Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sanayiden Sorumlu Üyesi Thierry Breton, savaşla birlikte Ukrayna'ya gönderilen mühimmat nedeniyle azalan cephane stoklarını takviye etmek için hazırlanan Mühimmat Üretimini Destekleme Yasa teklifini Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya önemli miktarda mühimmat sağladığını anımsatan Breton, özellikle Ukrayna'ya top mermisi göndermenin önemine işaret etti.
Breton, Avrupa'nın azalan stoklarını telafi etmesi için mühimmat üretimini artırması gerektiğine dikkati çekerek, "Ukrayna ve kendi güvenliğimiz için savunma sanayimizin gelişimini AB mali kaynaklarıyla doğrudan desteklemek istiyoruz." dedi.
Avrupa'da savunma sanayisinin önemli miktarda üretim kapasitesinin bulunduğunu belirten Breton, ancak bunun halihazırda Ukrayna ve üye ülkelerin güvenlik ihtiyaçlarını karşılayacak ölçekte olmadığını anlattı.
Breton, "Mühimmat Üretimini Destekleme Yasası, Ukrayna ve Avrupa'nın güvenliği için savunma sanayisine ihtiyaç duyduğu desteği sağlayacak." diye konuştu.
Yasa teklifine göre, Birliğin savunma sanayisi alanında üretim kapasitesinin güçlendirilmesi için bir mali araç kurulacak.
Bu çerçevede, cephane üreticilerine AB bütçesinden 500 milyon euro finansman sağlanacak. Böylece, AB, mühimmat ve füze üretimini artıracak yatırımlar için Avrupa'daki silah firmalarına teşvikler verecek.
Ayrıca, üye ülkeler uyum veya ekonomik kurtarma fonlarının bir kısmını savunma projelerine yöneltebilecek.
Mühimmat tedarik zincirlerindeki sıkışıklıkları yakından takip etmek üzere bir mekanizma geliştirilecek.
Teklif, AB'nin Ukrayna'ya özellikle 155 milimetrelik top mermileri gönderme çalışmalarının bir parçasını ortaya koyuyor.
AB, Ukrayna'ya 1 yıl içinde 1 milyon top mermisi vermeyi planlıyor. Bu kapsamda AB, üye ülkelerin stoklarından Ukrayna'ya gönderecekleri mühimmatın bedelini karşılamak için 1 milyar euro kaynak ayırmıştı.
Birlik ayrıca mühimmatların ortak tedariki için de ilave 1 milyar euro kaynak sağlamayı taahhüt etmişti.
Avrupa'daki savunma firmaları, uzun yıllar boyunca düşük miktarda sipariş aldıkları için mühimmat üretimini azaltmıştı.
Savaşla birlikte AB ülkeleri özellikle Ukrayna'ya önemli miktarda cephane ve mühimmat yollamaya başlamıştı.
Bu aşamada Avrupa'daki savunma firmaları artan mühimmat talebini karşılamakta zorlanıyor.
Firmalar, mevcut savaş durumunda ortaya çıkan yüksek mühimmat talebinin yakın zamanda ortadan kalkabileceği endişesiyle üretimi artıracak ciddi yeni yatırımlardan çekiniyor.
Söz konusu teklifin yürürlüğe girmesi için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.
AB, tarım ürünleri ticaretinde 33 milyar euro fazla verdi
İsviçre'den Ukrayna'ya teçhizat ve mühimmat ihracatına ret
AB'den Ukrayna'ya mühimmat desteği için 1 milyar euro
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.