Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yaptırım kararının ardından Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin zehirlenmesinde ve tutuklanmasında etkisi olduğu gerekçesiyle 7 üst düzey Rus yetkiliye ve 14 firmaya yaptırım kararı aldı.
27 DIŞİŞLERİ BAKANI RUSYA'YA YAPTIRIM UYGULANMASINI KARARLAŞTIRMIŞTI
Rus muhalif lider Alexei Navalny zehirlenmesinin ardından Almanya’da hastaneye kaldırılmış, tedavisinin tamamlanmasının ardından Rusya’ya döndüğünde ise gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Avrupa Birliği’nin (AB) 27 Dışişleri Bakanı, 22 Şubat tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel’de yılın ilk yüz yüze toplantısını gerçekleştirmiş, AB Dışişleri Bakanları Navalny'nin tutuklanması nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulanmasını kararlaştırmıştı.
AB’DEN ÜST DÜZEY YETKİLİLERE YAPTIRIM
AB, Başsavcı İgor Krasnov, Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, Rusya Federal Cezaevi Servisi (FSIN) Başkanı Aleksandr Kalaşnikov ve Rusya Ulusal Muhafızlar Birliği (Rosgvardiya) Başkanı Viktor Zolotov olmak üzere 4 kişiye yaptırım uyguladığını duyururken, “Kabul edilen yaptırım kararı, AB'ye seyahat yasağını ve bireylerin varlıklarının dondurulmasını içeriyor. Ayrıca AB'deki birey ve şirketlerin listedeki kişilere fon sağlaması yasaklanıyor” denildi.
ABD’DE YAPTIRIM KARARI ALDI
AB’nin yaptırım kararının ardından ABD yönetimi, Navalny'nin zehirlenmesi ve hapis cezası nedeniyle 7 üst düzey Rus yetkiliye yaptırım kararı aldı. ABD'nin Rusya'ya karşı ilk önemli hamlesi olduğunu belirten Beyaz Saray yetkilileri, yaptırım kararının AB gibi müttefiklerle koordinasyon içinde alındığına dikkat çekti.
'KİMYASAL VE BİYOLOJİK SİLAHLAR YASASI'
Hazine Bakanlığının Rus hükümetinin 7 üst düzey üyesine yaptırım uyguladığını kaydeden yetkililer, ABD Dışişleri Bakanlığının yaptırım kararının AB’nin ve İngiltere’nin Rusya'ya yönelik önceki yaptırımlarını yansıttığını ve Sergei Skripal’in zehirlenmesi nedeniyle ilk kez uygulanan “Kimyasal ve Biyolojik Silahlar Yasası” kapsamındaki yaptırımlarını genişlettiğini ifade etti.
14 FİRMA YAPTIRIMLARDAN ETKİLENDİ
Açıklamada, Ticaret Bakanlığının 14 firmayı “ABD ulusal güvenliği ve dış politika çıkarlarına aykırı faaliyetlere” katılımları nedeniyle yaptırım listesine ekleyeceği de belirtildi. Yaptırımların uygulanacağı firmaların isimlerini paylaşmayan yetkililer, “Spesifik olarak bu şirketlerin hepsi, biyolojik maddelerin ve kimyasal üretiminin çeşitli yönleriyle bağlantısı bulunuyor” dedi.
14 FİRMANIN 13'Ü ÖZEL FİRMA
Ticaret Bakanlığının kara listeye alacağı 14 firmanın 13’ü özel firmalar olduğu kaydedilirken, bunlardan 9’unun ise Rusya’da yer alıyor. Firmalardan 3’ünün Almanya’da, 1'ini ise İsviçre’de bulunduğu ifade edildi.
SİNİR GAZI İLE ZEHİRLENMİŞTİ
Aynı zamanda Navalny’nin zehirlenmesini bir suikast girişimi olarak nitelendiren yetkililer, istihbarat yetkililerinin Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) muhalefet liderini sinir gazı Novichok ile zehirlediğini değerlendirdiklerini belirtti.
Zehirlendikten sonra Almanya’ya kaçan Navalny geçen haftalarda Rusya’ya geri dönmüş ve ülkeye giriş yaptığı sırada gözaltına alınmıştı.
Tutuklanan Navalny, Putin’in 1 milyar dolarlık çok lüks bir saray rüşveti aldığını iddia etmişti. Navalny, Putin’in rüşvet olarak aldığı iddia ettiği sarayın fotoğrafları uluslararası basında geniş yankı uyandırmıştı.
Geçtiğimiz ay görülen duruşmada savcı, daha önce 3,5 yıllık hapis cezasının Navalny'nin denetimli serbestlik kurallarına uymadığı gerekçesiyle uygulanmasını talep etmişti. Mahkeme heyeti ise savcının talebini kabul ederek, Navalny'nin 3,5 yıllık hapis cezasını onamıştı. Mahkeme kararına göre, Navalny'nin 10 aylık ev hapsi cezası düşülerek, 2 yıl 8 ay hapis cezası verildi.
Rusya'dan AB'nin yaptırım kararına sert tepki
Biden yönetimi Rusya'ya yaptırım uygulamaya hazırlanıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.