Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD dışındaki kurumlar, Döviz türevleri yoluyla bilançolarında tahminen 65 trilyon dolarlık "eksik" dolar borcu tutuyor ve bu da küresel politika yapıcıların bir sonraki mali krizi tahmin etmesini zorlaştırıyor.
Bank for International Settlements'ın (BIS) yayımladığı bir makaleye göre, bu çok kısa vadeli gizli borçlanma, emeklilik fonlarının döviz swapları ve diğer türev işlemler yoluyla borçlu olduğu "devasa, eksik ve büyüyen" bir borcun parçasını oluşturuyor.
BIS, bunun bir sorun olduğunu, çünkü hem küresel mali kriz sırasında hem de pandeminin ilk günlerinde, dolar fonlama stresinin merkez bankalarını zor durumdaki borçlulara yardım etmek için adım atmaya zorladığı dönemde döviz takaslarının sınır noktaları olduğunu belirtti.
Araştırmacılar Claudio Borio, Robert McCauley ve Patrick McGuire, "Bilanço dışı büyük yükümlülüklerin varlığından kaç analistin haberdar olduğu bile net değil" ifadelerini kullanırken bu tür dolar borçlanmasına ilişkin bilgi eksikliğinin politika yapıcıları zor durumda bıraktığına dikkat çekti.
Raporda, "Bu nedenle, kriz zamanlarında, finansal sistemdeki merkez bankası takas hatları gibi kısa vadeli dolar akışının düzgün bir şekilde yeniden sağlanmasına yönelik politikalar belirsiz bir hal alıyor" değerlendirmesinde bulunuldu.
Uzmanlar bu yılın başlarında üç yılda bir küresel para piyasalarına dair yapılan anketten elde edilen verilere dayanan bulguların gizli kaldıraçlarla ilgili eşine az rastlanır bir görünüm sunduğunun altını çiziyor. BIS, türevlerin oluşturduğu toplam dolar borcunun 80 trilyon doları aştığını ve bu rakamın dolar bazlı hazine tahvilleri, geri alım anlaşmaları ve ticari senetlerin toplamından fazla olduğuna vurgu yaptı.
Borç ABD dışı bankaların sermayelerinin 10 katından fazla
Rapora göre, merkezi ABD dışında bulunan bankaların bu borcun 39 trilyon dolarını taşıdığını, bu miktarın bilanço içi yükümlülüklerinin iki katından fazla ve sermayelerinin on katından fazla olduğu kaydedildi.
Bir döviz takasında, bir Hollanda emeklilik fonu dolar ödünç alabilir ve euro ödünç verebilir ve daha sonra dolarları geri ödeyip euro alabilir. BIS raporunda, bunun kavramsal olarak bir repo anlaşmasına benzediğini, ancak teminat olarak tahviller yerine para birimlerinin değiş tokuş edildiğine dikkat çekildi. Araştırmacılar, dolar borcunun büyük kısmının çok kısa vadeli olduğunu ve dolar fonlama sıkışıklığına yol açabileceğini söyledi.
Öte yandan başka bir BIS raporu ise günlük tahmini 2,2 trilyon dolarlık döviz cirosunun ödeme riskine tabi olduğunu ortaya koydu. Bu durum ticaretin taraflarından birinin borçlu olunan para birimini ödeyememe olasılığını ortaya koyuyor. Böylesi bir durumun piyasa katılımcıları için sistemi tehdit edebilecek kadar kayda değer sonuçlar oluşturabileceği değerlendiriliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'finansal okuryazarlık' kararı
Morgan Stanley nasıl para kazanıyor?
Küresel silah satışları arttı: ABD birinci sırada
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.