<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB Komisyonu'ndan Türkiye için Avusturya'ya dava----

AB Komisyonu'ndan Türkiye için Avusturya'ya dava

AB Komisyonu'ndan Türkiye için Avusturya'ya dava
18 Ekim 2014 - 21:51 www.finansingundemi.com

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avusturya hakkında Avrupa Adalet Divanı'na (AAD) dava açtı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türk vatandaşlarına uygulanan vize ile oturum şartlarını yasal güvenceye kavuşturmadığı gerekçesiyle Avusturya hakkında Avrupa Adalet Divanı'na (AAD) dava açtı.

Milliyet'in haberine göre AB Komisyonu, Nisan 2014'de Avusturya hükümetine "yasal düzenleme yaparak Türk vatandaşlarına yönelik vize ile oturum şartlarını düzeltmesi" çağrısında bulunmuştu. Hükümet, sorunu yönetmeliklerle çözdüklerini ileri sürerek yasal düzenleme taleplerini reddetmişti.

Yasal düzenleme yapmamakta ısrar eden Avusturya hakkında Avrupa Adalet Divanı'na dava açtığını bildiren Komisyon, Avusturya'yı, Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması'nı ihlal etmekle suçluyor. AB anlaşmalarının uygulanmasını gözetleme görevi bulunan Komisyon, Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlarının, AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması'ndan doğan haklarını güvence altına alan yasal düzenleme yapmasını istiyor.

Komisyona göre, 1995 yılında AB üyesi olan Avusturya, söz konusu tarihten bu yana Türk işçi ve ailelerinin haklarının kötüleşmesiyle sonuçlanan yasal düzenlemeler yaptı. Bunların en başında aile birleşiminde alt yaş sınırının 18'den 21'e yükseltilmesi ve oturma izni için Almanca bilme şartı getirilmesi bulunuyor. Komisyon, bu düzenlemelerin "hakların kötüleştirilmesi yasağına" aykırı olduğunu ve bu kuralın Avusturya'yı da bağladığını belirtiyor.

-Hakları kötüleştirme yasağı-

AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması ve Katma Protokolde yer alan "Hakları Kötüleştirme Yasağı"na göre, AB üyesi ülkeler, uluslararası anlaşmalarla Türk işçilerine sağlanan hakları iç hukuk düzenlemeleriyle kötüleştirmemekle yükümlü. AB üyesi ülkeler, "hakları kötüleştirme yasağının" yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işçilerin ve hizmetlerin serbest dolaşımına dair yeni engel ya da sınırlama getiremiyor.

-Yasal düzenleme yapmak zorunda kalacak-

AB hukukunun uygulanması konusunda son sözü söyleyen Avrupa Adalet Divanı'nın, ihlal kararı vermesi halinde, Avusturya yargılamaya uygun yasal düzenlemeyi yapmak zorunda. Mahkeme kararının uygulanmaması halinde ise Lizbon Anlaşmasına göre Komisyon, Avusturya hakkında para cezası talebinde bulunabilecek.

Avrupa Adalet Divanı, 10 Temmuz'da aldığı kararda, Almanya'nın, sınırları içinde yasal olarak ikamet eden Türk vatandaşlarının aile birleşimini sağlama amaçlı vize başvuruları için talep ettiği Almanca bilme şartını AB yasalarına aykırı bulmuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)