Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) Almanya’nın finansal düzenleme kurumu, Almanya Bankalar Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin)’nu ve Finansal Raporlama Uygulama Paneli (FREP)’ni Wirecard skandalını yönetme konusundaki “yetersizliklerinden” dolayı eleştirdi.
Salı günü yayınlanan bir raporda, düzenleme kurumu Wirecard’daki hesap sahteciliği dosyası üzerinde yaptığı incelemenin detaylı sonucunu yayınlayan ESMA, BaFin ve FREP’in Wirecard’ın finansal raporlarıyla ilgili olumsuzlukları senelerce görmezden geldiğini söyledi. ESMA, “FREP uluslararası medyada yer alan sinyalleri almadı ve 2016 ve 2018 yılları arasında Wirecard’ı denetime tabi tutmadı” dedi. Aynı zamanda, BaFin’in bu dönemde FREP’i uyarmadığını da söyledi.
ESMA Başkanı Steven Maijoor, “bugünün raporu, Wirecard’ın finansal raporlamasındaki yürütme yaptırım eksikliklerini tanımlıyor” dedi ve finansal piyasalarda yatırımcının güvenini sağlayabilmek için yüksek kaliteli finansal raporlamanın hayati olduğunu söyledi.
Almanya’nın küçük hissedarlar lobi grubu SdK, Salı günü yaptığı açıklamada, Wirecard hissedarlarının gördüğü zarar nedeniyle Alman hükümetine dava açacaklarını söyledi.
Mannheim Üniversitesi Hukuk Profesörü Moritz Renner, SdK adına bir yazı yazdı ve basına yaptığı açıklamada, “böyle bir hamlenin başarı şansı yüksek görünüyor” dedi. Renner, Almanya’nın, Avrupa Birliği’nin finansal piyasa şeffaflığı konusundaki direktiflerini uygulama biçiminin hatalı olduğunu iddia etti. Renner’a göre, bu durum hükümete karşı yargı yolunu açıyor.
ESMA’nın yürüttüğü soruşturma, Alman ödeme grubu, borçlarını ödeyemeyerek iflas açıkladıktan sonra, Haziran ayında başladı. Wirecard skandalı, Avrupa’nın savaş sonrası en büyük hesap dolandırıcılıklarından biri oldu. 2015’ten itibaren Financial Times, Wirecard’ın hesaplarıyla ilgili ciddi sorular ortaya koydu ve 2016 yılında, şirketin eylemlerine dair detaylı bir rapor yayınlandı.
ESMA’nın raporunda, FREP’in 2014 yılında Wirecard’a yönelik incelemesinin kapsamının çok dar olduğu söylendi. Düzenleme kurumu, FREP’in 2019 yılında BaFin’in ricasıyla başlattığı soruşturma için de benzer eleştirilerde bulundu. Bu soruşturma, Wirecard’ın, ispiyoncuların iddialarının odak noktasında olan Asya’daki faaliyetlerini kapsamına dahil etmedi.
ESMA aynı zamanda BaFin’in siyasi müdahalelere açık olup olmadığı konusunda da sorular gündeme getirerek, kurumun faaliyetleriyle ilgili, maliye bakanlığını düzenli olarak bilgilendirdiğine dikkat çekti. Hatta raporda, bu bilgilendirmelerin “bazı durumlarda harekete geçmeden önce” yapıldığı öne sürüldü.
Bu derece yakın bir ilişki, ESMA’nın raporuna göre, “Almanya Maliye Bakanlığı tarafından etki altında kalma riskini yükseltiyor”. Finansal denetleme kurumu aynı zamanda kamuoyunun,
“BaFin çalışanlarının hisse sahipliğinden” haberdar olmadığını söyleyerek, bu durumun çıkar çatışmalarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. ESMA’nın raporunda, “bazı BaFin çalışanlarının Wirecard hisselerine sahip olması da aynı zamanda endişe verici, çünkü bu çalışanlar finansal raporlama için gerekli bilgileri sağlıyorlar” dendi.
Die Linke partisinden Fabio De Masi, ESMA’nın raporunun “BaFin’in yüzüne bir tokat gibi çarptığını” söyledi ve Almanya’nın finansal piyasalarının yeniden düzenlenme ihtiyacına dikkat çekti. Rapora ek olarak yayınlanan iki ayrı bildiride, BaFin ve FREP, ESMA’nın ortaya koyduğu noktaların birçoğunu reddetti.
FREP, “bu değerlendirme, önyargılardan kaynaklanan tahriflerle lekenmiş ve elde bulunan bilgileri adil bir şekilde aktarmıyor” dedi. BaFin, Wirecard’da meydana gelen potansiyel bir suçtan uzun süre boyunca haberdar olmadığını söyledi. Aynı zamanda bir şirkete, yalnızca basında çıkan haberler nedeniyle suçlama yöneltemeyeceğini ve KPMG’nin Wirecard için özel olarak yürüttüğü denetimin bile dolandırıcılığı ortaya çıkarma konusunda başarısız olduğunu ifade etti. Avrupa Komisyonu, “bu raporun sonuçlarını detaylı olarak inceleyeceğini ve Wirecard skandalını Avrupa Birliği’nin sermaye piyasalarının düzenlemesi ve denetimi için gözden geçireceğini söyledi.”
Commerzbank: Trump kazanırsa dolar güçlenir
Almanya tünelin ucundaki ışığı gördü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.