Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'de yeni yapılan bir çalışma tehlikeyi gözler önüne serdi. 4 üniversitesinin ortak yayınladıkları rapora göre, ticari gayrimenkul piyasası, 2008’den bu yana olan en sert çöküşünü yaşayabilir ve ABD bankaları bu durum yüzünden 160 milyar dolar daha zarar edebilir.
KREDİLERİN TEMERRÜDE DÜŞME TEHLİKESİ
Business Insider’ın haberine göre, "Parasal Sıkılaştırma, Ticari Gayrimenkul Sıkıntısı ve ABD Bankası Kırılganlığı" başlıklı rapor, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2022'deki hisse senedi, tahvil ve ticari gayrimenkul gibi varlıklar üzerinde baskı yaratan agresif faiz artışlarını incelemek için daha önce geliştirilen bir çerçeveyi kullandı.
Raporda şöyle deniyor: “Oran artışları ve uzaktan çalışma nedeniyle mülk değerlerinde yaşanan düşüşler nedeniyle, tüm kredilerin yaklaşık yüzde 14'ünün ve ofis kredilerinin yüzde 44'ünün özsermayede olduğu, yani mevcut değerlerin ödenmemiş kredi bakiyelerinden daha düşük olduğu tahmin ediliyor. Sonuç olarak, tüm ticari gayrimenkul kredilerinin yüzde 10 ila yüzde 20'si temerrüde düşebilir.
(Büyük Mali Kriz sırasında tahmin edilen temerrüt oranının en alt sınırında) ve bankalar yaklaşık 160 milyar dolar zararla karşılaşabilir.” Çalışma raporunda araştırmacılar, sigortasız mevduat sahiplerinin yarısının hesaplarını boşalttığı bir senaryoda, ticari gayrimenkulle ilgili kayıpların 31 ila 67 küçük bölgesel bankanın iflasına yol açabileceğini tahmin ediyor. Rapordaki yorum şu: “Yüksek faiz oranlarından kaynaklanan zararlar nedeniyle 340 banka daha iflasla karşı karşıya kalabilir.”
"2024 EN BÜYÜK ÇÖKÜŞÜ GETİRECEK"
Dünya'dan Emre Ergül'ün haberine göre, ABD’li ekonomist Harry Dent, 2024 için hiç de olumlu konuşmadı. Amerikan Fox Televizyonu’na konuşan Dent, “2009'dan bu yana bu yüzde 100 yapay, benzeri görülmemiş bir para basımı ve bütçe açıkları oldu; tam olarak 15 yılda 27 trilyon dolar. Bu alışılmışın dışında, yüzde 100 yapay, bu da tehlikeli bir durumda olduğumuz anlamına geliyor" dedi ve ekledi: "Sanırım 2024 hayatımız boyunca göreceğimiz en büyük kaza yılı olacak."
“Normale dönmemiz gerekiyor ve merkez bankalarına bir mesaj göndermemiz gerekiyor" diyen Dent, şu mesajı verdi: "Bu, bir daha asla ele alamayacağımız bir ders olmalı. Bir daha hayatımız boyunca bir balon göreceğimizi sanmıyorum." Gelecek sene balonun patlayacağını belirten Dent, bu balonun aslında 2021'in sonlarında, KOVID pandemisinin zirveye ulaşmasından sonra başladığını ve ilk işaretlerin 2022'de Nasdaq’ın yüzde 38 düştüğünde ortaya çıktığını belirtti. Ekonomiste göre yeni yıl, çöküşün "B dalgasını" da getirecek: “Eğer haklıysam, mayısa kadar bunun başladığını ve daha belirgin hale geldiğini göreceksiniz.
Fitch'ten ABD bankalarına kötü haber
Yerel ABD bankaları batık kredilerle boğuşuyor
ABD bankalarının 1.2 trilyon dolarlık kumarı
ABD bankalarının 2. çeyrek karı yüzde 10'dan fazla düştü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.