Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa Rus doğalgazından gelen kaynakları çeşitlendirmek ve enerji güvenliğini artırmak için yenilenebilir enerji sektörünü büyütmeye çalışıyor. Ancak Avrupa Birliği’nin en üst düzey enerji yetkilisi bu süreçte birliğin onlarca yıl boyunca ABD’nin fosil yakıtlarına güveneceğini söyledi.
Financial Times’ın haberine göre Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Başkanı Ditte Juul Jorgensen AB’nin Rusya-Ukrayna savaşının ardından kış boyunca bir enerji krizine dayanabilmek için ‘ihtiyaç olan araçlara’ sahip olduğunu söyledi.
Ancak Jorgensen ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatına olan bağımlılığının devam edeceğini de sözlerine ekledi.
Jorgensen açıklamasında, “Önümüzdeki birkaç on yıl içinde sistemde bazı fosil yakıtlara ihtiyacımız olacak. Bu bağlamda Amerikan enerjisine ihtiyaç duyulacak” ifadelerine yer verdi.
FT haberine göre söz konusu açıklama AB devletlerinin on yılın sonuna kadar ABD LNG’sini tüketeceğine dair Brüksel’den gelen en güçlü sinyallerden biri. Ancak Jorgensen’in sözleri bazı politikacıların ve çevre aktivistlerinin AB’nin iddialı iklim hedeflerine ulaşamayacağı endişelerini tetikliyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupa Birliği, Rus gazından uzaklaşmayı ve 2050 yılına kadar net karbon sıfır hedefine ulaşmayı hedefliyor. Birlik 2030 yılına kadar karbon emisyonunu 1990’ların yarısına kadar düşürmek gibi katı bir planı benimsedi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri en az 2030 yılına kadar yılda 50 milyon metreküp ABD LNG’sini güvence altına alacak bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma AB ve ABD’nin iklim hedefleriyle tutarlı olacağı ve her iki tarafın da gaz talebini azaltmak için çalışacağı temeline göre imzalandı.
Enerji şirketleri memnun
Analistler Jorgensen’in açıklamalarının anlaşmadaki 2030 zaman diliminin aşılacağı anlamına gelebileceğini belirtiyor. Bu da 2030 sınırını aşma konusunda tereddüt eden Avrupalı alıcılar ve ABD’li tedarikçilerin endişelerini gideriyor.
Danışmanlık firması ICIS’in LGN Analisti Fauzeya Rahman, AB yetkilisinin açıklamalarına ilişkin yorumlarında, “Sözleşme için sıraya giren ABD’li tedarikçiler için gerçekten olumlu bir sinyal” ifadelerine yer verdi.
ABD’nin AB’ye LNG ihracatı geçen yıl iki katın üzerinde yükseldi. Bir yıl öncesinde ABD’den 22 milyar metreküp LNG ithal eden AB, 2022’de bu rakamı 56 milyar metreküpe yükseltti. Mart 2022’de yüzde 37 olan AB’nin Rus gazı ithalatı yıl sonunda yüzde 16’ya geriledi.
Rus boru hatlarındaki akışlar durmuş olsa da Rusya’dan Avrupa’ya LNG sevkiyatı rekor seviyelere ulaştı. Bu ayın başlarında Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straten AB ülkelerini Rus gazını ithalatını kesmeye çağırdı.
Okyanus ötesine gidebilen tankerlere yüklenmek üzere doğalgazı yoğunlaştıran ABD’li LNG şirketleri Avrupa ile yeni uzun vadeli ihracat anlaşmaları imzalamaya devam ediyor.
ABD’nin en büyük LNG ihracatçısı Cheniere Energy bu yıl Avrupa merkezli Equinor ve BASF firmaları ile iki sözleşme imzaladı. Sözleşmelere göre şirketler 2040 yılına kadar Atlantik boyunca yılda 2,55 milyon ton teslimat sözü verdi.
Cheniere Ticaret Başkanı Anatol Feygin, “Avrupa’da, özellikle de uzun vadeli ortaklığa ve arz güvenliğine değer veren son kullanıcılarda on yıllardır doğalgaza olan kritik ihtiyacın devam ettiğini görüyoruz” dedi.
Zelenskiy: Rusya, gıda krizini ve enerjiyi silah olarak kullanıyor
AB enerji tüketiminde yenilenebilir hedefini yükseltti
Fransa’nın nükleer enerjisi Avrupa’nın umudu oldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.