Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
IAG tarafından ABD için üretilen zırhlı araçların YPG'nin eline nasıl geçtiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili İlker Akgüngör'ün Vatan'daki haberi şöyle:
ABD yönetimi tarafından PKK’nın Suriye kolu YPG’ye verilen zırhlı personel taşıyıcıların uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak izinsiz gönderildiği ortaya çıktı. Araçları üreten Kanada firması IAG’nin Türkiye Genel Müdürü Alper Alpay, VATAN’a yaptığı açıklamada, firmanın ABD’nin kendi ordusu için temin ettiği araçları Suriye’ye gönderdiklerini Pentagon’un açıklamasıyla öğrendiğini söyledi: IAG olarak sadece BM ve NATO tarafından onaylanmış ülkelerle çalışıyoruz. Herhangi bir terörist organizasyona araç satılması mümkün değil. Bunun denetimi, formatını BM’nin belirlediği son kullanıcı belgesiyle sağlanıyor. Satın alan ülke bu belgede araçları nerede kullanacağını beyan ediyor. Pentagon’un yaptığı açıklamada kendileri için aldıkları zırhlı araçları Suriye Koalisyonu’nun kullanımı için verdiklerini biz de basından öğrendik.
Rakka’ya transfer
VATAN’ın edindiği bilgilere göre ABD yönetimi, Kanadalı firmanın ürettiği IAG Guardian tipi zırhlı personel taşıyıcılar için ‘son kullanıcı belgesini Irak’ın başkenti Bağdat’da bulunan birliklerinde kullanılma teminatıyla aldı. Satın alınan bu araçlar ya bir süre kullanıldıktan sonra ya da hiç kullanılmadan uçakla Kuzey Irak’taki Erbil’e gönderildi. Zırhlı araçlar ve beraberindeki silahlar, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin denetimi altındaki Semelka Sınır Kapısı’ndan YPG’nin hakim olduğu Rojava’ya geçirildi. Zırhlı araçlar buradan DEAŞ yönetimi altındaki Rakka’nın kuzey doğusuna gönderildi.
Son kullanıcı belgesi nedir?
Zırhlı personel taşıyıcı olarak tanımlanan araçların ihracatında takip edilmesi gereken izin prosedürünün ilk adımı ‘son kullanıcı belgesi’. Satın alacak ülke araçların son kullanıcısı olduğunu, formatı BM tarafından oluşturulan bu belgeyle garanti ediyor. Son kullanıcı belgesi ithalatın yapılacağı ülkenin içişleri bakanlığı ile ihracatın yapılacağı ülkenin dışişleri ve savunma bakanlıklarının onayından geçtikten sonra ihraç edilebiliyor. Satılan araçlar yükleneceği yere kadar askeri eskort eşliğinde götürülüyor.
Pentagon doğruladı
ABD Savunma Bakanlığı geçtiğimiz ay YPG’ye zırhlı araç verildiğini doğruladı. Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Mevcut yetkiler çerçevesinde üstü zırhlı araçlar verdik. Bu araçlar, onları Rakka’ya ilerlerken EYP’lere karşı koruyacak” dedi.
BM de kullanıyor
Tam teçhizatlı 10 asker taşıyabilen IAG Guardian APC 4x4 yüksek korumalı bir zırhlı araç. Araçın 360 derece dönen taretine makineli tüfek, füze ve bomba atar monte ediliyor. Araçta taktik tekerlekler, monitörlü termal görüntüleme kameraları bulunuyor. Yüksek balistik ve patlama direncine sahip zırhla donatılan aracın zemini de kara mayınları ve EYP’lere karşı koruması için tasarlandı. IAG Guardian’ları ABD Ordusu, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Malezya gibi ülkeler ile BM kullanıyor.
Bursa’da değil BAE’de üretildiler
IAG Türkiye Genel Müdürü Alper Alpay, “Zırhlı personel taşıyıcı olarak tabir edilen askeri araç modelleri sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan fabrikamızda üretiliyor. Araçlar ABD’ye BAE’deki fabrikamızdan ihraç edildi. Bursa’daki tesisimizde askeri zırhlı araçlar üretilmiyor. Bursa tesisimizde çalışan 43 kişilik kadromuzla sadece gizli zırhlı diye tabir edilen, dışarıdan bakıldığında zırhlı olduğu anlaşılmayan ve makam aracı olarak kullanılan sivil araçlara sonradan zırhlandırma işlemi yapıyoruz” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.