<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’de ebeveynlerle birlikte yaşamak tabu olmaktan çıkıyor----

ABD’de ebeveynlerle birlikte yaşamak tabu olmaktan çıkıyor

ABD’de ebeveynlerle birlikte yaşamak tabu olmaktan çıkıyor
27 Eylül 2023 - 17:43 www.finansingundemi.com

ABD’de ebeveynlerin yanına taşınmak artık eskisi kadar yadırganmıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Farklı kültürlere göre değişkenlik gösterse de ABD’de çocukların ebeveynlerinin yanına taşınması başkaları tarafından yadırganan bir tercih olarak kabul edilir. Ancak bu anlayışının yavaş yavaş değiştiği gözleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de anne babanın yanına taşınmak artık o kadar yaygın ki artık neredeyse küçümsenen bir davranış olmaktan çıkmış durumda.

23 milyon genç yetişkin

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, 2020 yılında pandeminin ortaya çıkmasından sonraki aylarda, 18-29 yaş arası genç yetişkinlerin neredeyse yüzde 50'si, Büyük Buhran'dan bu yana kaydedilen en büyük sayıyla ebeveynleriyle birlikte aynı evde yaşamaya başladı. Bazıları o zamandan bu yana kendi yollarını çizmeyi başarsa da, bu kişilerin üçte biri hala ebeveynleriyle birlikte yaşıyor. ABD’de bugün yaklaşık 23 milyon genç yetişkin aileleriyle birlikte yaşıyor. ABD Nüfus Sayımına göre bu rakam, söz konusu yaş grubunun yaklaşık yüzde 45’ine karşılık geliyor.

Pek çok kültürde çocuklardan ebeveynleriyle birlikte yaşamaları ve yetişkinliklerine kadar para biriktirmeleri beklenmesine rağmen, ABD’de bunu yapmak küçümsenmeye yol açabiliyor. Araştırmalar, bu yılın başlarında durumun kötü para yönetiminden kaynaklandığını söyleyen kişisel finans gurusu Dave Ramsey’yi de haksız çıkaracak cinsten sonuçlar ortaya koyuyor.

Bloomberg News ve Harris Poll'un Ağustos ayında 4.100'den fazla yetişkinle yaptığı ankete göre, ailelerinin yanına dönen yetişkinlerin çoğu bunu kasıtlı olarak borçlarını kapatmak ve sonunda mülk satın almak veya başka mali hedeflere ulaşmak için yapıyor. Ramsey gerçekten de yanılıyor olabilir; Harris Poll anketine göre ebeveynleriyle birlikte yaşayan genç yetişkinlerin yaklaşık yüzde 70'i, ebeveynleriyle birlikte yaşamayı tercih etmemiş olsalardı mali durumlarının güçlü olmayacağını söylüyor. Ankete göre, eve taşınmanın bir numaralı nedeni paradan tasarruf etmek, ardından yaşlı aile üyeleriyle ilgilenmek veya acil mali kısıtlamaları bertaraf etmek.

Öğrenci kredisi yükleri ve konut maliyetleri

Teksas'ta ailesiyle birlikte yaşayan bir işçi, bu trendi ilk kez Mayıs ayında bildiren Fortune'dan Alicia Adamczyk’e, “Bu gerçekten paramı yaşam kalitesi anlamında hedeflerime yatırmama olanak sağladı. Maliyetlerim çok düşük. Onlara sahip olduğum için çok şanslıyım” demişti.

Bu tür düzenlemelerin günümüz ekonomisinde daha yaygın hale gelmesi ise şaşırtıcı değil. Adamczyk'in belirttiği gibi, ‘özellikle büyük şehirlerde artan öğrenci kredisi yükleri ve konut maliyetleri’ bunun büyük nedenleri olarak öne çıkıyor. Bu zorluklar, bu yöntemin daha fazla kabul görmeye yol açıyor.

Bloomberg'e göre Amerikalıların neredeyse yüzde 90'ı, insanların ebeveynlerinin yanına geri döndükleri için yadırganması gerektiğini düşünmüyor. George Washington Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Carol Sigelman, basına yaptığı açıklamada, “Bağımsız yaşamanın daha zor olduğu bir ekonomideyiz. Yetişkinler bugünlerde bunun zor olduğunun farkında” diyor.

Aynı evde yaşamak artık tabu değil

Yıllar önce, birinin ebeveynlerinin yanına geri dönmesi, Y kuşağının bir sorunu olarak resmedilmişti. Büyük Durgunluk ve sonrasında mezun olan nesil, ezici bir iş piyasası, öğrenci kredisi borcu ve küresel finansal sitemin serbest düşüşüyle karşı karşıya kaldı ve bu da onları bir yüksek lisans öğrencisi olarak kariyer ve bağımsız bir yaşam kurma konusunda zor durumda bıraktı. Günümüzde bu gençlerin birçoğu evlenmek, ev satın almak, araba satın almak gibi geleneksel kabul edilen dönüm noktalarına ebeveynlerinden çok daha geç ulaşıyor ya da hiç ulaşamıyor.

Benzer bir durum, pandeminin patlak vermesi ve üniversite öğrencilerinden yirmili yaşlarının ortasındaki insanlara kadar rekor sayıda genç yetişkinin eve geri dönmesiyle ortaya çıkmıştı. Bugünün farkı, pandemi durgunluğunun finansal krizden çok daha kısa ömürlü olmasına ve genç yetişkinler için iş piyasası büyük ölçüde iyileşmiş olmasına rağmen birçoğunun ebeveynlerinin yanından hala ayrılmamış olması. Bunda hayatın giderek daha da pahalılaşmasının büyük etkisi bulunuyor. Tüm büyük şehirlerde kiralar tavan yaptığında, enflasyon bir kez daha yükseldiğinde ve maaşlar nadiren bu tempoya ayak uydurabildiğinde, genç yetişkinlerin ebeveynlerinin yanında kalması da daha anlaşılabilir bir davranış modeli olarak kabul ediliyor.

Kiralarda ortalama yüzde 25 oranında artış

Görülüyor ki hayat şartları nedeniyle ebeveynlerle yaşamak bir anormallik olmaktan çıkıp daha çok zamanın ruhuna uygun bir davranış şekli haline geldi ve günlük yaşamın ne kadar pahalı hale geldiği göz önüne alındığında, her şeyin yakın zamanda çok daha farklı olacağına inanmak için çok az neden bulunuyor. Genç yetişkinler kesinlikle böyle hissediyor ve maalesef çok azı emekli olabileceklerine veya ev sahibi olabileceklerine inanıyor.

Bu, neden mümkün olan her yerde maliyetleri düşürmeye bu kadar istekli olduklarını ve kendilerine ait bir dairenin, mahremiyeti ve sağladığı bağımsızlık açısından değerli olsa da, hiç de küçük bir masraf olmadığını açıklıyor. ABD'de ortalama kiraların 2019 yılından bu yana yüzde 25 oranında artması da bunu kanıtlıyor.

Stratejik bir hareket

Vanguard'da mali danışman olarak görev yapan Tiana Patillo, Adamczyk'e ebeveynlerle birlikte yaşamanın mali hedeflere ulaşmak için stratejik bir hareket olabileceğini söylüyor. Gerçekten de Y kuşağının bazı üyeleri bunun bir ev satın almalarına yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Anne ve babasının arka bahçesinde geçici olarak küçük bir evde yaşayarak 250.000 dolarlık bir ev için para biriktiren 24 yaşındaki bir Amerikalı, Fortune’a, “Kiralamak zorunda kalsaydım ev satın almamın hiçbir yolu yoktu. Beş ila yedi yıl daha satın alabileceğimi sanmıyorum” diyor ve sonuç olarak bu yeni normal, mükemmel bir uzlaşma gibi görünüyor.

ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklentileri aştı

 

ABD'de tüketici güveni beklentilerin altında

 

ABD'de tüketici kredilerinde artış, beklentilerin altında kaldı

 

ABD'de tüketici güveni tahminlerin altında kaldı

 

Gençlerin kredi puanlarına ebeveyn tuzağı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.G.27 Eylül 2023 23:55

    YÜKSELEN KİRALAR DÜNYANIN HER ÜLKESİNDE SIKINTI YARATIYOR BELEDİYELER SOSYAL KONUT YAPMAYI ÜSLENMEDİKCE BARINMA SORUNU ÇÖZÜLEMEZ