Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’de CEO'lar Harris ve Trump için hâlâ 5 ekonomik sorunun tereddütünü yaşıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kamala Harris ve Donald Trump'ın web siteleri incelendiğinde, özellikle ekonomik politika pozisyonları olmak üzere politika pozisyonlarına dair belirsiz ve yetersiz açıklamalar göze çarpıyor. Geçmiş veriler ışığında bunun bir ilk olduğu görülüyor.
Ayrıntılara ateş ediliyor
Fortune’dan Geoff Colvin’in haberine göre, bundan önceki seçimlerde her iki partinin adaylarının da ayrıntılı ekonomik planlar yayınladığı hatırlanıyor. Bu noktada, 2012 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney’nin ekonomik politikası hakkında kitap uzunluğunda bir açıklama sunduğu anımsanıyor.
Bu yıl ise böyle bir şey yok. Manhattan Institute düşünce kuruluşunda ekonomi politikası uzmanı olan Brian Riedl, “Artık adaylar ayrıntı vermek istemiyor çünkü ayrıntılara ateş ediliyor” diyor. Ancak iş liderleri yanıtları hak ediyor ve bazı liderler Harris ve Trump ile doğrudan konuşma fırsatı elde edebiliyor. İşte CEO’lar başta olmak üzere yatırımcılar için de yanıtlanmayı hak eden en acil beş iş temalı soru…
Çin’e karşı duruşunuz nasıl olacak?
Çin ve ABD rakip haline geldi. Çin'de önemli işler yapan birçok ABD şirketinin CEO'su, bu durumdan giderek daha az hoş karşılandıklarını söylüyor. Çin'e karşı duruşunuz ne olacak?
Bu sorunun önemi 'jeopolitik istikrarsızlık’ kavramına dayanıyor. Son Fortune/Deloitte CEO anketinde CEO'ların 1 numaralı endişesinin Çin olduğu ve çoğu şirketin en fazla risk aldığı bölgenin burası olduğu bilgisi öne çıkıyor. İş liderleri ABD'nin Çin ile ilişkilerinin ne kadar daha sıcak hale geleceğini bilmek istiyor.
Ticaret savaşı tırmanacak mı?
Başkan Trump, çoğunluğu Çin olmak üzere birkaç ülkeye karşı bir ticaret savaşı başlatmış durumda ve Başkan Biden da, yenilerini eklerken veya genişletirken Trump tarifelerinin çoğunu korudu. Soru ise şu: Ticaret savaşındaki tırmanmanın azalacağını öngörüyor musunuz? Öngörülmüyorsa, neden?
Bu sorunun nedeni ise her iki başkan adayının da tarifelerden bahsetmesi. Trump, tartışmalarında tarifelerini savundu ve “Bildiğiniz gibi Çin'den milyarlarca dolar aldım” dedi. Bu elbette doğru değildi. Tarifeler ihracatçı ülke tarafından ödenmiyor, mal ithal eden ABD şirketleri tarafından ödeniyor. Harris ise, Trump'ın tüm ithalatlara önerdiği yüzde 20 tarifeye ‘Trump satış vergisi’ diyerek saldırıyor ancak Biden yönetiminin koruduğu, eklediği veya artırdığı birçok tarifeden bahsetmiyor.
Tarifeler küresel ticareti engelliyor; bu yüzden onlarca ülke tarifeleri düşürmek için onlarca yıldır çalışıyor. Ticaret savaşlarını tırmandırmanın kolay, tırmanmayı durdurmak ise zor kabul ediliyor. Bu yüzden iş liderleri Harris'in niyetlerini ve Trump'ın tarife ekleme planını nasıl savunduğunu bilmek istiyor.
Dijital çağda Amerika'nın güvenliğini nasıl sağlayacaksınız?
Yarı iletkenler 21. yüzyılda petrolün 20. yüzyılda olduğu kadar önemli; en güçlü ülkeler en gelişmiş çiplere sahip olanlar. Yine de öncü çiplerin yüzde 90'ı ABD dışında üretiliyor. Dijital çağda Amerika'nın güvenliğini nasıl sağlayacaksınız?
Bu sorunun ana nedeni Başkan Biden tarafından iki partili destekle yasalaştırılan The CHIPS and Science Act’in çip üreticilerine sübvansiyonlar sunarak öncü çip üretimini ABD'ye geri getirmeyi amaçlaması. Ancak üst düzey çiplerin üretimi, CHIPS Yasası yetkili fonlarını dağıttıktan uzun süre sonra bile devam eden sübvansiyonlar gerektirecek son derece pahalı, uzun vadeli bir proje olarak kabul ediliyor. Günümüzde en gelişmiş çiplerin çoğu Tayvan ve Güney Kore'de üretiliyor. İş liderlerinin yıllar sonra ihtiyaç duyacakları çipleri nereden alacaklarına dair veriye ihtiyaçları bulunuyor.
Antitröst uygulamasında nerede duruyorsunuz?
Başkan Lina Khan, onlarca yıldır en aktif şekilde Federal Ticaret Komisyonu'na (Federal Trade Commission - FTC) liderlik etti. Hedef şirketlere milyonlarca dolara mal olduktan sonra davalarının birçoğu düşürüldü. Sizin FTC'niz mevcut olana kıyasla nasıl bir yapı sunacak?
Bu sorunun nedeni, Khan’ın açtığı ve mahkemede nihai karara varılan her birleşme karşıtı davayı kaybetmesi. Ancak Khan onları hedef aldıktan sonra en az 19 anlaşmanın düştüğü görülüyor çünkü FTC ile mücadele yıllar alabiliyor. Uzun süredir medya yöneticisi olan Barry Diller ve LinkedIn'in kurucu ortağı Reid Hoffman da dahil olmak üzere Harris'in büyük bağışçıları Khan'ın gitmesini istiyor. Birleşme veya satın alma düşünen iş liderleri, gelecek yıl düzenleyici iklim konusunda bir yönlendirme istiyor.
ABD’de mali disiplini nasıl sağlayacaksınız?
Sosyal Güvenlik Kurumu, bir sonraki Başkan göreve geldikten sadece sekiz yıl sonra, 2033'ten itibaren tam ödeme yapamayacağını söylüyor. Daha genel olarak, Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi (Government Accountability Office), artan ulusal borcun sürdürülemez olduğunu söylüyor. Amerika'yı mali sorumluluğa nasıl döndüreceksiniz?
Bu en zor sorulardan biri olarak kabul ediliyor. Washington'un iki partili savurgan harcamalarına karşı herhangi bir çözümün acı verici olacağı ve hiçbir Başkan adayının bu acıyı duyurmak istemediği görülüyor. Washington’da, acı gelene kadar önemli hiçbir şeyin olmayacağı konusunda herkes hemfikir. Kamala Harris veya Donald Trump'ın bunu bir iş liderine veya başka birine söyleyeceğini hayal etmek ise zor ancak ne söyleyeceklerini duymanın yol gösterici olabileceği düşünülüyor.
G20 bölgesindeki ekonomik büyüme geriledi
ABD'de küçük işletmelerin ekonomiye güveni azaldı
Küresel gelişmeler ülke ekonomilerinin büyümesini etkiledi
ABD ekonomisine ilişkin büyüme verileri açıklandı
Çin'in ekonomik büyümesine 'borç' engeli
Çin’den ABD’ye gümrük vergisi uyarısı: Kaldırın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.