Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya doğalgaz piyasasında, özellikle de Avrupa pazarında Rusya ile ABD'nin kıran kırana rekabeti, fiyatlarda sert düşüşe yol açtı. Avrupa pazarında son 10 yılın en düşük seviyelerinin görüldüğü bildiriliyor. Kommersant gazetesi, Avrupa spot piyasalarında bin m3 doğalgazın fiyatının 120 dolara kadar düştüğünü duyurdu.
Bu fiyatlarla ABD'nin sıvılaştırılmış gazının Avrupa pazarında Gazprom ile rekabet şansının zor olduğu bildiriliyor.
Uzmanlar bu gazın, uzun vadeli anlaşmalarla gaz alan ülkeler için önem taşımadığını, şu an Gazprom'un Avrupa'ya bu kontraktlarla sattığı gazda fiyatların 250-300 dolar arasında olduğunu vurguluyor.
Avrupa'da düşen taleple birlikte fiyatların da gerilemesine rağmen, Rusya ve ABD'nin fiyattan çok "pazar payı"na oynadıkları ve sevkiyattan geri adım atmamak için direndikleri vurgulanıyor.
Düşük satış fiyatına rağmen iki ülkenin de bu yılın ilk beş ayında Avrupa'ya ihracatlarında artış olması bu görüşü doğruluyor. Rusya Avrupa'da hala yüzde 38'lik pazarı elinde tutuyor. Geleneksel rakipleri ise Katar, Norveç ve Cezayir. Forbes'un haberine göre, ABD ise LPG gaz ihracatını 2016'dan 2018'e 13 kat arttırrarak hamle yaptı.
Ancak uzmanlar, sıvılaştırılmış gazı tankerlerle Avrupa'ya sevk ederek Rusya'nın egemenliğini kırmaya çalışan ABD'li şirketlerin, fiyatlar karlı olmadığı için şanslarını Asya pazarlarına yönelerek denemek zorunda kalabilecekleri yorumunu yapıyor. Diğer yandan ABD hükümeti ise, gazı stratejik bir ürün olarak öne çıkarıp Rusya'nın pazar payını azaltma stratejisinde ısrar ederek ABD gazını" mözgürlük gazı" diye pazarlamaya çalışıyor. ABD'nin Kuzey Akım-2 gaz boru hattını engelleme çabaları da bu stratejinin ürünü olarak görülüyor.
GAZPROM'UN İHRACATI DÜŞTÜ AMA...
Uluslararası piyaslarda bu gelişmeler olurken, Rus enerji devi Gazprom'un yılın ilk yarısında Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışındaki ülkelere doğal gaz ihracatı yüzde 5,9 düşerek 95,3 milyar metreküpe geriledi. Buna rağmen Gazprom üretimi arttırmaya devam ediyor.
Şirketin doğal gaz üretimi yılın ilk yarısında yüzde 2,3 artışla 258,7 milyar metreküpe çıktı. Bu, 2011'den bu yana kaydedilen en yüksek üretim rakamı oldu.
Üretimdeki artışın nedeni olarak, düşük fiyatlar sayesinde Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz ihracatının yeniden artışa geçeceği beklentisi gösteriliyor. (Türkrus)
Şirketin sattığı gazın bin metreküp fiyatı spot piyasalarda 120 dolar ile son 10 yılın en düşük seviyesinde. Analistler ABD menşeli sıvılaştırılmış doğal gaz üreten şirketlerin bu fiyatla rekabet edemeyeceğini düşünüyor.
Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 28 Haziran günü yaptığı bir konuşmada bu yıl şirketin ihracatının 198,6 ile 201 milyar metreküp arasında bir seviyede kaydedilmesini beklediklerini söylemişti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.