Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Komisyonu "Demografik Değişimin Etkisi" konulu bir rapor yayımladı.
NTV'den Ahmet Bal imzalı habere göre, Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin demografik yapısını konu alan rapor aynı zamanda gelecek projeksiyonları da sunuyor.
Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin toplam nüfusu 446 milyon. Rapora göre 2025 yılına gelindiğinde birliğe yeni ülke katılmazsa toplam nüfus 449 milyona yükselecek. Bu aynı zamanda birlik nüfusunun tepe noktası.
AB NÜFUSU AZALACAK
Avrupa Komisyonu, nüfusun 2030'dan sonra düşeceğini öngörüyor. 2070 yılına gelindiğinde AB'de yaşayanların sayısı yüzde 5 azalarak 424 milyona gerileyecek. Öte yandan AB nüfusu sadece azalmayacak aynı zamanda yaşlanacak.
AB içerisinde toplam nüfusun yıllara göre dağılımı
2020 itibariyle AB'nin ortalama yaşı 43,1 ancak kadın nüfusun ortalama yaşı 45'in üzerinde. 2070 yılında AB'deki ortalama yaşın 49'a yükselmesi bekleniyor.
Nüfusun yüzde 30'u 65 yaşın üstündeki insanlardan oluşacak. 80'in üstündekilerin sayısı ise ikiye katlanarak yüzde 13'e yükselecek. 0-19 yaş arasındaki genç nüfus 12.6 milyon azalacak.
ORTALAMA ÖMÜR ARTIYOR
İngiltere nüfusunun da dahil edildiği 2018 verilerine göre AB'de yaşam beklentisi erkeklerde 78.2, kadınlarda 83.7 olarak hesaplandı. 2070 yılına gelindiğinde ise ortalama yaşam beklentisi erkeklerde 86, kadınlarda ise 90'a yükselecek.
AB'nin ortalama yaş projeksiyonu
Bu rakamlar birlikte bir çalışan nüfus sorununa işaret ediyor. 2019'da 265 milyon olan çalışan nüfusun, 2050'de 230 milyona 2070'te ise 220 milyona düşmesi bekleniyor. Bu rakamlar bütçelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini gösteriyor. Şu anda AB'de 65 yaş üstüne 2.9 çalışan düşüyor ancak 2070'te bu oran 1.7'e düşecek.
AB'NİN NÜFUS ETKİSİ AZALIYOR
Öte yandan dünya üzerindeki AB vatandaşı insanların oranı da gerileyecek. 1960 yılında AB üyesi 27 ülkenin toplam nüfusu dünya üzerinde yaşayan insanların yüzde 12'sini oluşturuyordu.
Bu oran 2020'de yüzde 6'ya geriledi. 2070'te ise dünyada yaşayan her 100 insandan sadece dördünün AB vatandaşı olacağı tahmin ediliyor.
EN GENÇ KITA AFRİKA
Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta da Afrika nüfusu artmaya devam edecek. 2070 yılında Afrika'nın payı yüzde 9'dan yüzde 32'e yükselecek. Aynı şekilde Afrika en genç kıta olmaya devam edecek.
Ayrıca AB ekonomisinin dünyadaki yeri de küçülüyor. 2004 yılında dünya ekonomisin yüzde 18.3'ünü AB üyesi ülkeler oluşturuyordu, 2018'de ise bu oran yüzde 14.3'e düştü. Raporda 2070 yılına ilişkin bir tahmin yapılmasa da azalmanın devam edecebileceği ama birliğin dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya devam edeceği belirtildi.
2050 YILINDA AVRUPADA ORTALAMA ÖMÜR 200 YILI BULUR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.