Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2022'nin ocak-eylül döneminde rekor kırdı. 9 ayda sektörün dış satımı Türkiye ortalamasının üzerinde artarak 6,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobilya sektörü bu ihracattan 3,55 milyar dolar pay aldı.
Irak ilk sırada
Bu dönemde Türkiye'nin en çok mobilya ihracatı yaptığı ülkelerin başında 380,2 milyon dolar ile Irak geldi. Irak'ı, 304,4 milyon dolarla Almanya, 191,2 milyon dolarla İsrail ve 186,7 milyon dolarla ABD takip etti. 161 milyon dolarlık mobilya ihracatı yapılan Fransa bu alanda 5. sırada yer aldı.
İhracatın en çok arttığı ülke Katar
Bu yıl mobilya ihracatının en çok arttığı ülke yüzde 90 ile Katar oldu. Katar'a 150,6 milyon dolarlık mobilya satışı gerçekleşti.
Dönem içinde mobilya ihracatında öne çıkan ürünler arasında çocuklar için karyola ve beşikler, oturmaya mahsus mobilyalar, yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar, metal mobilyalar ve yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilyalar yer aldı.
2021'in aynı dönemine göre yüzde 17'lik artış
Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde eylül ayı ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 761 milyon dolar oldu. Bu rakamın 432 milyon dolarını mobilyalar oluşturdu.
Ocak-Eylül 2022'de kağıt ve karton sektörünün ihracatı yüzde 21 artışla 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Karton ve ambalaj sektörü ise bu ihracat rakamından 891 milyon dolarlık pay aldı.
Kağıt ve karton ürünleri sektörünün 9 aydaki en önemli pazarı 268 milyon dolarla Birleşik Krallık olarak belirlenirken, ihracat artışında zirve yüzde 152 ile İtalya'nın oldu. İhracatta ilk 5 sırada Bileşik Krallık, İsrail, Irak, İran ve ABD yer aldı.
Suudi Arabistan ve Rusya'ya ihracat arttı
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, mobilya ihracatının artmasında güçlü oldukları pazarlarda tekrar yükselişe geçmelerinin etkili olduğunu bildirdi.
Bu noktada Suudi Arabistan ve Rusya'ya yaptıkları ihracatta bu yıl içinde yükseliş yaşandığını söyleyen Özkan, şunları kaydetti:
Suudi Arabistan ile ikili ilişkilerin gerçekleşmesi sonrasında yüzde 50'nin üzerinde bir artış yakaladık ve 2021'in toplam rakamını şimdiden geçtik. Rusya'nın Avrupa ülkeleri ile sıkıntılar yaşamaya başlamasıyla mobilya pazarında yeni alanlar açtık. Geçtiğimiz yıl Rusya'ya yaklaşık 67 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmiştik. Hedefimiz 2022'yi, geçtiğimiz yılın rakamlarının üzerine koyarak tamamlamak.
Rota 2023 hedeflerine çevrildi
İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Alican Duran da kağıt ve karton sektörü özelinde yükselen grafiğin ihracat rakamlarıyla desteklendiğini belirtti. Dünyanın şu an için ham madde ve enerjiye ulaşmada sıkıntı yaşadığına değinen Duran, şöyle konuştu:
Mevcut durum içinde gerekli tüm önlemlerimizi alıp yol haritamızı buna göre şekillendiriyoruz. Yılın bitmesine son bir çeyrek kala ihracat rakamları istediğimiz seviyelerde. Aynı zamanda 2023 yılı için de geniş çaplı bir projeksiyon çizerek çalışmalarımıza başladık. Yeni pazarlara açılarak istediğimiz yatırımları yaptığımız takdirde başaramayacağımız hiçbir şey yok.
Net tahvil ihraçlarının rekor kırması bekleniyor
Binek otomobil ihracatımız 6,5 milyar doları aştı
Suudi Arabistan'a ihracat yüzde 180 arttı
Çay ihracatımızın en çok gerçekleştiği ülke: Belçika
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.