Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Savunma Bakanlığı, Çin ile rekabette yeni bir sayfa açıyor ve ordusunu insansız sistemle çalışan bir yapıya büründürüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de Replicator adı verilen yeni bir ‘drone’ girişiminin, Çin'in muazzam silah birikimine karşı koymak için düşük maliyetli teknolojiyi kullanması planlanıyor.
Replicator ve düşük maliyet
Bloomberg’den James Stavridis’in haberine göre, ABD ordusu küçülüyor, daha da akıllanıyor ve düşük maliyetli hale geliyor. 'Replicator' adı verilen yeni bir drone ordusu girişiminin, Çin’le olan rekabette bir adım öne geçebilmek için düşük maliyetli teknolojiyi kullanması planlanıyor.
ABD ordusu, bilim kurgu romanlarına nazire yaparcasına yeni bir yapılanmaya gidiyor. ABD Savunma Bakanlığı kurguyu gerçeğe dönüştürmeye kararlı gözüküyor. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks, Çin ile şimdiden rekabet edebilmek için gelecek iki yıl içinde binlerce otonom insansız sistem oluşturma planını duyurdu. Hicks, ‘Replicator’ (Çoğaltıcı) olarak adlandırılan programın ABD askeri inovasyonunun küçük, akıllı, ucuz ve çok sayıda platformdan yararlanmaya yönelik yavaş değişimindeki ilerlemeyi harekete geçireceğini söylüyor.
İki neden
Replicator programı temelde iki nedene dayanıyor. Birincisi, Çin'in ABD'nin ulaşamayacağı bir oranda bir askeri kapasite geliştirdiği göz önüne alındığında, sadece yenilik yapmakla kalmayıp aynı zamanda doğru türde yüksek teknolojili sistemler yaratmak; ve ikincisi, küçük, insansız araçlardan oluşan kitlesel sürülerin hızla bir araya getirilebilme, sahaya sürülebilme ve savaşa entegre edilebilme avantajı. Bugün Ukraynalı birliklerin bunu savaş alanında yaptığı biliniyor.
Daha genel olarak ise Replicator konsepti birçok savaş uzmanının uzun süredir savunduğu bir program olma özelliği taşıyor. Buna göre konsept, uçak gemileri, büyük uçaklar ve uydular gibi devasa, pahalı ve kolay hasar görebilir platformlardan daha hafif, daha ucuz ve daha çevik sistemlere doğru geçişi temsil ediyor.
Hayata geçiş
Teorik olarak her şey doğru gibi görünüyor. Peki gerçek hayatta Çin'i Güney Çin Denizi ve Tayvan'daki saldırgan iddialarından caydırmak için bu girişim hızlı bir şekilde nasıl hayata geçirilebilir?
Öncelikle gerekli kaynakların boyutunun anlaşılması gerekiyor. Söz konusu yeni teknolojiler için ihtiyaç duyulan finansmanın, 850 milyar dolarlık savunma bütçesindeki büyük, pahalı silahlara giden fonla karşılaştırıldığında kovada bir damla olduğu görülüyor. Ancak değişimin bir gecede gerçekleşmesi mümkün gözükmüyor. Bu nedenle, büyük platformlara fon sağlamaktan aniden vazgeçilmesi ve kaynakları Replicator'a aktarmak makul bir çözüm olarak kabul edilmiyor. Bunun yerine, kaynakların yavaş yavaş eski teknolojiler yerine, yenilerine aktarılması planlanıyor.
Bir o kadar önemli diğer bir noktanın ise Pentagon'un 11 muharip komutanlığının başkanlarının bireysel hizmetlerle sorunsuz bir şekilde çalışmanın bir yolunu bulması gerekliliği olduğu düşünülüyor. Bunun, savunma harcamalarında gelenekçiler ile Replicator’ı savunan reformcular arasında çetin bir savaşa yol açması bekleniyor.
Savaş alanındaki etkisi
Peki Replicator savaş alanında nasıl çalışıyor? İlk adımın iki ayrı küçük, insansız araç sürüsünün harekete geçirilmesi şeklinde olması planlanıyor. On binlerce araçtan oluşan ilk grubun, gözetleme ve keşif faaliyetlerine odaklanması ve kesin bir hedefleme resmi oluşturmak için sayılamayan milyonlarca veri bitini geri göndermesi düşünülüyor.
İkinci adımda ise savaş alanının, patlayıcı yüklerini taşıyabilecek kadar büyük yüzlerce veya binlerce araca devredilmesi olduğu ifade ediliyor. Bunların yanında ise düşmanı kör etmek için siber saldırılar gerçekleştiren, ABD kuvvetlerini etkili bir şekilde ‘gizleyen' ve düşmanın savaşma yeteneğini yok eden dronların devreye girmesi planlanıyor.
Yapay zeka katkısı
Bu kavramın havacılıkta da geçerli olacağı düşünülüyor. Buna göre, muazzam, son derece pahalı iletişim uydularına güvenmek yerine, birbirlerine ve yer istasyonlarına bağlantıları olan ucuz uydu sürülerini kullanmanın daha mantıklı olacağı kabul ediliyor.
Son olarak, tüm yönler arasındaki iletişim bağlantısının büyük bir kısmının yapay zeka aracılığıyla yapılması planlanıyor. Milyarlarca veri girişini anında işleyebilme ve ardından her bir öğenin boyutunu, şeklini, konumunu ve bağlantısını karşılaştırabilme yeteneği kulağa bilim kurgu gibi gelse de böylesi bir geleceğin çoğu kişinin düşündüğünden daha yakın olduğu gözüküyor.
Trump'tan Biden'a: ABD ordusunu felakete sürüklüyor
ABD Ordusu, Çin "casus balonu"nu düşürdü
ABD ordusu savunma taleplerini karşılamada sınıfta kaldı
ABD'den Ukrayna'ya 250 milyon dolarlık ilave askeri yardım
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.