Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD Adalet Bakanlığı (Department of Justice -DOJ), el sanatları perakendecisi Hobby Lobby'deki, dünyanın en eski edebiyat eserlerinden biri olan Gılgamış Destanı'nın bir bölümünün yer aldığı 3 bin 600 yıllık çivi yazılı tablete resmen el koydu.
ABD'ye 2000'lerin başında yasadışı yollarla sokulan Gılgamış Rüya Tableti, Washington'daki İncil Müzesi'nde sergilenmek üzere Hobby Lobby tarafından satın alınmıştı.
DOJ, Akadca yazılmış ve şu anda Irak'ın bulunduğu bölgede yer alan Mezopotamya'dan kalma, 15 santimetreye 12 santimetre boyutlarındaki tablete geçen sene el koymuştu.
Federal soruşturma neticesinde, tarihi eserin ABD'ye getirilirken uygun şekilde bildirimde bulunulmadığı tespit edildi.
Adalet Bakanı Yardımcısı Kenneth A. Polite Jr., "Kadim bir eseri müsadere edip el koyarak kaçak mal ticaretini engellemek, bakanlığın adaleti sağlamak için müsadere de dahil olmak üzere mevcut tüm araçları kullanmaktaki kararlılığını gösteriyor" dedi.
DOJ tarafından yapılan açıklamada, ABD'li bir antika satıcısı Gılgamış Rüya Tableti'ni 2003'te satın aldığında, tabletin tozla kaplı ve okunamaz durumda olduğu ifade edildi.
Üç bin yıldan uzun zaman önce kullanılan bir yazı sistemi olan çizi yazısı üzerine bir uzmanla satıcı, tableti tarihi önemine dair bildirimde bulunmadan ABD'ye göndermiş.
Uzmanlar, tabletin temizlenmesinden sonra Gılgamış destanının bir parçasını taşıdığını anlamıştı.
DOJ, tabletin ismi açıklanmayan antika satıcısı tarafından 2007'de satıldığını ifade etti. Açıklamada tabletin, 1981'de yapılan bir müzayedede satın alınan bir kutu antik bronz parçanın içinde bulunduğunun yazıldığı sahte bir mektupla birlikte satıldığı belirtildi.
2014'te Londra'daki Auction House'da kapalı satışla Hobby Lobby'ye satılmadan önce tablet birkaç kez el değiştirmişti.
Tablet daha sonra, bir Auction House çalışanı tarafından sahte belgelerle birlikte ABD'ye gönderildi.
DOJ, Hobby Lobby'nin yasadışı olarak ithal edildiği için tabletin müsaderesini kabul ettiğini açıkladı.
New York Doğu Bölgesi ABD Başsavcı Vekili Jacquelyn M. Kasulis, "Söz konusu el koyma, dünya edebiyatının bu nadir ve kadim şaheserini menşe ülkesine iade etme yolunda önemli bir kilometre taşını temsil ediyor" dedi.
İç Güvenlik Bakanlığı Soruşturmaları'ndan Yetkili Özel Ajan Peter C. Fitzhugh da, "Kültürel mülkiyet ve sanat eserlerinin kaçakçılığı, ulusaşırı suç örgütlerinin dünya çapındaki kültürler üzerindeki yıkıcı sonuçlarına bakmaksızın kâr amacıyla istismar ettiği kazançlı bir suç girişimidir" ifadelerini kullandı.
Irak, tabletin iadesi için ABD Gümrük ve Sınır Koruma'ya yazılı başvuruda bulundu.
Kapalıçarşı'da tarihi eser operasyonu! 3 bin 248 adet eser ele geçirldi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.