Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin finansal kurumları Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’ya yönelik yaptırımlara hazırlanıyor. Ancak giderek artan gerilim ABD bankaları için de bazı zorlukları beraberinde getirecek. Bankalar, Rusya bankalarına yönelik yaptırımların sonucunda Rusya’dan gelebilecek siber saldırılardan endişe duyuyor. Önde gelen bazı finans kurumları yaptırımların uygulanmaya başlanmasının ardından, yürürlüğe girecek planlarına yönelik açıklama yapmasa da, misilleme saldırıları endişe konusu.
Wall Street Journal’ın haberine göre göre bir banka yöneticisi ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, bankalara hızlı bir yanıt olacağını söylediğini ifade etti. Ancak bu yanıtların ne olacağı açıklanmadı. Perşembe günü ABD Hazine Bakanlığı, ABD finans kurumlarının, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ve yan kuruluşları için hesap açmasını ya da mevcut hesapları açık tutmaya devam etmesini yasakladı. Bu şekilde Rusya bankaları 26 Mart’tan itibaren ABD’nin Finans sistemine erişim sahini olmayacak.
Direktif, Biden yönetiminin son yaptırım paketi kapsamında açıklandı. Pakette VTB Bank’a yönelik yaptırımlar ile yeni borç ve sermaye kısıtlamaları da yer alıyor. ABD ve müttefikleri Moskova’nın Ukrayna’ya Biden’ın deyimiyle, haksız bir saldırı gerçekleşmesinin ardından Rusya’ya kapsamlı bir yaptırım dalgası açıkladı. Geçtiğimiz iki günde batılı ülkeler ilk aşamada altı Rusya bankasına yaptırım uyguladı. Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkileri bulunan bazı zengin isimler de yaptırımların odağında oldu.
ABD’nin yaptırımları kara listeye alınan şirketlerin ABD sınırları içerisindeki varlıklarının dondurulmasına ve ABD’de bulunan kişi ve kurumların bu şirketlerle iş ilişkileri yürütememesine neden oldu. Katı yaptırımlara rağmen, ABD bankaları bu yaptırımlara uyum sağlamak için gerekli olan operasyonel süreçlere ve prosedürlere hakim.
Fransa Bankası BNP Paribas’ın Eski Baş Uyum Uzmanı Eric Young, finansal hizmetler sektörünün 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği süreçte de benzer dönemlerden geçtiğini ve yaptırım rejimlerine uyum sağlamak için deneyim kazandığını söyledi. Bankalar aynı zamanda son yıllarda Çin ve Venezuela’ya yönelik yaptırım süreçlerinde de bu konudaki süreçlerini güçlendirdi. Young, Ukrayna krizinin haftalardır devam etmesinin ve Biden yönetiminin yaptırımlar konusunda önceden uyarıda bulunmasının da bankalar için olumlu olduğunu söyledi.
Birçok bankanın çalışanları arasında ABD Hazine Bakanlığı’nın yabancı varlıklarının kontrolüne yönelik biriminin eski çalışanları da yer alıyor. Bu nedenle de bankalar yaptırımları uygulamak ve sürece uyum sağlamak konusunda güçlü bir ekibe sahip.
Young, “ancak bu yaptırım rejiminin ne kadar hızlı yükseleceği finans sektörü de dahil olmak üzere tüm sektörler için bir sınav olacak” dedi. Rusya’da bulunan şirketlerle doğrudan bağı olmayan ve Rusya’da operasyonları olmayan bankalar için dahi yaptırımların genişletilmesi, ABD düzenleyicilerinin bankalar üzerindeki baskısını artırabilir. Rusya bankalarıyla kurulan ilişkiler genellikle karmaşık ve birçok müşteri katmanı bulunuyor. Bu da gerilimin Ukrayna ve Rusya dışına taşması durumunda bankalar için büyük zorluklar yaratabilir. Young, “muhabir banka ilişkilerindeki zorluk, müşterinizin müşterilerini bilmenizin gerekmesiyle ilgili” dedi.
ABD bankaları aynı zamanda batılı ülkelerin yaptırım kararları karşısında, Rusya’dan siber saldırılarla da karşılaşabilir. ABD Hazine Bakanlığı’nın eski yetkililerinden Alex Zerden, yaptırımların “istenilen ve öngörülemeyen etkilerinin ne olacağıyla ilgili” sorular olduğunu dile getirdi.
ABD hükümeti haftalardır şirketlere siber saldırı riskine karşı uyarılarda bulunuyor. Yetkililer şimdilik ABD şirketlerini hedef alan herhangi bir tehdit olmadığını ifade etti. Rusya, Ukrayna’yla gerilimlerin arttığı önceki dönemlerde de siber saldırılara başvurdu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2017 yılında Rusya ile ilişkili hacker’lar NotPetya siber saldırısını gerçekleştirdi. Saldırı yalnızca Ukrayna’daki kurumları etkilemekle kalmadı, Avrupa ve ABD’de de yankı uyandırdı.
Geçtiğimiz hafta ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı ile FBI yetkilileriyle bir araya geldi. Siber güvenlik tehditlerinin konuşulduğu toplantıda 11 bankanın yöneticisi de yer aldı. Ukrayna krizi masaya yatırılırken, panel siber saldırılara karşı önlemleri tartıştı. Finansal Hizmetler Bilgi Paylaşımı ve Analiz Merkezi de üyelerine sistemlerini ve verilerini koruyabilmeleri için gerekli önlemler konusunda destek verdi. Grubun CEO’su Steve Silberstein, “küresel istihbarat ekibimiz aktif olarak durumu değerlendiriyor” dedi.
Kişida: Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar genişletilecek
Rus bankaları iştiraklerini satıyor
AB, Rusya'yı SWIFT'den çıkarmak konusunda bölündü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.