Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gıda sektörü ve bu konudaki tüketici alışkanlıklarının gösterdiği farklılık her zaman dikkat çekici bulunmuştur. Aşırı büyük porsiyonlar, şekerli ve yağlı yiyecekler, obezite hastalığının yaygın olması ABD'ye has sorunlar olarak görülmekte.
Yapılan bilimsel bir araştırma ABD'deki bu olumsuz tabloya yeni bir bulgu daha ekledi. Ohio ve Louisiana Devlet Üniversiteleri'nde yapılan bir araştırmaya göre ülkede satın alınıp evlerde buzdolabına giren yiyeceklerin yaklaşık yarısı çöpe gidiyor.
Bilim insanları ABD halkının buzdolabı temizliği, yiyecek stoklama alışkanlığı ve hangi tür gıda ürünlerini tercih ettiği konusunda 307 kişiyle görüştü. Daha sonra 169 kişiyle ekstradan bir anket çalışması yapıldı. Araştırmaya katılanlara buzdolaplarında meyve, sebze, et, süt ve benzeri ne tür yiyecekleri sakladıkları soruldu. Araştırma sonuçlarının doğruluğunu artırmak için, bazı kişilerin buzdolaplarında depolanan yiyecekler bir hafta daha yeniden incelendi.
Buna göre ABD'de tüketicilerin, buzdolabına giren etlerin yüzde 50'sini, sebzelerin yüzde 56'sını, meyvelerin yüzde 60'ını, süt ve süt ürünlerininse yüzde 58'ini kokusu, son kullanma tarihi, fiyatı ve görünüşü gibi nedenlerle çöpe attığı sonucu çıktı.
Gençler daha fazla çöpe atıyor, etiketler yanlış okunuyor
Araştırmayı yöneten Ohio Üniversitesi Profesörü Brian Roe, bu incelemenin 'Amerika'daki buzdolaplarını' anlama yönünde yapılmış ilk veri tabanlı çalışma olduğunu belirterek "İnsanlar satın aldıklarından çok daha azını tüketiyor. Birçoğu, kaliteli yiyecekleri etiketlerini yanlış okumaları sebebiyle çöpe atıyor." dedi. Araştırmayı yapan uzmanların çoğu da israf edilen gıda ürünlerinin en büyük sebebinin paketlenen gıda ürünleri üzerindeki etiketlerin yanlış okunması olduğu konusunda birleşiyor.
Bunun yanında buzdolaplarını sık sık temizleyenler yiyecekleri daha fazla çöpe atarken, ürünlerin protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin değerlerini ölçen tüketicilerin daha az besin ziyan ettikleri ifade ediliyor. Buna ek olarak, gençler çöpe daha çok gıda ürünü atarken, 65 yaş ve üzeri insanlar bu konuda daha hassas.
Brian Roe tüketicilerin etiketleri okumada başarısız olduğunu belirterek gıda paketleme konusundaki kuralların daha açık hale getirilebilmesi için Kongre'ye başvuru yapacaklarını belirtiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.