Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Avrupa Birliği’nin (AB) İran'da Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan protestoların sert bir şekilde bastırılmasında rolü olan yöneticilerin üye ülkelerdeki mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi gibi yaptırımlara başvuracağını açıkladı.
Bu arada Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolar 18. gününe girerken ülkedeki birçok üniversitede bugün de gösteriler devam etti.
Fransa Meclis Genel Kurulu’nda konuyla ilgili sözlü soru örgesini yanıtlayan Fransız bakan, ülkesinin İran’a yaptırım isteyen ülkelerin başını çektiğini hatırlatarak, gösterileri sert bir şekilde bastırma kararı alan yöneticilere karşı AB’nin mal varlıklarını dondurma ve seyahat yasağı gibi yaptırımlar uygulayacağını bildirdi.
Colonna, AB’nin çocuklarını eğitim amacıyla Batı ülkelerine gönderen üst düzey yöneticileri özellikle hedef alacağı mesajını verdi.
AB, İran'a karşı sertleşiyor mu?
AB, son olarak kişisel bazda İranlı 90 yöneticiye 2013 yılında yaptırım kararı almıştı. Bu kişilere yönelik yaptırımlar her yıl nisan ayında uzatılıyor.
AB, 2018 yılında ABD’nin tek taraflı çıktığı nükleer anlaşmayı canlandırmak adına son dönemde Tahran’a yönelik sert tutum almamaya özen gösteriyordu.
Almanya ve Fransa ile birlikte Danimarka, İspanya, İtalya ve Çekya’nın, İran’a yeni yaptırımlar uygulanması için sunduğu öneriler, AB dışişleri bakanlarının 17 Ekim’de yapacağı toplantıda masaya yatırılacak.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İran'ın protestoları bastırmasının özgürlüğün gücüne yönelik korkunun bir ifadesi olduğu” görüşünü dile getirdi ve Tahran’a yönelik yaptırım vaadinden bulunmuştu.
Baerbock, “(Tahran’a yönelik) dış politika seçeneklerimizin sınırlı olmasına katlanmak zor. Ancak biz sesimizi yükseltebilir, kamuoyu oluşturabilir ve yaptırım getirebiliriz. Ve şimdi bunu yapmak için uğraşıyoruz.” demişti.
Gösterilerin 18. gününde neler yaşandı?
Öte yandan İran’da başlayan protestolar 18. gününe girerken ülkedeki birçok üniversitede bugün de gösteriler devam etti.
İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliğinin Telegram hesabından yayımlanan görüntülere göre, protestocu öğrenciler başta Tahran'daki Şerif Teknoloji Üniversitesi olmak üzere gözaltına alınan arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Güvenlik güçlerinin gözaltı işlemlerine son vermesini talep eden öğrenciler, yönetim karşıtı sloganlar atarak gözaltına alınan arkadaşlarına destek verdi.
Tahran, Beheşti, Terbiyet Müderis, Bircend, Bilim ve Teknoloji, Babul Noşirevan, Zencan Tıp Bilimleri, Gilan Tıp ve Zehra üniversiteleri başta olmak üzere ülkedeki birçok üniversitede eylemler düzenlenirken, bazı öğretim üyelerinin de gösterilere katılarak gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istediği görüldü.
İran'daki gösteriler nasıl başladı?
Tahran'da 13 Eylül'de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.
Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.
İran devlet televizyonu gösteriler sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Uluslararası Af Örgütü'ne göre gösterilerde 52 kişi can verdi.
Merkezi Norveç’te bulunan İran İnsan Hakları Derneği ise 100’den fazla kişinin öldürüldüğünü iddia etti.
İstanbul'da İranlı Mahsa Amini için 'saçtan bayraklı' protesto
Eski İran Cumhurbaşkanı'nın kızı 'göstericileri kışkırttığı' iddiasıyla gözaltına alındı
BM'den İran'daki protestoculara yönelik şiddete tepki!
AB'den İran'a çağrı: Protestoculara şiddeti durdur, interneti aç
İran’da güvenlik güçleri bir kadını daha öldürdü
İran'da Mahsa Amini protestoları: Z kuşağı devrim istiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.