Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD'de Nisan ayında tarım dışı istihdam 266 bin artış kaydetti.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkede Nisan ayında 1 milyonluk tarım dışı istihdam yaratıldığı yönündeydi.
Daha önce 916 bin olarak açıklanan Mart ayı tarım dışı istihdam verisi 717 bine revize edildi.
Nisan ayında ülkedeki işsizlik oranı da yüzde 6,1'e yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi işsizliğin Nisan'da yüzde 5,8 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.
Saatlik kazançlar tarafına bakıldığında ise ekonomistlerin beklentilerini aşan bir tablonun ortaya çıktığı görüldü. Buna göre Nisan'da ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttı. Ekonomistler bu veride herhangi bir değişim beklemiyordu. Yıllık bazda ise yüzde 0,4 düşüş beklenen ortalama saatlik kazançlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artış kaydedildi.
Aynı haftada gelen ADP verileri ülkede istihdam piyasasındaki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmişti.
Buna göre ABD özel sektör istihdamı, aşılama çalışmaları ve işletmelerin yeniden açılmasıyla Nisan’da son 7 ayın en büyük yükselişini kaydetmişti.
ADP Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre, firmalarda işe girenlerin sayısı Mart ayında 565 bin artış gösterdikten sonra Nisan’da 742 bin artış yaşadı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisiyse yükselişin 850 bin civarında gerçekleşeceği yönündeydi.
Powell'dan eşitsiz toparlanma uyarısı
Fed Başkanı Jerome Powell, ABD’de ekonomik toparlanmanın “gerçek ilerleme kaydettiğini” ancak bu kazanımların eşit dağılmadığını söylemişti.
Pazartesi günü ABD’nin Ulusal Topluluk Yeniden Yatırım Koalisyonu’na (NCRC) hitap eden Powell, “Burada, ABD’de ekonomik görünüm açık şekilde güç kazanıyor. Ancak bu toparlanma, daha düşük ücretli işlerde daha yavaş ilerliyor” dedi.
Powell, Şubat ayında en düşük gelirli çalışanların yüzde 20’sinin hala işsiz olduğuna işaret etti. Bu oran en yüksek ücretli çalışanlarda yüzde 6 seviyesinde.
Powell, pandeminin ilk günlerinden beri, durgunluğun yükünün, en çok bunu karşılayabilecek durumda olmayanlara, özellikle de hizmet sektöründeki düşük gelirli işçilere düştüğünü defalarca dile getirmişti. Her ne kadar 2021 yılının ilk üç ayında bordrolu çalışan sayısında ortalama 539.000 artış yaşansa da, maaş bordrosu istihdamı hala 8,4 milyon ile pandemi öncesi seviyelerin altında.
Powell, “Fed, bu uzun süredir devam eden eşitsizliklere odaklanıyor çünkü bunlar ekonomimizin üretken kapasitesi için yük oluşturuyor. Tam potansiyelimize ancak herkes refahın faydalarına katkıda bulunabildiği ve bunları paylaşabildiği zaman ulaşacağız.” dedi.
Finans devlerinin ofise dönüş planları
Likidite, Türk bankalarını koruyacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.