Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni nesil dolandırıcılar ortaya çıkarmış olan kripto paralar, pek çok devlet için ciddi bir sorun haline geldi. Gizli Servis bu nedenle yasa dışı dijital para işlemlerini ve çetelerini çökertmeyi hedefliyor.
Soruşturmayı yürüten direktör yardımcısı David Smith, ajanların ve analistlerin blok zincirindeki Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin akışını aktif olarak izlediğini söyledi.
Smith, Gizli Servis genel merkezinde verdiği röportajda,
"Bir dijital para cüzdanını takip ettiğinizde bu aslında bu bir e-posta adresindeki hareketleri takip etmekten farklı değildir. Bir kişi başka bir kişi ile işlem yaptığında ve bu blok zincirine girdiğinde, o adresleri takip etme ve blok zinciri boyunca izleme olanağına sahibiz.” dedi.
Gizli Servis tarafından derlenen istatistiklere göre, 2015'ten bu yana 254 ayrı vakada 102 milyon dolardan fazla kripto para ele geçirildi.
Açık arttırma yoluyla dolandırıcılık
Bunlar arasında Romanya Ulusal Polisi ile ABD'nin birlikte yürüttüğü ve ABD genelinde 900 kurbanın hedef alındığı bir soruşturma da yer alıyor.
Dolandırıcılar popüler sanal açık artırma sitelerinde aslında var olmayan lüks ürünler satışa çıkarıyor. Bunlar için sahte reklamlar yayınlanıyor ve sözde "saygın şirketler" üzerinden faturalar teslim edilerek işlemleri gerçekmiş gibi gösteriyor.
Euronews'den Sertaç Aktan'ın haberine göre, Gizli Servis yetkililerinin aktardığına göre failler daha sonra kurbanlardan aldıkları paraları dijital varlıklara dönüştürüp kara para aklıyor.
Bir diğer operasyonda kara para aklamak için bir kripto borsası kullanan Rus siber suç örgütünün yanı sıra, Rus ve Kuzey Koreli suçlulara bağlı bir fidye yazılımı da hedef alındı; bu operasyonda, ABD şirketleri tarafından saldırıları durdurmak için bitcoin ödemeleri şüphelilerin kripto cüzdanlarına gönderildi.
Smith, “Kripto para birimi ile ilgili şeylerden biri, parayı geleneksel formattan daha hızlı hareket ettiriyor olması” dedi ve işlemlerin hızlı temposunun onu hem Amerikalı tüketiciler hem de suçlular için çekici kıldığını da sözlerine ekledi. “Suçluların yapmak istediği, suları bir nevi bulandırmak ve faaliyetlerini karartmak için çaba sarf etmek. Yapmak istediğimiz şey, bunu olabildiğince hızlı, olabildiğince agresif ve doğrusal bir şekilde takip etmek.”
Smith, ajansların ve analistlerin dünya çapındaki kripto para birimi işlemlerini kurumun genel merkezindeki güvenli bir odadan takip ettiğini belirtti. “GIOC” olarak bilinen bu 'Küresel Araştırma Operasyonları Merkezi' dünyadaki en gelişmiş takip sistemlerinden biri.
Smith, GIOC'un yasadışı faaliyeti tespit ettikten sonra, "bu işlemlerde daha derine inmek ve yapıyı çözmek" için çalıştığını söyledi. Smith, "Bana bir e-postayla kötü bir şey gönderiyorsun, o e-posta adresiyle ilişkili bazı suç etkinlikleri olduğunu biliyorum, o e-posta adresine ilk kez giriş yaptığında veya kaydolduğunda kullandığın her türlü bilgiyi çözebilir ve bulabilirim." diyor.
GIOC müfettişleri, hırsızların çalınan bitcoin ve diğer dijital para birimlerini bir noktada geleneksel sabit türden para birimlerine çevireceğini biliyor ve bunu tespit ediyor.
Kripto para hırsızlığının arkasında Kuzey Kore var
Kripto girişimine milyon dolarlık yatırım
Kripto para uzmanına 'Kuzey Kore' cezası
Firari kriptocu etkin pişmanlıktan yararlanmak istiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.