<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi ne zaman resesyona girecek?----

ABD ekonomisi ne zaman resesyona girecek?

ABD ekonomisi ne zaman resesyona girecek?
20 Aralık 2022 - 13:28 www.finansingundemi.com

ABD ekonomisinin bir resesyona gireceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak bunun ne zaman ve nasıl olacağı noktasında bir genel kabul bulunmuyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinin resesyonda olup olmadığına dair yoğun tartışmalar, genel kanaatin ‘henüz değil’ yargısıyla ötelenmişti. Bugün ise ekonominin resesyona gireceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak bu kez de bir resesyonun gelip gelmediğinin nasıl anlaşılacağı sorusu kafaları kurcalıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonominin resesyona girip girmediği, bazı göstergelere odaklanarak anlaşılabiliyor. Ancak bunu yapabilmek için öncelikli olarak resesyon kavramını doğru tanımlamak gerekiyor.

Henüz değil ama çok yakında

Market Place’ten Mitchell Hartman’ın haberine göre, ABD ekonomisi şu an için muhtemelen bir durgunluk içinde değil ancak bazı göstergeler, bize şu an resesyonda olunup olunmadığını veya ne zaman resesyona girileceğini söyleyebilir.

Ekonomistlerin çoğu, çeşitli anketlerde, Fed'in faiz oranı artışlarının ABD ekonomisini gelecek yılın başlarında büyük olasılıkla en azından ılımlı bir resesyona sokacağını söylüyor. Peki bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini anlamak için hangi işaretlere bakmak gerekiyor?

İlk olarak yapılması gereken, resesyonu tanımlamak olmalı. En genel tanımıyla resesyon, ekonominin sürekli daralması anlamına geliyor. Bu süreklilik birkaç aydan fazla süren negatif bir büyümeye karşılık geliyor. Bu tanıma göre değerlendirildiğinde, ABD ekonomisinin henüz resesyonda olmadığı anlaşılıyor.

En genel tanımıyla resesyon, ekonominin sürekli daralması anlamına geliyor. Bu süreklilik birkaç aydan fazla süren negatif bir büyümeye karşılık geliyor.

Ancak Northwestern Mutual'dan Brent Schutte'ye göre ekonominin bazı bölümleri daha şimdiden yüksek faiz oranlarının baskısı altında bulunuyor. Schutte, “Ekonominin hizmet olmasa da ‘mal’a dokunan birçok kısmı şu anda zaten bir durgunluk içinde. Konut piyasası, bu alanların başında geliyor” diyor.

Öncü ekonomik göstergeler endeksinin ise yıl içinde yüzde 2,7 oranında düştüğü gözleniyor. Schutte, “1950'li yıllara geri dönülürse, o günden bu yana, endeks bu seviyelerdeyken hiçbir zaman durgunluk olmadı” diye belirtiyor.

Bu arada, tahvil yatırımcıları kısa vadeli Faiz oranlarını uzun vadeli oranların üzerine çıkarıyor. Bu durum 'ters verim eğrisi' olarak biliniyor. Tulane Üniversitesi’nden Ekonomist Gary Hoover, “Bu tersine dönüşün gerçekleştiğini gördüğünüzde, bu, daha sonra değil, çok kısa bir zamanda bir tür durgunluk beklediğimiz anlamına gelir” diyor.

Çoğu ekonomist, özellikle Fed enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif şekilde artırmaya devam ederse, önümüzdeki yılın başlarında ılımlı veya şiddetli bir durgunluğun olası olduğunu düşünüyor.

İstihdam ve tüketici harcamaları

Kariyer sitesi ZipRecruiter'den Julia Pollak, yaklaşan ekonomik yavaşlama işaretlerine rağmen, durgunluk olmayan bölgede iki temel göstergenin hala sağlıklı seyrettiğini söylüyor: İstihdam yaratma ve tüketici harcamaları. Pollak, “İstihdam piyasası hala güçlü. Çalışanlar, mal ve hizmetleri tüketmeye ve emek talebini sürdürmeye devam edeceklerini gösteren gerçek ücret artışlarını yeniden almaya başlıyorlar” diyor.

Pollak, iş gücü piyasasının biraz soğuduğuna dair işaretler olduğu konusunda da uyarıyor. Örneğin, iş ilanlarının bu yılın başlarındaki aşırı seviyelere kıyasla düşmesi buna örnek olarak verilebilir. Yine de, tüketicilerin mal ve hizmetlere olan talebinin yönlendirdiği işverenlerin emek talebi, tarihsel olarak hala yüksek seyrediyor. Pollak, “Yani yakın zamanda bizi resesyon bölgesine sokacak bir istihdam düşüşü görmemiz pek olası değil” diyor.

Ancak çoğu ekonomist, özellikle Fed enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif şekilde artırmaya devam ederse, önümüzdeki yılın başlarında ılımlı veya şiddetli bir durgunluğun olası olduğunu düşünüyor. Schutte, “Ekonominin gerçekten ne zaman daraldığını, muhtemelen çok da uzak olmayan ilk olumsuz istihdam raporunu aldığımızda anlayacağız” şeklinde konuşuyor.

İş kayıpları ve artan işsizlik, gecikmeli ekonomik göstergeler olma özelliği taşıyor. Bu, ilk olumsuz istihdam raporu görüldüğünde, muhtemelen Schutte ve diğer birçok ekonomistin öngördüğü durgunluğa girmiş olunacağı anlamına geliyor.

Piyasalarda artan resesyon endişeleriyle görünüm negatif

 

ABD'de dev bankaların hisseleri resesyon endişesiyle düşüyor

 

New York borsası artan resesyon endişeleriyle negatif kapattı

 

Piyasalarda resesyon endişesi arttı

 

Asya borsaları resesyon beklentileriyle düşüşte

 

Bill Ackman: FED resesyon olmadan hedefine ulaşamaz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)