizlik başvurularının işgücü piyasasında daha geniş çaplı bir yavaşlamaya işaret ettiğinden de emin değil: Hatzius, başvurularda eyaletlere göre olan haftalık dağılımdaki dengesizliğe dikkat çekerek son verilerdeki aşırı yükselişlerin yanıltıcı olabileceğini belirtiyor. Dev ABD bankasının baş ekonomisti verilerdeki dengesizliğin önünde sonunda ortadan kalkacağını ve işsizlik başvurularının bu yıl çok daha istikrarlı olacağını öngörüyor.

İstihdam verileri neden önemli?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2020'de pandemi dönemi belirsizliğinin zirvesinde ABD’de 20 milyondan fazla insan işlerini kaybetmişti. Ancak daha sonraki süreçte işgücü piyasası hızlı ve güçlü bir şekilde ekonomik toparlanmaya öncülük etmişti. Geçen ayın istihdam verileri ABD’de pandemi sürecinde kaybedilen tüm istihdamın telafi edildiğini gösteriyordu.

Bununla birlikte, ABD Merkez Bankası’nın (FED) şirket bilançolarına zarar verme eğiliminde olan enflasyonla mücadele politikalarına bağlı faiz oranı artışları, yaklaşan bir resesyon korkusuna yol açtı. Yaz boyunca, Amazon ve Walmart da dahil olmak üzere dev şirketler, işe alım ihtiyaçlarında bir yavaşlama sinyali verdiler. Walmart yöneticileri, geçen çeyrekte hayal kırıklığı yaratan bilançoların bir sebebi olarak ‘personel fazlasını’ gösterdi. Öte yandan, işgücü piyasası ise aylık istihdam raporlarına göre güçlü kalmaya devam etti.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı firması Independent Advisor Alliance’ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli, işsizlik başvurularındaki artışın “iş piyasasının yavaşladığı fikrine destek verebileceğini” ancak “enflasyonun zirve yaptığı düşüncesinin daha önemli hale geldiğini” söyledi. Zaccarelli, “Enflasyonun yavaşladığı, iş piyasasının zayıfladığı ve ekonominin geleneksel anlamda bir resesyona doğru gittiği yönündeki rakip anlatıları takip etmek için tıpkı FED’in yaptığı gibi verileri yakından izlemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

ABD ekonomisi dünyaya ne anlatıyor?

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları iki haftadır artıyor

 

ABD'de tüketici güveni beklenenden fazla arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)