Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Anadolu Ajansı gibi köklü ve bu tür konularda hassas olan bir kurumun Bank Asya Genel Müdürü'nü "Bir bankanın genel müdürü" olarak göstermesi ekonomi çevrelerinde yadırgandı.
Anadolu Ajansı bugün yayınladığı bir haberde Abdullah Çelik'in Bank Asya Genel Müdürü oldığını yazmadı. Ajans sadece "Bir bankanın genel müdürü" dedi.
Para karşılığında şirket haberleri yapmaya başlayan AA'nın, bu durumun yeni bir uygulaması olup olmadığı bilinmiyor.
Ancak otoriteler bu haber tarzının yanlış olduğunu belirtiyor.
Bakalım Anadolu Ajansı bu hatasını düzeltecek mi ya da önümüzdeki günlerde bütün banka genel müdürleri veya şirket yöneticileri aynı şekilde mi lanse edecek? Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz.
İşte Anadolu Ajansı'nın bugün yayınladığı ve şaşkınlık yaratan haberi:
Bir Bankanın Genel Müdürü Abdullah Çelik, "Hazine, bono ve tahvil ihraç ediyor. Sukuk da katılım bankalarının alabileceği hazine bonosuna benzer, bizim prensiplerimize uygun borçlanma aracı" dedi.
Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bankaların büyümesini bu yıl da sürdüreceğini belirterek, banka olarak bu yıl kredilerde yüzde 20'ye yakın büyüme hedeflediklerini söyledi.
Katılımcı bankalarının yeni ürünler anlamında bazı talepleri olduğunu belirten Çelik, özellikle "sukuk" ihracı konusunda yapılan çalışmaların sonuçlandırılmasını beklediklerini bildirdi.
Hazine Müsteşarlığı tarafından "sukuk" ihraç edileceğine yönelik açıklama yapıldığını anımsatan Çelik, şöyle konuştu:
"Sukuk, Hazine'nin bir borçlanma aracı olacak. Hazine, bono ve tahvil ihraç ediyor. Sukuk da katılım bankacılarının alabileceği hazine bonosuna benzer, bizim prensiplerimize uygun borçlanma aracı. Bütün dünyada kuralları oturmuş bir araç. Devlet sukuk ihraç ederse, buna yatırım yapma şansına kavuşacağız. Katılım bankaları olarak, sukuk ihraç ederek, yeni finansman kaynakları yurt içinde ve dışında elde etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde düzenlemelere bağlı olarak yeni ürünlere, fırsatlara da bakacağız."
"Liraya güven"
Çelik, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz'ın Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki bir konuşmasında, "Bankalarımızdaki mevduatın halen yüzde 30'ından fazlası yabancı para cinsindendir. Toplumun bir kesimi halen kendi parasına güvenmiyor, tasarrufunu bankada yabancı para cinsinden tutuyor" dediğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bu veriler doğrudur. İnsanlar ekonomideki beklentilerine göre paralarını döviz ve lira hesabında tutuyorlar. Dövizde artış bekliyorlarsa döviz hesaplarına talep oluyor. Gidecek çok yolumuz var liraya güven konusunda. Ülke olarak en önemli konu, tasarrufları artırmak. Aynı zamanda cari açık önemli problem. Bu sorun, döviz konusundaki kaygılanmalarından birisi. Yapıcı önlemler almalıyız. Türk lirasına güvenin artırılması için ciddi çalışmalar yapılmalı. Ülkede devlet eliyle ciddi yatırımların hayata geçirilmesi gerekiyor. Döviz konusunda algılamaların değişmesi gerekiyor."
Sukuk
Asya ve Körfez ülkelerinin para piyasalarında bono ve tahviller için "senet" kelimesi kullanılırken İslami kurallara dayalı faizsiz finansman kaynaklı bonolara ise "sukuk" deniliyor. "Varlık senedi" veya "menkul kıymetleştirilmiş varlık" şeklinde de isimlendirilen sukuklar diğer senetlerden farklı olarak varlığa dayanmak zorunda. AA
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.